Pasta sałatkowa
Dania, w których przeważają warzywa lub owoce, są zawsze zdrowe i powinny uzupełniać naszą codzienną dietę. W tej potrawie warto podkreślić wartościowość zielonych oliwek, które razem z makaronem tworzą bazę sałatki.
Składniki:
- 200 g makaronu muszelki,
- słoiczek zielonych oliwek,
- 1 żółta papryka,
- 150 g zielonej fasoli szparagowej,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki bazylii,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 2 łyżeczki oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
W osolonej, wrzącej wodzie ugotuj fasolkę szparagową al dente. Odcedź i przepłucz. Pokrój ją na mniejsze kawałki. Paprykę umyj i pokrój w kosteczkę. Oliwki przekrój na cztery. Makaron ugotuj tak jak fasolkę – na półtwardo. Na dno małego rondla wlej oliwę, wstaw na mały ogień, rozgrzej i wrzuć wszystkie przygotowane składniki. Dopraw przyprawami i posól. Potrzymaj chwilę na ogniu, wymieszaj i podawaj od razu. Najlepszym dodatkiem byłyby grzanki.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 99,5 kcal |
Białka | 2,29 g |
Węglowodany | 11,76 g |
Tłuszcze | 5,4 g |
Błonnik | 2,05 g |
Komentarz:
Oliwki są bogatym źródłem błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy – wapnia, fosforu, potasu i żelaza, a także prowitaminy A i witamin C i E. Ponadto, zielone oliwki mają działanie przeciwbólowe, a zwłaszcza przeciwmigrenowe. Doskonale pasują do dań obiadowych, do serów oraz sałatek.