Dlaczego kobiety w ciąży powinny przyjmować cholinę?
Cholina jest składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowej pracy organizmu. Mimo że jest produkowana przez wątrobę, wiele osób cierpi na jej niedobór.
Suplementacją szczególnie powinny zainteresować się kobiety w ciąży. Wykazano, że niski poziom choliny w organizmie matki może przyczynić się do wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka.
1. Cholina – składnik odżywczy
Ten rozpuszczalny w wodzie składnik nie jest klasyfikowany do żadnej grupy. Ze względu na swoje właściwości często łączy się go jednak z witaminami z grupy B.
Cholina wpływa na pracę wątroby, prawidłowy rozwój mózgu oraz wzmacnia mięśnie. Działa także na układ nerwowy oraz pobudza przemianę materii. Stosowanie jej w diecie zmniejszy ryzyko zachorowalności na niektóre schorzenia.
2. Na co wpływa cholina?
- Struktura komórkowa – cholina wspomaga przepływ w komórkach, chroni także błonę komórkową.
- Metabolizm – jest niezbędna w procesie wytwarzania substancji odpowiedzialnych za transport cholesterolu z wątroby. Zbyt mała ilość choliny w organizmie może przyczynić się do stłuszczenia tego ważnego narządu.
- DNA – cholina, tak jak witamina B12 oraz kwas foliowy, jest odpowiedzialna za proces syntezy DNA. Jej niedobór może przyczynić się do uszkodzeń struktury DNA.
- Prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – cholina wytwarza acetylocholinę. Jest to ważny neuroprzekaźnik, który wzmacnia pamięć, reguluje bicie serca oraz odpowiada za prawidłową pracę mięśni.
3. Cholina w diecie
Tylko dzięki przyjmowaniu choliny zawartej w żywności, jej poziom w organizmie będzie na optymalnym poziomie. Dorosłe kobiety powinny spożywać 425 mg choliny dziennie, a mężczyźni o 125 mg więcej.
4. Cholina w diecie kobiet w ciąży
Dzienna dawka choliny dla kobiety w ciąży wynosi 450 mg, natomiast dla mamy karmiącej piersią aż 550 mg.
Składnik ten jest bardzo ważny podczas ciąży, ponieważ niska zawartość choliny może przyczynić się do zwiększonego ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej u dzieci, wystąpienia stanu przedrzucawkowego, przedwczesnego porodu czy niskiej masy urodzeniowej.
Dostarczanie choliny przez przyszłe matki pozytywnie wpływa na rozwój umysłowy dziecka, a także na jego pamięć.
5. Kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na niedobór choliny?
Niedobór choliny w organizmie występuje rzadko, jednak w niektórych przypadkach może być szkodliwy. Najczęstszym skutkiem niedoborów w organizmie są problemy z wątrobą.
- Ciąża – zwiększa się zapotrzebowanie na cholinę, ponieważ jest ona odpowiedzialna za prawidłowy rozwój płodu.
- Sporty wytrzymałościowe – poziom choliny spada podczas zwiększonego wysiłku fizycznego.
- Nadmierne spożywanie alkoholu – może zwiększyć zapotrzebowanie organizmu na ten składnik.
Okres pomenopauzalny – cholina produkowana jest w organizmie dzięki estrogenowi. Poziom tego hormonu spada jednak u kobiet po menopauzie, więc są one wtedy bardziej narażone na jego niedobór.
6. W tych produktach żywnościowych znajdziesz cholinę:
mięso wołowe i drobiowe (68 gram zawiera 222 mg),
- jajka (w jednym dużym jajku mieści się 113 mg),
- świeże ryby (w 85 gramach znajdziemy 248 mg),
- kalafior (pół szklanki zawiera 24,2 mg),
- brokuły (pół szklanki zawiera 31,3 mg).