Ciasteczka z bakaliami
Orzechy i bakalie to przekąska, która zawsze powinna być pod ręką. To składniki nie tylko smaczniejsze od chipsów czy batoników, ale przede wszystkich zdrowsze i mniej kaloryczne. Zawierają minerały takie jak magnez czy potas oraz błonnik, witaminę E i kwas foliowy.
Składniki:
- 1 opakowanie bakalii,
- 1,5 szklanki masła orzechowego,
- 2/3 szklanki mleka zagęszczonego,
- 1/3 kostki masła,
- 1 szklanka posiekanych orzechów,
- tłuszcz do wysmarowania blachy.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 270 stopni. W dużej misce wymieszaj mleko z masłem i ucieraj, aż całkiem się połączą. Następnie dorzuć bakalie i masło orzechowe. Mieszaj wszystko, póki nie uzyskasz jednolitej masy. Teraz, cały czas lekko kręcąc łyżką, wsypuj posiekane orzechy. Wysmaruj lekko tłuszczem blachę, na którą nakładaj uformowane orzechowe ciasteczka. Piecz przez 15-20 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 512,16 kcal |
Białka | 15,92 g |
Węglowodany | 18,82 g |
Tłuszcze | 45,45 g |
Błonnik | 4,91 g |
**Komentarz:
Orzechy i bakalie** zapobiegają nowotworom, łagodzą bóle żołądkowe, a także wspomagają pracę serca. Po bakalie mogą sięgać dzieci, nastolatki, kobiety w ciąży oraz osoby chcące zrzucić kilka kilogramów. Trzeba jednak pamiętać, że, jak w przypadku każdego produktu, należy zachować pewien umiar. Bakalie to składniki, które zasmakują każdemu i w każdej formie.