Brukselka – idealne warzywo dla dzieci od szóstego miesiąca życia

Dzieci po brukselkę sięgają niechętnie – „bo brzydko pachnie, bo jest gorzka, bo jest zielona”. Okazuje się jednak, że nie musi taka być. Wystarczy tylko umiejętnie ją ugotować. Warto wzbogacić nią wiele jesiennych obiadów. To źródło witamin i składników mineralnych.

Wielka moc w małej brukselce

Brukselka zawiera w sobie sporo białka, kwasu foliowego oraz witamin: A, C, E, H, K i tych z grupy B. Jest także bogata w minerały: potas, żelazo, magnez, wapń, miedź, fosfor, cynk, siarkę i sód. Znajdziemy w niej więc wszystko to, co potrzebne każdemu dziecku do prawidłowego wzrostu.

Brukselka zaliczana jest do warzyw niskokalorycznych. W 100 gramach znajdziemy ok. 37 kcal. Warzywo zawiera w sobie duże ilości wody, dlatego też jest idealnym dodatkiem do dań dla dzieci zmagających się z nadwagą lub otyłością.

W brukselce znajdują się również związki azotowe, które przeciwdziałają komórkom nowotworowym. Tym samym zmniejszają one ryzyko zachorowalności na raka narządów tj. jelita, trzustka, przełyk, wątroba. I to nie tylko u dzieci.

Brukselka w diecie niemowlaka

Gotowaną brukselkę można podawać dzieciom już od szóstego miesiąca życia. Do garnka z gotującymi się warzywami warto dodać zioła prowansalskie, imbir lub suszony koperek. Ten ziołowy dodatek sprawi, że dziecko po zjedzeniu obiadu nie będzie cierpiało na wzdęcia.

Brukselkę gotujemy zawsze w dużej ilości wrzącej wody, bez przykrycia, nie przegotowując jej – w ten sposób zachowa swój piękny, zielony kolor i nie będzie powodowała wzdęć.

Warzywo wprowadzamy w małych ilościach, sprawdzając czy niemowlę nie ma na brukselkę uczulenia. W jej skład często wchodzi nikiel – pojawia się on w warzywie pod wpływem stosowania nawozów sztucznych.

Brukselka może być również jedzona przez kobiety w ciąży. Nie powinny po nią sięgać jednak kobiety karmiące piersią. Z powodu swoich właściwości może ona spowodować nie tylko wzdęcia u matki, ale i kolki u malucha.

Brukselka w diecie starszego dziecka

Brukselka jest szczególnie polecana w okresie nasilonych przeziębień i zachorowań. Warto wspomnieć, że 100 gram tego warzywa pokrywa 100 proc. zapotrzebowanie na witaminę C. Dzięki temu regularnie jedzona przez dzieci wzmacnia ich odporność. Pozytywnie wpływa również na pracę układu pokarmowego i leczy bolesne dziecięce zaparcia.

Dzięki związkom siarki, która ma wpływ na przemiany energetyczne w organizmie, ma korzystne działanie jeśli chodzi o włosy i paznokcie oraz bierze udział w procesach odtruwania wątroby.

Okazuje się również, że może być stosowana w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych. Brukselka to źródło witaminy K , która wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz antywirusowe. To doskonały środek na osłabienie organizmu dziecka w okresie jesienno-zimowym.

Magdalena Bury

O autorze

Magdalena Bury

Zdobywczyni prestiżowego tytułu Dziennikarz Medyczny 2016 Roku w kategorii Publicystyka Internetowa. Członek Stowarzyszenia Dziennikarze dla Zdrowia oraz Dziennikarskiego Klubu Promocji Zdrowia. Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej. W mediach od 2012 roku.

Magdalena Bury, 5 miesięcy temu

Maluch

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Histeria

Elciaaaa90 • ostatni post 13 godzin temu

2

Ubranka

~paola123 • ostatni post 4 tygodnie temu

2
Artykuły Maluch
Maluch

Karmienie maluszka

Karmienie maluszka

Zbliżając się do drugich urodzin nasze dziecko powinno czerpać większość składników odżywczych z pokarmów stałych. Musi w związku z tym odżywiać się w sposób urozmaicony.

Maluch

Cieciorka - warzywo idealne dla dzieci

Cieciorka - warzywo idealne dla dzieci

Co warto wiedzieć o ciecierzycy? Cieciorka, zwana również ciecierzycą lub grochem włoskim, jest klasyfikowana jako roślina strączkowa. Jest niezwykle popularna na Bliskim Wschodzie i w krajach basenu Morza Śródziemnego. Wykorzystuje się ją do przygotowania...

Maluch

Co może sygnalizować ból gardła?

Co może sygnalizować ból gardła?

Przyczyny bólu gardła Ból gardła jest częstym objawem wielu chorób, infekcji wirusowych czy bakteryjnych. Jego leczenie bywa bolesne i może trwać nawet przez kilka tygodni. Jednak, by wdrożone leki naprawdę były skuteczne, należy określić przyczynę bólu....

Maluch

Mamy plagę samotnych dzieci

Mamy plagę samotnych dzieci Odtwórz wideo

Czas w obecnych czasach jest towarem deficytowym. Zapracowani rodzice coraz mniej czasu spędzają z dziećmi, co sprawia, że są one samotne i zagubione. O samotności dzieci i tym, jak jej zaradzić, opowiadają aktorka Aneta Todorczuk-Perkuć, pedagog Aleksandra...

Maluch

Nawadniające napoje, które są zdrowsze niż woda

Nawadniające napoje, które są zdrowsze niż woda

Nie tylko woda Co pić, gdy na dworze żar leje się z nieba? Jak się nawadniać? Czysta woda nie zawsze zdaje egzamin. Napoje słodzone? Są wysokokaloryczne i sprawiają, że pragnienie rośnie. Herbata? Nuda. Wybierz wody owocowe. ****Są pyszne, nawadniają,...

Maluch

Najdziwniejsze zwyczaje świąteczne z różnych stron świata

Najdziwniejsze zwyczaje świąteczne z różnych stron świata

Polskie tradycje W Polsce według tradycji Wigilia rozpoczyna się po zapadnięciu zmroku, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka. Zgromadzona rodzina rozpoczyna kolację składająca się z tradycyjnych 12 dań. Pod obrusem rozłożone jest sianko, a najstarsza...

Maluch

Przyczyny utraty wagi

Przyczyny utraty wagi

Utrata masy ciała Utrata kilku zbędnych kilogramów bez forsownych treningów i głodzenia się jest dla większości z nas marzeniem. Szczególnie teraz - po świątecznym przejedzeniu. Okazuje się jednak, że szybkie chudnięcie bez wdrożenia diety pojawia się...