Potas w ciąży

Potas jest pierwiastkiem, który stanowi najważniejszy składnik płynów ustrojowych. W organizmie pełni wiele funkcji, warunkuje prawidłową pracę układu nerwowego i mięśniowego. Jego niedobór powoduje zagrożenie życia.

1. Rola potasu w organizmie

  • Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Razem z jonami sodu i chloru odpowiada za stan nawodnienia komórek oraz równowagę kwasowo – zasadową.
  • Odgrywa znaczącą rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśniowego, gdyż uczestniczy w skurczu włókien mięśniowych Ponadto odpowiada za prawidłową syntezę białek, które budują organizm człowieka.
  • Dzienne zapotrzebowanie na potas wynosi ok. 2,5 g. Wraz zwiększeniem spożycia sodu wzrasta zapotrzebowanie na potas.

Zobacz film: "Krwawienie w ciąży - przyczyny i postępowanie"

Niedobór potasu we krwi, czyli hipokaliemia jest zazwyczaj spowodowana nadmiernym wydaleniem tego pierwiastka podczas wymiotów (poranne mdłości), biegunek lub chorób nerek i rozległych oparzeń. Niedobór potasu może być również wynikiem zażywania preparatów farmaceutycznych (kortyzolu, wyciągu z lukrecji, tetracyklin).

Do objawów niedoboru potasu należą:

  • zaburzenia pracy mięśnia sercowego (migotanie komór, częstoskurcz, arytmia),
  • osłabienie siły mięśniowej i napięcia mięśni szkieletowych,
  • porażenie mięśni gładkich jelit, powodując - zaparcia, niedrożność,
  • zatrzymanie moczu,
  • nadpobudliwość nerwowa,
  • śpiączka
  • obrzęki kończyn.

Równie niebezpieczny dla organizmu jest nadmiar potasu (hiperkaliemia), będąca najczęściej wynikiem nadmiernej podaży potasu z preparatach farmaceutycznych lub zaburzeń jego wydalania z moczem

Do objawów nadmiaru potasu należą:

  • zaburzenie pracy serca, zatrzymanie akcji serca,
  • zaburzenia czucia,
  • kurcze łydek,
  • metaliczny smaku w ustach,
  • apatia.

Aby zabiec zaburzeniem gospodarki wodnej, zwłaszcza w okresie ciąży, należy odpowiednio skomponować dietę.
Najlepszym źródłem potasu w diecie stanowią: pomidory, ziemniaki, orzechy, pietruszka, warzywa strączkowe (soja, fasola,), kasza gryczana oraz banany, suszone śliwki i morela.

Produkt Zawartość potasu w mg/ 100g Produkt Zawartość potasu w mg/ 100g
Mleko 3,2% 139 Fasola biała, suche nasiona 1188
Ser żółty 119 Marchew 282
Kurczak, tuszka 305 Ziemniaki 443
Dorsz świeży 356 Banan 395
Pieczywo pszenne 137 Śliwki suszone 804
Ryż biały 111 Czekolada mleczna 607

Organizm potrzebuje regularnego dostarczania potasu z pożywieniem. Jego niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia choroby nadciśnieniowej, co jest niezwykle niebezpieczne w okresie ciąży dla rozwijającego się płodu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!