Czy mrożone owoce tracą witaminy?
Owoce są niezbędnym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Dostarczają nam witamin i składników mineralnych. Jednak zima, jesień i wczesna wiosna to czas, gdy ulubione owoce Polaków, takie jak truskawki czy maliny, są niedostępne.
Sklepy oferują różnego rodzaju mrożonki. Czy jedzenie ich jest zdrowe? Jak rozmrażać je, aby nie traciły cennych składników?
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Nietypowe zastosowania oliwki dla dzieci. Poznaj je wszystkie (WIDEO)
Lepsze niż gotowanie
Mrożenie to jedna z najpopularniejszych metod przedłużania świeżości produktów. Jest korzystniejsza od poddawania owoców obróbce w wysokich temperaturach (gotowaniu czy smażeniu), ponieważ pomaga zatrzymać więcej witamin.
Jeżeli mrożenie zostanie właściwie przeprowadzone, to produkty mają szansę zachować większość cennych składników odżywczych oraz walorów smakowych.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Niemowlę z bujną czupryną (WIDEO)
Ile witamin tracimy?
Przyglądając się witaminom, ich straty nie są znaczące:
Podczas mrożenia dochodzi do utraty ok. 15-20 proc. witaminy C, natomiast w czasie smażenia ok. 35 proc., a w syropach na bazie owoców nawet 75 proc;
Ten proces ma jeszcze mniejszy wpływ na witaminę A, ponieważ utrata wynosi 5-10 proc;
Po mrożeniu odnotowuje się spadek zawartości witamin z grupy B na poziomie mniejszym niż 5 proc;
Przeciwutleniacze są całkowicie odporne na niskie temperatury;
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Dzięki temu, że zaczęła sama gotować, schudła ok. 60 kg (WIDEO)
Jak dobrze rozmrażać?
Żeby mrożone owoce były zdrowe, trzeba się z nimi odpowiednio obchodzić. Należy je nie do końca rozmrozić bezpośrednio przed użyciem, żeby nie stracić cennych soków zawartych w produkcie. Najszybciej będzie, gdy wrzucisz je na chwilę do garnka pełnego gorącej wody.
Możesz spróbować gotować je na parze, żeby zapobiec utracie cennych składników lub potraktować strumieniem zimnej wody.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Dzięki temu, że zaczęła sama gotować, schudła ok. 60 kg (WIDEO)
W jaki sposób je przechowywać?
W naszych domowych lodówkach, w których temperatura nie spada poniżej minus 6 stopni, można przechowywać je około tygodnia. W dużych zamrażarkach owocowe mrożonki można trzymać nawet 8-12 miesięcy.
Właściwie przechowywanymi owocami możesz cieszyć sie przez całą zimę. W dodatku mrożone mają prawie tyle samo składników odżywczych co świeże.
Zobacz też: Co się stanie z organizmem, jeśli będziesz regularnie pić sok z marchwi? (WIDEO)