Magnez - strażnik organizmu dziecka
Jeśli sądzicie, że główną rolą magnezu jest działanie uspokajające – bo o tym przekonują nas reklamy – to jesteście w błędzie. Jego funkcje są znacznie szersze i śmiało można powiedzieć, że bez magnezu organizm człowieka nie mógłby w ogóle funkcjonować. A ponadto, o czym wiele osób nie wie, jest on niezbędny do unieszkodliwiania toksyn – bez niego ciało ludzkie uległoby zatruciu.
Magnez jest szczególnie ważny dla dzieci, bo to one bardzo intensywnie rosną, a pierwiastek ten bierze udział w reakcjach biochemicznych, dzięki którym organizm spala cukry i tłuszcze przetwarzając je na energię, a z białka pokarmowego tworzy i rozbudowuje komórki ciała. Kiedy w organizmie małego dziecka magnezu brakuje, nie ma wówczas substancji, która wyzwala wszystkie te procesy, a więc zachodzą one w bardzo ograniczonym zakresie lub nie zachodzą w ogóle. Dziecko przestaje się więc prawidłowo rozwijać.
Jest jeszcze jedna ważna funkcja, o której wiele osób zapomina lub w ogóle o niej nie wie. Chodzi o neutralizowanie toksyn. W zanieczyszczonym środowisku mamy do czynienia z dużymi ilościami ołowiu, rtęci, kadmu i arsenu, które zatruwają organizm, a długofalowo mogą prowadzić do zmian nowotworowych i porażeń układu nerwowego. Jeśli w organizmie brakuje magnezu, szkodliwe substancje mają swobodny dostęp do narządów i komórek dziecka. Jeśli zaś magnez jest w odpowiedniej ilości – pełni funkcję „strażnika ciała”. Neutralizuje szkodliwe substancje i nie dopuszcza do ich wniknięcia w komórki, a co za tym idzie chroni przed zatruciami i patologicznymi zmianami.
Jednak magnez nigdy nie działa sam - aby inicjowane przez niego procesy przebiegały prawidłowo, potrzebne jest mu towarzystwo wapnia i potasu.
Brak magnezu w organizmie dziecka objawia się przede wszystkim trudnościami z koncentracją i nerwowością. Maluch jest rozdrażniony, łatwo wyprowadzić go z równowagi, czyli np. doprowadzić do płaczu czy złości. Ma także kłopoty z zasypianiem – jest zmęczony, ale nie umie wypocząć, bo cały czas jest nadmiernie pobudzony.
Z czasem dochodzi fizyczne osłabienie, mrowienie w rękach i nogach lub drętwienie. Dziecko skarży się, że kręci mu się w głowie, zdarzają się zaburzenia rytmu serca. Staje się nieodporne na każdy rodzaj stresu – nawet proste sytuacje niepowodzeń z przedszkola czy szkoły doprowadzają je do płaczu, buntu lub apatii. Rodzice, którzy podejrzewają zbyt niski poziom magnezu u swoich dzieci, powinni zwrócić się do lekarza pierwszego kontaktu z prośbą o skierowanie na badanie pod tym kątem.
Najlepszą metodą oceny poziomu magnezu w organizmie jest analiza włosów, choć nie refunduje jej NFZ, a jej koszt jest znaczący (od 300 do 1200 zł). To metoda lepsza od badania np. krwi, ponieważ skład włosów nie ulega zmianie w krótkim czasie, ale pokazuje stan będący średnią z kilku ostatnich tygodni. Jeśli jednak badanie takie nie jest możliwe, również analiza krwi pokaże braki pierwiastka.
Jeśli wynik potwierdzi niedobór, a lekarz zaleci, że dziecko powinno spożywać więcej produktów z magnezem, warto podawać je zawsze w towarzystwie produktów wysokowapniowych i wysokopotasowych - w przeciwnym bowiem razie sam magnez nie będzie użyteczny. Organizm nie będzie mógł z niego zrobić właściwego użytku.
Gdy dziecku brakuje magnezu, najważniejsze jest takie komponowanie jego diety, żeby jak najwięcej tego pierwiastka maluch przyswajał z żywności, a nie z suplementów.
Oto produkty, które zawierają największe ilości magnezu. Wśród roślin bezkonkurencyjna pod względem zawartości magnezu jest dynia, a właściwie jej pestki - zawierają 520 mg magnezu w 100 g. Na kolejnych pozycjach znajduje się kakao gorzkie - 420 mg, koper - 377 mg , natka pietruszki - 291 mg , migdały - 257 mg , soja - 250 mg , kasza gryczana - 218 mg , fasola biała - 169 mg, orzech włoski - 130-190 mg, groch - 129 mg, dzika róża - 120 mg i daktyle – 65 mg.
Bogate w magnez są także: jabłka ze skórką, czekolada gorzka, szpinak, kukurydza, groszek, czosnek, pietruszka, szczypiorek, bób, fasola szparagowa, brukselka, ziemniaki, mandarynki, banany, jeżyny, melony, porzeczki czarne, czerwone i białe, ananasy, grejpfruty, pomarańcze i agrest.