Dlaczego kobiety w ciąży powinny przyjmować cholinę?

Cholina jest składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowej pracy organizmu. Pomimo, że jest produkowana przez wątrobę, wiele osób cierpi na jej niedobór.

Suplementacją szczególnie powinny zainteresować się kobiety w ciąży. Wykazano, że niski poziom choliny w organizmie matki, może przyczynić się do wystąpienia wad cewy nerwowej u dziecka.

Polecane wideo:

Cholina – składnik odżywczy

Ten rozpuszczalny w wodzie składnik nie jest klasyfikowany do żadnej grupy. Ze względu na swoje właściwości często łączy się go jednak z witaminami z grupy B.

Cholina wpływa na pracę wątroby, prawidłowy rozwój mózgu oraz wzmacnia mięśnie. Działa także na układ nerwowy oraz pobudza przemianę materii. Stosowanie jej w diecie zmniejszy ryzyko zachorowalności na niektóre schorzenia.

Na co wpływa cholina?

  • Struktura komórkowa – cholina wspomaga przepływ w komórkach, chroni także błonę komórkową.
  • Metabolizm – jest niezbędna w procesie wytwarzania substancji odpowiedzialnych za transport cholesterolu z wątroby. Zbyt mała ilość choliny w organizmie może przyczynić się do stłuszczenia tego ważnego narządu.
  • DNA – cholina, tak jak witamina B12 oraz kwas foliowy, jest odpowiedzialna za proces syntezy DNA. Jej niedobór może przyczynić się do uszkodzeń struktury DNA.
  • Prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – cholina wytwarza acetylocholinę. Jest to ważny neuroprzekaźnik, który wzmacnia pamięć, reguluje bicie serca oraz odpowiada za prawidłową pracę mięśni.

    Cholina w diecie

Tylko dzięki przyjmowaniu choliny zawartej w żywności, jej poziom w organizmie będzie na optymalnym poziomie. Dorosłe kobiety powinny spożywać 425 mg choliny dziennie, a mężczyźni o 125 mg więcej.

Cholina w diecie kobiet w ciąży

Dzienna dawka choliny dla kobiety w ciąży wynosi 450 mg, natomiast dla mamy karmiącej piersią aż 550 mg. 

Składnik ten jest bardzo ważny podczas ciąży, ponieważ niska zawartość choliny może przyczynić się do zwiększonego ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej u dzieci, wystąpienia stanu przedrzucawkowego, przedwczesnego porodu czy niskiej masy urodzeniowej.

Dostarczanie choliny przez przyszłe matki pozytywnie wpływa na rozwój umysłowy dziecka, a także na jego pamięć.

Kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na niedobór choliny?

Niedobór choliny w organizmie występuje rzadko, jednak w niektórych przypadkach może być szkodliwy. Najczęstszym skutkiem braku wystarczającej dawki choliny w organizmie są problemy z wątrobą.

  • Ciąża – zwiększa się wtedy zapotrzebowanie na cholinę, ponieważ jest ona odpowiedzialna za prawidłowy rozwój płodu.
  • Sporty wytrzymałościowe – poziom choliny spada podczas zwiększonego wysiłku fizycznego.
  • Nadmierne spożywanie alkoholu – może on zwiększyć zapotrzebowanie organizmu na ten składnik.
  • Okres pomenopauzalny – cholina produkowana jest w organizmie dzięki estrogenowi. Poziom tego hormonu spada jednak u kobiet po menopauzie, więc są one wtedy bardziej narażone na jego niedobór.

    W tych produktach żywnościowych znajdziesz cholinę:

  • mięso wołowe i drobiowe (68 gram zawiera 222 mg),

  • jajka (w jednym dużym jajku mieści się 113 mg),
  • świeże ryby (w 85 gramach znajdziemy 248 mg),
  • kalafior (pół szklanki zawiera 24,2 mg),
  • brokuły (pół szklanki zawiera 31,3 mg).
Magdalena Bury, 9 miesięcy temu

Składniki odżywcze

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Składniki odżywcze
Składniki odżywcze

Kwas foliowy - czy wiesz, ile go potrzebujesz?

zapotrzebowanie (Estimated Average Requirements), czyli takie, które wg badań zaspokaja zapotrzebowanie na dany składnik 50% populacji w danej grupie (...) wiekowej. RDA - zalecane dzienne spożycie (Recommended Dietary Allowances),...

Składniki odżywcze

Nietypowe objawy niedoboru błonnika w organizmie

Nietypowe objawy niedoboru błonnika w organizmie

Błonnik w diecie Każdy z nas powinien przyjmować 25 gramów błonnika dziennie. Najlepszym sposobem na uzyskanie prawidłowej ilości jest odpowiednia dieta. Powinna być bogata w warzywa i owoce, ale także w produkty pełnoziarniste. Najbardziej znanymi objawami...

Składniki odżywcze

Dlaczego warto jeść brzoskwinie?

Dlaczego warto jeść brzoskwinie?

w puszkach posiadają o wiele mniej wartości odżywczych. Przepis na truskawkowo-brzoskwiniowe lody Okres wakacyjny to świetna okazja do włączenia brzoskwiń (...) . Do ich przyrządzenia potrzebujesz: 1 szklankę pokrojonych brzoskwiń, 1...

Składniki odżywcze

Błonnik

ciężarnej potrzebuje około 30 gr. błonnika. Aby dostarczyć dostatecznych ilości tego składnika odżywczego, należy sięgać po zboża pełnoziarniste (...) Jednym z ważniejszych składników pokarmowych...

Składniki odżywcze

Młody bób - dlaczego warto go jeść

Młody bób - dlaczego warto go jeść

jak inne rośliny strączkowe, zawiera wiele składników odżywczych. Przede wszystkim ma dużo protein, które z powodzeniem mogą zastąpić białko pochodzenia (...) niestety nie dla wszystkich Mimo, że młody bób to skarbnica...

Składniki odżywcze

Witaminy w ciąży nie są wcale potrzebne

Witaminy w ciąży nie są wcale potrzebne

Przyjmowanie witamin w ciąży to strata pieniędzy - twierdzą naukowcy. Swoje najnowsze stanowisko opublikowali w czasopiśmie "Drug and Therapeutics Bulletin". Ciąża to czas, kiedy w organizmie kobiety zachodzi szereg zmian. Dlatego też każda przyszła...

Składniki odżywcze

Węglowodany

, kasze, warzywa, owoce, miód, nasiona zbóż, ziemniaki. Węglowodany w ciąży Węglowodany są niezbędnym składnikiem pożywienia, stanowią 55-60 (...) pokłady energetyczne i odżywcze, korzystnie wpływają na ogólne samopoczucie,...

Składniki odżywcze

Minerały

i suplementacji. Niezwykle ważne jest dostarczanie maleństwu odpowiednich ilości witamin i składników mineralnych w dobrze zbilansowanej diecie (...) dziecka w czasie ciąży? Co to są minerały? Składniki mineralne...

Składniki odżywcze

Nadmiar kwasu foliowego może powodować autyzm

Nadmiar kwasu foliowego może powodować autyzm

zacząć zażywać suplementy z tym składnikiem na miesiąc przed zapłodnieniem. Również w czasie ciąży kwas foliowy jest niezbędny - lekarze zalecają (...) dla ciężarnych. Wysoki poziom tego składnika może wynikać również...