Kurczak piccata
Kurczak piccata to ciekawy przepis na pyszny obiad i aromatyczne mięso. A dodatkowo bardzo prosto się go przyrządza.
Składniki:
- 2 duże filety z kurczaka,
- mąka,
- sól,
- pieprz,
- 40 ml oleju,
- 50 g masła,
- szklanka białego, wytrawnego wina,
- pół szklanki bulionu,
- pół szklanki kaparów,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z pieprzem i solą. Filety kurczaka podziel w poziomie na dwie części. Każdy kawałek piersi obtocz dokładnie w mące. Na patelni rozgrzej olej i dodaj połowę masła. Smaż kurczaka na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone mięso odłóż na papier. Do pozostałego tłuszczu na patelni wlej wino i podgrzewaj powstały sos, aż się trochę zredukuje, przy czym mieszaj bardzo dokładnie, aby mąka pozostała ze smażenia kurczaka odkleiła się od patelni i zagęściła sos. Wlej bulion, dodaj zmiażdżony czosnek i kapary i chwilę razem podduś. Następnie dodaj pozostałe masło i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i włóż kurczaka, aby się podgrzał. Mięso od razu przełóż na talerz i polej powstałym sosem. Możesz podawać z opiekanymi ziemniakami.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 229,1 kcal |
Białka | 14,76 g |
Węglowodany | 7,74 g |
Tłuszcze | 13,42 g |
Błonnik | 0,88 g |
Komentarz:
Cały sekret kurczaka piccata leży w przyprawach i składnikach dodanych do drobiowego mięsa, czyli kaparach. Roślina ta spokrewniona jest z kapustą i choć wywodzi się z Azji, obecnie rośnie również w Europie, północnej Afryce oraz w USA. Kapary w większości (ok. 85%) zbudowane są z wody. Smakiem często przyrównywane są do czarnego pieprzu, chrzanu, czy rzeżuchy. Wszechobecne w kuchni włoskiej, kapary wspaniale komponują się z drobiem i rybami, często stanowią składnik sosów pomidorowych, sałatek, pizzy oraz ostrzejszych potraw. Śmiało można je łączyć z oregano, estragonem, czosnkiem i bazylią, a nawet z oliwkami. Warto spróbować!