Przystawka z koziego sera

Kozi ser jest wyjątkowo bogatym źródłem dobroczynnych bakterii. Jest on jednym z najwcześniej produkowanych serów i szeroko rozpowszechnionym na całym świecie. Dla Greków czy Turków ta odmiana sera to podstawa pożywienia.

Crottin z jabłkiem
Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw,...

zobacz galerię

Składniki:

Zobacz film: "Jak zacząć gotować z dziećmi? Placuszki bananowo-kokosowe"

  • 2 kawałki koziego sera,
  • 2 duże jabłka,
  • 1 papryka,
  • pieprz,
  • szczypiorek.

Przygotowanie:

Jabłka umyj, obierz ze skórki i przetnij na pół. Usuń rdzeń i podziel na dwie części. Rozgrzej piekarnik do 280 stopni i włóż kawałki jabłka na 5 minut. Kozi ser podziel także na cztery części i wsadź do piecyka na 5 minut. Następnie stwórz kilka warstw – najpierw jabłko, potem ser, znów jabłko i tak do końca. Na sam wierzch połóż posiekany szczypiorek i posiekaną paprykę. Wszystko posyp czarnym pieprzem. Podawaj na zimno.

Wartość odżywcza 1 porcji (60 g):
Kalorie 41,9 kcal
Białka 1,55 g
Węglowodany 4,79 g
Tłuszcze 1,4 g
Blonnik 1,19

Komentarz:

Ze względu na słonawy, charakterystyczny smak, kozi ser wykorzystywany jest jedynie do określonych potraw. Jest on produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, w związku z czym stanowi idealny dodatek do dań cięższych. Ponadto, jest powszechnie używany jako składnik francuskich deserów i wielu przystawek.

Następny artykuł: Sałatka na przystawkę

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!