Trwa ładowanie...

Zdrowe drugie śniadanie

Avatar placeholder
27.10.2017 13:34
Zdrowe drugie śniadanie
Zdrowe drugie śniadanie

Nie tylko odpowiednio skomponowane posiłki są bardzo ważne w prawidłowym żywieniu dziecka. Istotna jest też regularność ich podawania. Oprócz serwowania posiłków głównych, czyli śniadania, obiadu i kolacji, należy pamiętać o posiłkach uzupełniających – drugim śniadaniu i podwieczorku, drobnych i lekkich kalorycznie przekąskach. Jak przygotować zdrowe drugie śniadanie?

spis treści

1. Prawidłowe nawyki żywieniowe przedszkolaka

Stosowanie odpowiedniego harmonogramu żywieniowego każdego dnia pozwoli na utrzymanie organizmu dziecka w dobrej kondycji fizycznej i energetycznej, a przede wszystkim zapobiegnie często kalorycznym „podjadaniom”. Przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 2-3 godziny, toteż pomiędzy śniadaniem, a obiadem jest odpowiednia pora na drobną przekąskę w postaci drugiego śniadania. Przygotowanie dziecku smacznej i pożywnej, bogatej w witaminy kanapeczki z wędlinką, pomidorkiem i ogórkiem na kromce chleba razowego albo podanie banana z jogurtem naturalnym do wypicia, wzmocnią jego organizm i dodadzą niezbędnej witalności. To prosty i lekki posiłek, niewymagający dużego zaangażowania, ale przygotowując drugie śniadanie, rodzice mają pewność, że dziecko spożywa coś zdrowego i pełnowartościowego.

2. Co podać na drugie śniadanie?

Lekka przekąska na drugie śniadanie dla dziecka to najprostszy sposób zaspokajania małego głodu. Najlepsze w takich sytuacjach są owoce, których w dużych ilościach nigdy nie za wiele. Doskonałe owoce na drugie śniadanie to: banany, pomarańcze, jabłka, gruszki, śliwki. Podawać je można także w kawałkach w jogurcie naturalnym albo wraz z serkiem homogenizowanym. Dobrze sprawdzają się też wspomniane kanapki z ciemnego pieczywa (1-2 w zupełności wystarczą na małą przekąskę). Małe kanapeczki możemy przygotować razem z dzieckiem, tym chętniej je zje.

Zobacz film: "Co zaburza odporność organizmu?"

Nie musimy codziennie jadać tych samych zwykłych kanapek z pomidorem. Różnorodności dostarcza nam już sama podstawa kanapki – pieczywo, raz może to być kromka chleba razowego, bułka grahamka, bagietka pszenna, pumpernikiel, a nawet chałka. Resztę składników może wybrać sam zainteresowany, czyli mały przedszkolak. Do wyboru ma: chudą wędlinkę, pasztety własnego wyrobu, łososia, pomidory, ogórki świeże, kiszone i małosolne, mozzarellę, ser żółty, nawet jaja ugotowane na twardo. Kombinacji jest wiele, za to ważne, żeby wszystko było kolorowe i zdrowe.

Dodatkiem są napoje do drugiego śniadania – prym wiedzie woda niegazowana średnio zmineralizowana i naturalne soki. Unikajmy podawania gazowanych kolorowych napojów dla dzieci, które są źródłem zbędnego cukru. Na drugie śniadanie można z powodzeniem zaproponować także jogurty pitne, maślanki i kefiry, naturalne bądź smakowe. Rynek oferuje duży ich wybór w małych, poręcznych i łatwych do przechowywania opakowaniach.

3. Pomysły na drugie śniadanie

3.1. Kanapka specjalna

Składniki:

  • 2 kromki chleba razowego,
  • 2 plasterki żółtego sera,
  • pomidorki koktajlowe,
  • ogórek małosolny,
  • młoda marchewka,
  • masło.

Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy, marchewkę obieramy, wszystko kroimy na plasterki, pomidorki koktajlowe na połówki. Kromki chleba kroimy na małe trójkąty, smarujemy masłem. Wszystkie pozostałe składniki układamy według kolejności uznanej przez przedszkolaka. Zabawa w tworzenie kanapki będzie frajdą dla dziecka.

3.2. Bagietka niespodzianka

Składniki:

  • bagietka pokrojona na ok. 15 cm kawałki,
  • masełko czosnkowe,
  • kawałki gotowanej piersi kurczaka,
  • papryka czerwona,
  • sałata zielona.

Przygotowanie: Kawałki bagietki przekrój wzdłuż, posmaruj delikatnie wewnątrz masełkiem czosnkowym, pokryj liściem sałaty, dodaj paseczki papryki czerwonej i kawałki ugotowanego przyprawionego fileta. Bagietkę zamknij w kanapkę szkolną.

Następny artykuł: Jajeczna rolada, czyli śniadanie doskonałe
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze