Trwa ładowanie...

Przystawka z bekonem

Avatar placeholder
17.03.2017 12:07
Przystawka z bekonem
Przystawka z bekonem (Zdjęcie przystawki / CC BY 2.0 )

Danie canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście.

Składniki:

  • 270 g mąki,
  • 2 g soli,
  • 2 g cukru,
  • 9 g proszku do pieczenia,
  • 100 ml mleka,
  • 9 g roztopionego masła,
  • 6 plastrów wędzonego boczku,
  • 3 jajka.

Przygotowanie:
W dużej misce najpierw połącz mąkę, proszek do pieczenia, masło, mleko, sól, cukier i jaja. Za pomocą trzepaczki ubij ciasto tak, aby było w miarę gęste. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Odsącz tłuszcz powstały podczas smażenia i dodaj do ciasta. Ponownie wymieszaj składniki. Rozgrzej piekarnik do 360 stopni. Rozlej ciasto do malutkich foremek i wsadź do piecyka na co najmniej 30 minut. Podawaj na ciepło.

Wartość odżywcza 1 porcji (40 g)
Kalorie96,85 kcal
Białka4,17 g
Węglowodany11,59 g
Tłuszcze3,78 g
Błonnik0,34 g
Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 3"

Komentarz:

Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach. Podstawą tego deseru jest mleko, mąka i wanilia z przyprawami. Jednak można modyfikować oryginalny przepis na wiele sposobów, na przykład dodając boczek lub warzywa.

Następny artykuł: Przystawka z cebulą i kozim serem
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze