Przystawka z bekonem

Danie canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście.

Składniki:

  • 270 g mąki,
  • 2 g soli,
  • 2 g cukru,
  • 9 g proszku do pieczenia,
  • 100 ml mleka,
  • 9 g roztopionego masła,
  • 6 plastrów wędzonego boczku,
  • 3 jajka.

Zobacz film: "Sycące potrawy dla zajętych"

Canele z bekonem
Canele z bekonem

Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux....

zobacz galerię

Przygotowanie:
W dużej misce najpierw połącz mąkę, proszek do pieczenia, masło, mleko, sól, cukier i jaja. Za pomocą trzepaczki ubij ciasto tak, aby było w miarę gęste. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Odsącz tłuszcz powstały podczas smażenia i dodaj do ciasta. Ponownie wymieszaj składniki. Rozgrzej piekarnik do 360 stopni. Rozlej ciasto do malutkich foremek i wsadź do piecyka na co najmniej 30 minut. Podawaj na ciepło.

Wartość odżywcza 1 porcji (40 g)
Kalorie 96,85 kcal
Białka 4,17 g
Węglowodany 11,59 g
Tłuszcze 3,78 g
Błonnik 0,34 g

Komentarz:

Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach. Podstawą tego deseru jest mleko, mąka i wanilia z przyprawami. Jednak można modyfikować oryginalny przepis na wiele sposobów, na przykład dodając boczek lub warzywa.

Następny artykuł: Przystawka z cebulą i kozim serem

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!