Nie tylko witamina C, czyli jakie witaminy wpływają na odporność dziecka
Odporność dziecka dopiero się kształtuje. Nie potrafi jeszcze dobrze radzić sobie z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Dlatego konieczne jest jej naturalne wspomaganie.
By układ odpornościowy naszej pociechy funkcjonował prawidłowo, trzeba dostarczyć mu odpowiednich narzędzi. Są nimi witaminy, które nie tylko czynią go silniejszym, ale też pozytywnie wpływają na organizm.
W kontekście odporności najczęściej mówi się o witaminie C. I słusznie, bo kwas askorbinowy działa antywirusowo. Podnosi również liczbę białych krwinek, a także zwalcza wolne rodniki (jest silnym antyoksydantem). Uszczelnia naczynia krwionośne i działa wzmacniająco.
Doskonałym źródłem witaminy C są: czerwone porzeczki, czerwona papryka, dzika róża, cytrusy.
1. Witamina E
Nie tylko witamina C stoi na straży odporności. By organizm był silny i zdrowy, potrzebuje również rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E. Pomaga ona chronić komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Usprawnia również czynność limfocytów T, które odpowiedzialne są za odpowiedź immunologiczną.
Witaminę tę znaleźć można w nasionach słonecznika, kiełkach, orzechach, kapuście. Obfituje w nią również tran.
2. Witamina D
Tran to również źródło witaminy D, kolejnego niezbędnego składnika, który służy odporności naszych dzieci. Pomaga organizmowi w walce z bakteriami i wirusami. Witamina słońca, bo i tak bywa nazywana, ułatwia ponadto wchłanianie wapnia i fosforu.
Znaleźć ją można również w rybach morskich, borówkach, żółtkach jaj i dobrej jakości maśle.
3. Prowitamina A
Witamina A chroni nabłonek układu oddechowego przed chorobotwórczymi drobnoustrojami, co znacznie utrudnia im drogę do wniknięcia w głąb organizmu. Bierze ponadto udział w metabolizmie żelaza. Pomaga również utrzymać w dobrym stanie skórę, włosy i paznokcie, jak również zapewnia prawidłowy wzrost kości i zębów.
W witaminę A obfituje wątroba wieprzowa, podroby, marchew, papryka, jarmuż, szpinak, dynia. W nieco mniejszych ilościach obecna jest również w maśle, mleku i jajkach.
4. Na odporność… nie tylko witaminy!
Obok witamin rolę strażników naszej odporność pełnią również składniki mineralne. W tym kontekście bardzo ważne jest żelazo, które stanowi składnik hemoglobiny (odpowiada za transport i magazynowanie tlenu). Niedobór tego składnika pogarsza ogólny stan zdrowia – zwiększa się podatność na przeziębienia, a organizm jest bardzo osłabiony.
W żelazo bogate są podroby (zwłaszcza wątróbka). Znaleźć je można także w orzechach, fasolce, natce pietruszki, jajkach oraz szpinaku.
Z kolei przed działaniem wolnych rodników, których więcej jest w organizmie w czasie infekcji, broni cynk. Pierwiastek ten wspomaga pracę układu immunologicznego, pozytywnie wpływa na wygląd skóry i paznokci.
W codziennej diecie nie powinno również zabraknąć produktów bogatych w magnez, do jadłospisu warto więc włączyć kakao, kaszę gryczaną, banany, orzechy i otręby pszenne.
Prawidłowo zbilansowana dieta pokrywa dzienne zapotrzebowanie na niemal wszystkie niezbędne organizmowi witaminy i składniki mineralne. Problem pojawia się wówczas, gdy dziecko niechętnie sięga po warzywa i owoce, jak również jego dieta jest monotonna i źle zbilansowana. W takich sytuacjach konieczna jest suplementacja.
Zanim jednak zdecydujemy się podawać maluchom preparat witaminowy, warto porozmawiać na ten temat z pediatrą. Pomoże on wybrać najlepszy produkt tego typu.