Przystawka z bekonem
Danie canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście.
Składniki:
- 270 g mąki,
- 2 g soli,
- 2 g cukru,
- 9 g proszku do pieczenia,
- 100 ml mleka,
- 9 g roztopionego masła,
- 6 plastrów wędzonego boczku,
- 3 jajka.
Przygotowanie:
W dużej misce najpierw połącz mąkę, proszek do pieczenia, masło, mleko, sól, cukier i jaja. Za pomocą trzepaczki ubij ciasto tak, aby było w miarę gęste. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Odsącz tłuszcz powstały podczas smażenia i dodaj do ciasta. Ponownie wymieszaj składniki. Rozgrzej piekarnik do 360 stopni. Rozlej ciasto do malutkich foremek i wsadź do piecyka na co najmniej 30 minut. Podawaj na ciepło.
Wartość odżywcza 1 porcji (40 g) | |
---|---|
Kalorie | 96,85 kcal |
Białka | 4,17 g |
Węglowodany | 11,59 g |
Tłuszcze | 3,78 g |
Błonnik | 0,34 g |
Komentarz:
Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach. Podstawą tego deseru jest mleko, mąka i wanilia z przyprawami. Jednak można modyfikować oryginalny przepis na wiele sposobów, na przykład dodając boczek lub warzywa.