Przystawka z koziego sera
Kozi ser jest wyjątkowo bogatym źródłem dobroczynnych bakterii. Jest on jednym z najwcześniej produkowanych serów i szeroko rozpowszechnionym na całym świecie. Dla Greków czy Turków ta odmiana sera to podstawa pożywienia.
Składniki:
- 2 kawałki koziego sera,
- 2 duże jabłka,
- 1 papryka,
- pieprz,
- szczypiorek.
Przygotowanie:
Jabłka umyj, obierz ze skórki i przetnij na pół. Usuń rdzeń i podziel na dwie części. Rozgrzej piekarnik do 280 stopni i włóż kawałki jabłka na 5 minut. Kozi ser podziel także na cztery części i wsadź do piecyka na 5 minut. Następnie stwórz kilka warstw – najpierw jabłko, potem ser, znów jabłko i tak do końca. Na sam wierzch połóż posiekany szczypiorek i posiekaną paprykę. Wszystko posyp czarnym pieprzem. Podawaj na zimno.
Wartość odżywcza 1 porcji (60 g): | |
---|---|
Kalorie | 41,9 kcal |
Białka | 1,55 g |
Węglowodany | 4,79 g |
Tłuszcze | 1,4 g |
Blonnik | 1,19 |
Komentarz:
Ze względu na słonawy, charakterystyczny smak, kozi ser wykorzystywany jest jedynie do określonych potraw. Jest on produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, w związku z czym stanowi idealny dodatek do dań cięższych. Ponadto, jest powszechnie używany jako składnik francuskich deserów i wielu przystawek.