Kurczak piccata

Kurczak piccata to ciekawy przepis na pyszny obiad i aromatyczne mięso. A dodatkowo bardzo prosto się go przyrządza.

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka,
  • mąka,
  • sól,
  • pieprz,
  • 40 ml oleju,
  • 50 g masła,
  • szklanka białego, wytrawnego wina,
  • pół szklanki bulionu,
  • pół szklanki kaparów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Zobacz film: "Sycące potrawy dla zajętych"

Przygotowanie:

Kurczak z kaparami
Kurczak z kaparami

Kapary są często wykorzystywane w kuchni włoskiej, zwłaszcza jako dodatek do drobiu, ryb, sosu pomidorowego,...

zobacz galerię

Mąkę wymieszaj z pieprzem i solą. Filety kurczaka podziel w poziomie na dwie części. Każdy kawałek piersi obtocz dokładnie w mące. Na patelni rozgrzej olej i dodaj połowę masła. Smaż kurczaka na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone mięso odłóż na papier. Do pozostałego tłuszczu na patelni wlej wino i podgrzewaj powstały sos, aż się trochę zredukuje, przy czym mieszaj bardzo dokładnie, aby mąka pozostała ze smażenia kurczaka odkleiła się od patelni i zagęściła sos. Wlej bulion, dodaj zmiażdżony czosnek i kapary i chwilę razem podduś. Następnie dodaj pozostałe masło i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj i włóż kurczaka, aby się podgrzał. Mięso od razu przełóż na talerz i polej powstałym sosem. Możesz podawać z opiekanymi ziemniakami.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie   229,1 kcal
Białka 14,76 g
Węglowodany 7,74 g
Tłuszcze 13,42 g
Błonnik 0,88 g

Komentarz:

Cały sekret kurczaka piccata leży w przyprawach i składnikach dodanych do drobiowego mięsa, czyli kaparach. Roślina ta spokrewniona jest z kapustą i choć wywodzi się z Azji, obecnie rośnie również w Europie, północnej Afryce oraz w USA. Kapary w większości (ok. 85%) zbudowane są z wody. Smakiem często przyrównywane są do czarnego pieprzu, chrzanu, czy rzeżuchy. Wszechobecne w kuchni włoskiej, kapary wspaniale komponują się z drobiem i rybami, często stanowią składnik sosów pomidorowych, sałatek, pizzy oraz ostrzejszych potraw. Śmiało można je łączyć z oregano, estragonem, czosnkiem i bazylią, a nawet z oliwkami. Warto spróbować!

Następny artykuł: Kurczak w cytrynie

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!