Omlet pomidorowy
Omlet to ciekawa i smaczna alternatywa na śniadanie lub lunch. Najlepiej smakuje, gdy zawiera warzywne lub mięsne dodatki. Poniższy przepis przedstawia włoską recepturę na omlet z pomidorami.
Składniki:
- 2 jajka,
- 5 plasterków pomidora,
- 1 łyżeczka mąki,
- 1 łyżka mleka,
- majeranek, oregano, sól i pieprz do smaku,
- masło do smażenia.
Przygotowanie:
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, żółtka roztrzep z mlekiem, mąką i przyprawami. Do żółtek powoli przełóż białka, wymieszaj delikatnie łyżką. Omlet wylej na patelnię, ułóż na nim plasterki pomidora, zapiecz najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Gotowy warzywny omlet przełóż na talerz. Możesz podawać z ketchupem.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 126,56 kcal |
Białka | 8,95 g |
Węglowodany | 3,6 g |
Tłuszcze | 8,23 g |
Błonnik | 0,32 g |
Komentarz:
Najsmaczniejsze, a zarazem najzdrowsze są pomidory, które mają wyraźny, przyjemny zapach. Pomidory mają mnóstwo wartości odżywczych, przede wszystkim witamin z grupy B i witamin C, E, PP i K. Co ważne, warzywo to zawiera dużą ilość beta-karotenu, który jest antyoksydantem hamującym działanie wolnych rodników. Ponadto, pomidory są bogatym źródłem minerałów, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez, a także mikroelementów – manganu, miedzi i kobaltu. Te cenne substancje mają korzystne działanie na układ nerwowy i krwionośny, metabolizm cukru oraz cholesterolu, a także skutecznie obniżają nadciśnienie tętnicze. To naprawdę zdrowe warzywa!