Sfermentowane jabłka w cynamonie – idealna przekąska dla najmłodszych
Dzieci lubią słodkie przekąski, ale nie zawsze te zdrowe. Nasza propozycja ma w sobie wszystko czego chce i potrzebuje twoja pociecha – jest nie tylko pełna składników odżywczych, ale i też bardzo smaczna. Poznaj przepis na sfermentowane jabłka w cynamonie – przygotujesz je w bardzo łatwy sposób. Uważaj - smakuje również dorosłym.
1. Fermentowanie owoców
Owoce fermentowano już w starożytności. Proces ten zmniejsza zawartość substancji antyżywieniowych – toksycznych związków wytwarzanych przez większość roślin. Fermentacja wspiera także proces trawienia: produkty tego rodzaju oczyszczają organizm, tym samym zapobiegając gromadzeniu się toksyn w narządach wewnętrznych.
Najbardziej znanymi sfermentowanymi produktami w Polsce są kiszona kapusta i kefir.
2. Idealna przekąska
Sfermentowane jabłka są przepyszną probiotyczną przekąską, której nikt się nie oprze. Posiłki z ich dodatkiem zapewnią na dłużej uczucie sytości. Dzięki właściwościom cynamonu, który jest jednym ze składników dania, obniżają także poziom złego cholesterolu.
Przekąska jest bogata w błonnik – substancję, która wpływa na perystaltykę jelit. Może być więc naturalnym sposobem na zaparcia. Jest także źródłem wielu składników odżywczych, jabłka zawierają witaminę C, beta-karoten i potas.
Po sfermentowaniu mogą być wykorzystywane do różnego rodzaju posiłków: jogurtu, naleśników, smoothie czy sałatek.
3. Składniki
- 3-4 średniej wielkości jabłka,
- 1 łyżeczka soli himalajskiej,
- 1 laska cynamonu,
- woda naturalna.
4. Przygotowanie
Jabłka pokrój w plasterki. Przelej odrobinę wody do słoika, wsyp do niego sól. Następnie umieść w wodzie pokrojone owoce. Dodaj laskę cynamonu. Wszystko zalej wodą tak, by każdy kawałek jabłka był przykryty. Szczelnie zamknij słoik i odstaw go na 2-3 dni w chłodne miejsce.
Stan jabłek sprawdzaj co jakiś czas. Jeżeli wydaje ci się, że słoik może zaraz "wybuchnąć" – delikatnie odkręć wieczko, by wytworzone gazy opuściły naczynie.
Po upływie wyznaczonego czasu przenieś słoik do lodówki. Tak przygotowane jabłka powinny mieć słodko-słony smak.
Smacznego!