Stek wołowy w przyprawach
Gorący, grillowany lub pieczony stek wołowy to prawdopodobnie wymarzone danie dla panów. Jednak dobrze doprawiony i odpowiednio wysmażony stek może stać się przysmakiem wszystkich fanów potraw mięsnych. Poniżej przepis na pyszne danie z wołowiny.
Składniki:
- 4 plastry wołowiny na steki,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżeczki przyprawy do mięsa,
- 2 łyżeczki marynowanego czerwonego pieprzu.
Przygotowanie:
Czosnek obierz i posiekaj. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, czosnkiem i pieprzem. Steki wołowe natrzyj przyprawą do mięsa, polej marynatą i wstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie steki lekko odsącz z marynaty, ułóż na rozgrzanym ruszcie (ewentualnie na aluminiowej tacce do grillowania lub w naczyniu żaroodpornym, jeśli mięso ma być pieczone, a nie grillowane). Smaż po około 5 minut z każdej strony, od czasu do czasu posmaruj marynatą. Zostaw mięso na ruszcie jeszcze przez 20-30 minut. Grillowane steki podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatką pomidorową.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 281,03 kcal |
Białka | 27,74 g |
Węglowodany | 1,18 g |
Tłuszcze | 17,73 g |
Błonnik | 0,02 g |
Komentarz:
Cechą charakterystyczną tej klasycznej potrawy z wołowiny jest pieprz. Oprócz intensywnego smaku, jakim charakteryzuje się ta przyprawa, pieprz posiada wiele innych walorów – także zdrowotnych. Przede wszystkim pobudza apetyt i stymuluje produkcję soków trawiennych, co pozwala na usprawnienie pracy układu trawiennego i zmniejsza wzdęcia. Pieprz zawiera substancję nazywaną piperyną, która wspomaga przyswajanie przez organizm selenu, beta-karotenu oraz witamin z grupy B. Co więcej, pieprz posiada właściwości przeciwbólowe oraz odgrywa znaczną rolę w redukowaniu ryzyka powikłań po cukrzycy. Warto więc dodać go czasami do mięsa.