Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Magdalena Sieńko

Mleko krowie - co musisz o nim wiedzieć?

Avatar placeholder
31.10.2017 15:04
mleko w diecie dziecka
mleko w diecie dziecka (123rf)

Dieta niemowlęcia powinna być zbilansowana, pełna zdrowych i pełnowartościowych produktów. Z jednej strony słyszysz, że niektóre artykuły spożywcze są dla twojego dziecka korzystne, z drugiej pojawiają się głosy, że mogą być szkodliwe.

Sytuacja taka dotyczy między innymi mleka krowiego. Podczas gdy niektórzy pediatrzy zalecają dzieciom jego picie, inni uważają je za całkowicie niepotrzebne w diecie. Kogo słuchać? Jak to jest naprawdę z tym kontrowersyjnym produktem?

Dziś na temat mleka krowiego i jego wpływu na organizm człowieka wiemy dużo więcej niż nasi rodzice i dziadkowie. Krowa produkuje mleko, aby wykarmić nim swoje młode – jej pokarm zawiera takie substancje odżywcze, które umożliwiają cielętom jak najlepszy rozwój. Znajduje się w nim między innymi białko – kazeina, niezbędna do budowy rogów i kopyt cielaka.

Obecnych jest także dużo kwasów tłuszczowych nasyconych, a także składniki mineralne, o zupełnie innych proporcjach niż w te w pokarmie kobiecym. Mleko krowie jest dla człowieka silnym alergenem i bardzo ciężkostrawnym produktem. Dzięki obecności kazeiny i dużej ilości wapnia, po zetknięciu z kwasem solnym w żołądku, ścina się i przybiera postać twarogu, który bardzo trudno jest człowiekowi strawić.

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 2"

Mieszanki przeznaczone dla niemowląt nie karmionych piersią są tworzone na bazie mleka krowiego. Choć sporządza się je tak, aby idealnie naśladowały pokarm matki, mimo to stanowią wyzwanie dla małego żołądka. Konsekwencją (zwłaszcza w przypadku przekarmienia, o które nie jest trudno) są ból brzucha, wzdęcia i trudności z wypróżnieniem.

Mleko matki, jako zgodne gatunkowo, jest dla organizmu niemowlęcia całkowicie przyswajalne. Może być podawane zawsze wtedy, gdy dziecko go potrzebuje, bez ryzyka przekarmienia. Zawiera odpowiednie wartości odżywcze, które pozwalają niemowlęciu zdrowo się rozwijać w optymalnym tempie.

Posiada witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz składniki mineralne w idealnych proporcjach. Wspomagają one powstawanie w jelitach symbiotycznej flory bakteryjnej, która odpowiada za przetwarzanie komponentów pokarmowych i wzmocnienie układu odpornościowego dziecka.

W składzie pokarmu kobiecego są również albuminy – białka niezbędne do rozwoju i wzrostu, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki którym następuje udoskonalanie układu nerwowego, narządów zmysłów oraz mózgu dziecka. Mleko krowie jest tych substancji pozbawione.

Podawanie niemowlęciu mleka krowiego w tradycyjnej formie, jako substytutu pokarmu naturalnego jest niebezpieczne. Nie zaspokaja zapotrzebowania niemowlęcia na składniki odżywcze, białka, węglowodany i tłuszcze, które zapewniają optymalny rozwój. Obciąża natomiast jego metabolizm, może też znacznie utrudnić pracę wątroby, śledziony i nerek.

Krowie mleko powoduje alergię, astmę i zmniejsza odporność na przeziębienia. Przez działanie na śledzionę powoduje wzmożone wydzielanie śluzu, co może być przyczyną nawracających i długotrwałych stanów zapalnych dróg oddechowych. Nawet jednorazowe podanie niemowlęciu nieprzetworzonego mleka krowiego jest ryzykowne - może być nawet przyczyną wstrząsu anafilaktycznego, szczególnie u dzieci podatnych na uczulenia.

Na pytanie, dlaczego kiedyś nasze babcie były karmione czystym mlekiem krowim i nie chorowały, odpowiedź jest prosta. Wiele lat temu było ono inne niż dziś. Co prawda skład był ten sam, ale jego chemiczna szkodliwość dużo mniejsza. Dzisiejsza produkcja mleka opiera się na wzmacniaczach podawanych krowom, aby wytwarzały go więcej.

Ponadto mleko "prosto od krowy" może zawierać chorobotwórcze drobnoustroje. Jeżeli zdecydujemy się włączyć do diety malucha nabiał, niech będzie to mleko pasteryzowane, wcześniej odpowiednio podgrzane.

Schemat żywienia mówi o wprowadzeniu produktów mlecznych do diety dziecka pod koniec pierwszego roku życia, wtedy możemy zacząć podawać mu serki i jogurty. Fermentacja, czyli proces jakiemu poddawane jest mleko na drodze do wytworzenia serów i innych form nabiału, eliminuje większość alergenów, jakie zawiera pełne mleko krowie. Mimo to, wprowadzając mleczne produkty do diety dziecka, należy być ostrożnym i obserwować niemowlę pod kątem pojawienia się oznak alergii.

Zdrowie jest wartością, na którą wpływa wiele czynników. Na to, jak żyjemy i w jaki sposób rzutuje to na nasze zdrowie, możemy wpływać przez świadome wybory.

Wiedza o korzyściach wynikających z utrzymywania odpowiedniej diety i o niebezpieczeństwach, jakie powodują nieodpowiednie nawyki żywieniowe, powinna zostać przyswojona przez każdego rodzica. To on ma bowiem największą siłę decyzyjną dotyczącą prawidłowego żywienia dziecka. Warto mieć świadomość jaka odpowiedzialność na nas ciąży i jakich produktów lepiej unikać w diecie malucha.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze