Trwa ładowanie...

Pasta sałatkowa

Avatar placeholder
17.03.2017 12:18
Pasta sałatkowa
Pasta sałatkowa

Dania, w których przeważają warzywa lub owoce, są zawsze zdrowe i powinny uzupełniać naszą codzienną dietę. W tej potrawie warto podkreślić wartościowość zielonych oliwek, które razem z makaronem tworzą bazę sałatki.

Składniki:

  • 200 g makaronu muszelki,
  • słoiczek zielonych oliwek,
  • 1 żółta papryka,
  • 150 g zielonej fasoli szparagowej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki bazylii,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Pomysły na wspólne, rodzinne spędzanie czasu"

W osolonej, wrzącej wodzie ugotuj fasolkę szparagową al dente. Odcedź i przepłucz. Pokrój ją na mniejsze kawałki. Paprykę umyj i pokrój w kosteczkę. Oliwki przekrój na cztery. Makaron ugotuj tak jak fasolkę – na półtwardo. Na dno małego rondla wlej oliwę, wstaw na mały ogień, rozgrzej i wrzuć wszystkie przygotowane składniki. Dopraw przyprawami i posól. Potrzymaj chwilę na ogniu, wymieszaj i podawaj od razu. Najlepszym dodatkiem byłyby grzanki.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie99,5 kcal
Białka2,29 g
Węglowodany11,76 g
Tłuszcze5,4 g
Błonnik2,05 g

Komentarz:

Oliwki są bogatym źródłem błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy – wapnia, fosforu, potasu i żelaza, a także prowitaminy A i witamin C i E. Ponadto, zielone oliwki mają działanie przeciwbólowe, a zwłaszcza przeciwmigrenowe. Doskonale pasują do dań obiadowych, do serów oraz sałatek.

Następny artykuł: Desery
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze