Trwa ładowanie...

Omlet pomidorowy

Avatar placeholder
17.03.2017 17:43
Omlet pomidorowy
Omlet pomidorowy (Zdjęcie / Shutterstock)

Omlet to ciekawa i smaczna alternatywa na śniadanie lub lunch. Najlepiej smakuje, gdy zawiera warzywne lub mięsne dodatki. Poniższy przepis przedstawia włoską recepturę na omlet z pomidorami.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 5 plasterków pomidora,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 1 łyżka mleka,
  • majeranek, oregano, sól i pieprz do smaku,
  • masło do smażenia.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 2"

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, żółtka roztrzep z mlekiem, mąką i przyprawami. Do żółtek powoli przełóż białka, wymieszaj delikatnie łyżką. Omlet wylej na patelnię, ułóż na nim plasterki pomidora, zapiecz najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Gotowy warzywny omlet przełóż na talerz. Możesz podawać z ketchupem.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie126,56 kcal
Białka8,95 g
Węglowodany3,6 g
Tłuszcze8,23 g
Błonnik0,32 g

Komentarz:

Najsmaczniejsze, a zarazem najzdrowsze są pomidory, które mają wyraźny, przyjemny zapach. Pomidory mają mnóstwo wartości odżywczych, przede wszystkim witamin z grupy B i witamin C, E, PP i K. Co ważne, warzywo to zawiera dużą ilość beta-karotenu, który jest antyoksydantem hamującym działanie wolnych rodników. Ponadto, pomidory są bogatym źródłem minerałów, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez, a także mikroelementów – manganu, miedzi i kobaltu. Te cenne substancje mają korzystne działanie na układ nerwowy i krwionośny, metabolizm cukru oraz cholesterolu, a także skutecznie obniżają nadciśnienie tętnicze. To naprawdę zdrowe warzywa!

Następny artykuł: Omlet z cebulką
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze