Witamina K dla niemowląt

Niemowlę karmione piersią wymaga podawania mu dwóch ważnych dla prawidłowego rozwoju organizmu witamin: witaminy D oraz witaminy K. Tej ostatniej w mleku matki są śladowe ilości, a jest potrzebna noworodkom od urodzenia aż do ukończenia trzeciego miesiąca życia. Witamina K to jeden z najważniejszych składników krzepliwości krwi, a jej niedobór może prowadzić do groźnych dla życia i zdrowia krwotoków.

1. Po co niemowlętom witamina K?

Niemowlę jest znacznie bardziej narażone na możliwość wystąpienia u niego krwawienia, np. z pępka, przewodu pokarmowego, błon śluzowych. W związku z tym zagrożeniem, ale także z potrzebą wzmocnienia organizmu od narodzin, potrzebne jest podawanie witaminy K dzieciom karmionym naturalnie. W przypadku niemowląt karmionych sztucznie lub w sposób mieszany, decyzję podejmuje pediatra.

Dlaczego dzieciom suplementuje się witaminę K? Niedobór tego składnika może doprowadzić do tzw. choroby krwotocznej. Zwykle u niemowląt z deficytem witaminy K dochodzi do krwawienia z przewodu pokarmowego lub kikuta pępowiny, ale najgroźniejsze są wylewy krwi do ośrodkowego układu nerwowego. W ciężkim przebiegu choroby może nawet dojść do trwałych uszkodzeń mózgu dziecka.

Zobacz film: "Co powinna jeść matka karmiąca piersią?"

Warto również wiedzieć, że witamina K ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Jest niezbędna do prawidłowej mineralizacji tkanki kostnej. Wpływa również na właściwe działanie mózgu.

Błędy, które najczęściej popełniają rodzice niemowląt zobacz galerię
Błędy, które najczęściej popełniają rodzice niemowląt 5 zdjęć

2. Niedobór i nadmiar witaminy K

Odpowiednie dawkowanie witaminy K jest ważne dla zdrowia dziecka w okresie niemowlęcym, ale ma również wpływ na funkcjonowanie organizmu w starszym wieku. Brak tego składnika u dzieci prowadzi do częstych krwotoków z nosa, wydłużenia czasu krzepnięcia krwi, dłuższego gojenia się ran, nawracających infekcji bakteryjnych oraz zaburzeń neurologicznych.

Niedobór witaminy K u kobiet wiąże się z bardzo obfitymi miesiączkami, a u starszych osób jest związany z ryzykiem wystąpienia osteoporozy. Ponadto zbyt mała ilość witaminy K w organizmie może wywołać zaburzenia trawienia i wchłaniania jelitowego.

Należy pamiętać, że nadmiar witaminy K, tak samo jak niedobór, wiąże się z poważnymi konsekwencjami. Przede wszystkim stwarza zagrożenie wystąpienia żółtaczki u niemowląt. U dorosłych zbyt duże ilości mogą prowadzić do anemii, uczucia gorąca oraz nadmiernego pocenia się.

Konieczne jest zatem uświadomienie sobie, że podawanie witaminy powinno być skrupulatnie przestrzegane. Zbyt duże lub zbyt małe dawki witaminy K mogą mieć wpływ na pojawienie się wielu schorzeń i poważnych chorób. Suplementacja powinna zawsze być skonsultowana z lekarzem.

3. Naturalne źródła witaminy K

Aby zapobiec anomaliom związanym z dostarczaniem odpowiednich ilości witamin młodemu organizmowi, warto już w ciąży odpowiednio zbilansować dietę. Również w czasie karmienia piersią wskazane jest spożywanie produktów bogatych w witaminę K. Naturalnymi źródłami są głównie zielone warzywa liściaste, takie jak sałata, brokuły, szpinak, jarmuż. Witamina K znajduje się też w żółtkach jaj, jogurtach, pomidorach czy truskawkach.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.