Ciasto czekoladowe
Sernik to bardzo smaczne i zdrowe ciasto. Podany przepis jest o tyle ciekawy, że dzięki swoim składnikom posiada także wartość zdrowotną.
Składniki:
- 500 g twarogu sernikowego,
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 łyżki kakao,
- ekstrakt waniliowy,
- koszyczek malin,
- 3/4 szklanki mąki,
- dodatkowo 1/2 szklanki cukru,
- 50 g masła.
Przygotowanie:
Połącz mąkę, cukier i masło, a następnie ugnieć. Powstałą masę na spód czekoladowego sernika włóż do foremki. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni, po czym podpiecz ciasto. Po 5-7 minutach wyjmij i odstaw. Przygotuj ciasto na sernik. Białka jajek ubij z cukrem. Twaróg sernikowy zmiel, następnie dodaj ekstrakt waniliowy i oba żółtka, osobno po jednym. Wymieszaj, po czym dodaj kakao. Na koniec twaróg wymieszaj z pianą z białek, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Nałóż farsz na spód ciasta w foremce. Piecz przez około 25 minut. Po wyjęciu dodaj na wierzch bitą śmietanę oraz udekoruj malinami.
Komentarz:
Czekolada zawarta w kakao daje organizmowi magnez oraz żelazo, wspomagając tym samym układ odpornościowy i wzmacniając pracę mózgu. Maliny natomiast kryją w sobie pektyny, antocyjany i lotne związki zapachowe. Zawarte jest też w nich bogactwo witamin: C, E, B1, B2, B6 oraz substancje mineralne: wapń, potas, magnez, żelazo, sporo fosforu i miedzi.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 240,19 kcal |
Białka | 4,7 g |
Węglowodany | 28,06 g |
Tłuszcze | 12,16 g |
Błonnik | 2,12 g |