Trwa ładowanie...

Cholina – charakterystyka, produkty, dawkowanie, stężenie, zalety

Avatar placeholder
08.05.2019 07:39
Cholina – charakterystyka, produkty, dawkowanie, stężenie, zalety
Cholina – charakterystyka, produkty, dawkowanie, stężenie, zalety (123rf)

Cholina to nic innego jak witamina B4. Cholinę powinny przyjmować kobiety w czasie ciąży. Dzięki niej kształtowany jest układ nerwowy płodu, jak również jego mózg. To nie jedynie pozytywne działanie choliny. Jedno jest pewne, że cholina jest niezbędna w czasie ciąży. Nie zagraża życiu kobiety, a bardzo pomaga w prawidłowym kształtowaniu płodu.

spis treści

1. Cholina – charakterystyka

Ze względu na swoje właściwości cholinę zalicza się do witamin z grupy B. Cholina w połączeniu z kwasem foliowym wspomaga przemiany tłuszczów oraz pozwala na utrzymanie mózgu w dobrej kondycji. Prawidłowa ilość choliny w organizmie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób związanych z wątrobą i woreczkiem żółciowym. Acetylocholina jest wytwarzana przez cholinę i dzięki niej pamięć mózgu jest w dobrej kondycji.

Cholina odpowiada także za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, w związku z tym naukowcy twierdzą, iż może zwalczać wiele chorób, np.: Alzheimer czy Parkinson. Dzięki cholinie możliwe jest oczyszczenie wątroby z zalegającego tłuszczu. Cholina jest niezwykle ważna dla kobiet, które są w ciąży. Jej regularne przyjmowanie może mieć zbawienny wpływ na układ nerwowy i na mózg płodu.

Na odporność i dobrą pracę mózgu. Najlepsze produkty dla twojego dziecka
Na odporność i dobrą pracę mózgu. Najlepsze produkty dla twojego dziecka [10 zdjęć]

Superprodukty to żywność o wyjątkowych wartościach odżywczych i korzyściach dla zdrowia. Na sklepowych

zobacz galerię

2. Cholina – produkty

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 3"

Cholinę można przyjmować w postaci tabletek, jednak wytwarza się także w organizmie, jeżeli spożywany odpowiednie produkty, do których należą:

  • ryż;

  • kapusta;

  • czerwone mięso;

  • wątróbka;

  • cieciorka;

  • zielony groszek;

  • kalafior;

  • fasolka szparagowa;

  • jajka;

  • świeże ryby.

W tych produktach cholina nie występuje. Występuje jednak lecytyna, która jest przetwarzana w cenną cholinę.

3. Cholina – dawkowanie

Dawkowanie choliny nie jest jednoznacznie ustalone. Jednak przyjęło się, że mężczyźni powinni codziennie dawkować ją w 300 mg, natomiast kobiety powinny przyjmować 425 mg na dzień. Proporcje zmieniają się jednak u kobiet w ciąży i karmiących piersią. Te pierwsze powinny dawkować cholinę w 450 mg, a te drugie aż w 550 mg.

4. Cholina – stężenie

Nie obserwuje się negatywnych skutków zażywania choliny, która pochodzi z produktów spożywczych. Jednak przedawkowanie środków farmakologicznych może skutkować konsekwencjami. Otóż nadmiar choliny może objawiać się:

Osoby, które spożywają duże ilości alkoholu, narażone są na niedobory choliny, które powinny być uzupełnione.

5. Cholina – zalety

Zalet z przyjmowania choliny jest bardzo wiele, należą do nich:

  • prawidłowy rozwój płodu;

  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia wad wrodzonych u płodu;

  • transport substancji odżywczych z łożyska;

  • obniżenie cholesterolu;

  • zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy i nadciśnienia;

  • polepszenie pamięci i koncentracji;

Musisz to wiedzieć

Mimo tego, że cholina jest tak ważną witaminą, którą powinna przyjmować przyszła mama, to zauważa się jej niedobor u kobiet w ciąży. Otóż lekarze twierdzą, że aż 90 proc. ciężarnych nie przyjmuje odpowiedniej dawki choliny. Niestety też niewiele z kobiet zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna jest cholina, aby płód mógł się rozwijać prawidłowo. Ważne jest, żeby ciężarne wiedziały o tym, jak istotnym suplementem jest cholina, a na wizycie u ginekologa zapytały o możliwość jej suplementacji.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze