Przystawka z bekonem

Danie canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 270 g mąki,
  • 2 g soli,
  • 2 g cukru,
  • 9 g proszku do pieczenia,
  • 100 ml mleka,
  • 9 g roztopionego masła,
  • 6 plastrów wędzonego boczku,
  • 3 jajka.
Canele z bekonem

Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku...

Przygotowanie:
W dużej misce najpierw połącz mąkę, proszek do pieczenia, masło, mleko, sól, cukier i jaja. Za pomocą trzepaczki ubij ciasto tak, aby było w miarę gęste. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Odsącz tłuszcz powstały podczas smażenia i dodaj do ciasta. Ponownie wymieszaj składniki. Rozgrzej piekarnik do 360 stopni. Rozlej ciasto do malutkich foremek i wsadź do piecyka na co najmniej 30 minut. Podawaj na ciepło.

Wartość odżywcza 1 porcji (40 g)
Kalorie 96,85 kcal
Białka 4,17 g
Węglowodany 11,59 g
Tłuszcze 3,78 g
Błonnik 0,34 g

Komentarz:

Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach. Podstawą tego deseru jest mleko, mąka i wanilia z przyprawami. Jednak można modyfikować oryginalny przepis na wiele sposobów, na przykład dodając boczek lub warzywa.

Komentarze

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Canele z bekonem

Canele z bekonem

Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach.

Przystawki

Crottin z jabłkiem

Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw, zwłaszcza do mięs oraz do deserów.

Przystawki

Tarta z szynką

Tarta z szynką

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw...

Przystawki

Przystawka po francusku

Przystawka po francusku

Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przystawki

Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy.

Przystawki

Proste, pyszne i zdrowe przekąski na piknik dla całej rodziny

Proste, pyszne i zdrowe przekąski na piknik dla całej rodziny

Wyobraź sobie piękne, słoneczne przedpołudnie. Kocyk, koszyk, pyszne, niebanalne jedzenie i twoi bliscy. Warto czasem zrobić coś innego, zafundować sobie oraz swojej rodzinie relaks i wypoczynek na świeżym powietrzu, z dala od technologii czy mediów....

Przystawki

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie

Chleb słonecznikowy na zakwasie jest smaczny i niezwykle prosty w przygotowaniu. Sekretem tego przepisu na chleb jest bulwa słonecznika. Jej jadalną częścią są właśnie bulwy, wewnątrz żółte lub białawe i niezwykle kruche. Składniki: 330 g bulwy słonecznika, 1/2...

Przystawki

Pasztet z ogórka i awokado

Podany przepis na smaczną przystawkę pochodzi z kuchni francuskiej, a jej wyjątkowy smak polega na połączeniu dwóch składników - awokado i ogórka

Przystawki

Frytki z awokado - zdrowsza alternatywa

Frytki z awokado - zdrowsza alternatywa

Frytki z awokado to świetny pomysł na zdrową przekąskę dla malucha i nie tylko. Ich przygotowanie zajmuje chwile i jest banalnie proste, a smakują naprawdę wyjątkowo. Zdrowy fast food?   Niestety większość dzieci przepada za jedzeniem typu fast food....