Ciasto czekoladowe

Sernik to bardzo smaczne i zdrowe ciasto. Podany przepis jest o tyle ciekawy, że dzięki swoim składnikom posiada także wartość zdrowotną.

Ciasto z czekoladą

Czekolada zawarta w kakao daje organizmowi magnez oraz żelazo, wspomagając tym samym układ odpornościowy i wzmacniając pracę mózgu. Maliny natomiast kryją...

Składniki:

Polecane wideo:

  • 500 g twarogu sernikowego,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • ekstrakt waniliowy,
  • koszyczek malin,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • dodatkowo 1/2 szklanki cukru,
  • 50 g masła.

Przygotowanie:

Połącz mąkę, cukier i masło, a następnie ugnieć. Powstałą masę na spód czekoladowego sernika włóż do foremki. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni, po czym podpiecz ciasto. Po 5-7 minutach wyjmij i odstaw. Przygotuj ciasto na sernik. Białka jajek ubij z cukrem. Twaróg sernikowy zmiel, następnie dodaj ekstrakt waniliowy i oba żółtka, osobno po jednym. Wymieszaj, po czym dodaj kakao. Na koniec twaróg wymieszaj z pianą z białek, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Nałóż farsz na spód ciasta w foremce. Piecz przez około 25 minut. Po wyjęciu dodaj na wierzch bitą śmietanę oraz udekoruj malinami.

Komentarz:

Czekolada zawarta w kakao daje organizmowi magnez oraz żelazo, wspomagając tym samym układ odpornościowy i wzmacniając pracę mózgu. Maliny natomiast kryją w sobie pektyny, antocyjany i lotne związki zapachowe. Zawarte jest też w nich bogactwo witamin: C, E, B1, B2, B6 oraz substancje mineralne: wapń, potas, magnez, żelazo, sporo fosforu i miedzi.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 240,19 kcal
Białka 4,7 g
Węglowodany 28,06 g
Tłuszcze 12,16 g
Błonnik 2,12 g
Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Desery
Desery

Owsianka z otrębami i jabłkami

na talerze lub do miseczek. Na wierzch wyłóż ciepłe jabłka. Posyp cynamonem lub korzenną mieszanką przypraw. Jeśli preferujesz słodsze desery, możesz dodać

Desery

Batoniki müsli z otrębami i żurawiną

Ilość porcji: 4 1 szklanka müsli, 1/2 szklanki otrębów pszennych, 50 g suszonej żurawiny, 50 g masła, 2 łyżki miodu. Płatki owsiane podpraż na suchej patelni. Wymieszaj z otrębami i suszoną żurawiną. Masło roztop i połącz z suchymi składnikami....

Desery

Muffiny pełnoziarniste z otrębami

Muffiny pełnoziarniste z otrębami

Ilość porcji: 10 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej, 3/4 szklanki jasnej mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 1 szczypta soli, 1/2 szklanki otrębów pszennych, 1/4 szklanki cukru Muscovado, 3/4 szklanki cukru kryształu, 1...

Desery

Krakersy na deser

Krakersy na deser

Migdały to jedne z najsmaczniejszych bakalii. Ten rodzaj bakalii zawiera wiele drogocennych, korzystnie oddziałujących na zdrowie składników. Jest to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka, ponadto zawiera także dużo wapnia.

Desery

Deser wiśniowy

Deser wiśniowy

Czereśnie i wiśnie należą do najbardziej wartościowych owoców. Choć wiśnie w 80 procentach składają się z wody, to pozostałe 20 procent wypełniają witaminy i składniki mineralne. W wiśniach znajdziemy witaminy z grupy B, a przede wszystkim witaminę B5.

Desery

Jabłkowy deser

Jabłkowy deser

Jabłka zawierają ponad 20 cennych składników, posiadają wysoką zawartość kwasów owocowych oraz witamin: A, B1, B2, C i E. Bardzo dobrze regulują przemianę materii. Są stosowane w różnych dietach odchudzających.

Desery

Deserki BOBO FRUT

Deserki BOBO FRUT

BOBO FRUT jabłko, gruszka, brzoskwinia Smaczny deserek BOBO FRUT to przekąska dla dzieci od piątego miesiąca życia. BOBO FRUT jabłko, gruszka (...) Dla młodszych dzieci także znajdzie się smaczny deser. BOBO FRUT jabłko,...

Desery

Zdrowe i nietuczące słodycze dla ciebie i twojego dziecka

Zdrowe i nietuczące słodycze dla ciebie i twojego dziecka

od brzegu naczynia. Włóż patyczki i wstaw lody do zamrażarki. Kiedy deser będzie gotowy, odwróć kieliszki do góry dnem, polewając je ciepłą wodą. Dzięki (...) i jedwabistą konsystencję. Taki deser swobodnie mogą jeść...

Desery

Lody deserowe

Lody deserowe

Deser z dyni to bardzo smaczny i zdrowy posiłek. Dynia to bogactwo witamin: A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.