Trwa ładowanie...

Sfermentowane jabłka w cynamonie – idealna przekąska dla najmłodszych

 Magdalena Bury
Magdalena Bury 01.01.2019 21:11
Sfermentowane jabłka w cynamonie – idealna przekąska dla najmłodszych
Sfermentowane jabłka w cynamonie – idealna przekąska dla najmłodszych (123rf)

Dzieci lubią słodkie przekąski, ale nie zawsze te zdrowe. Nasza propozycja ma w sobie wszystko czego chce i potrzebuje twoja pociecha – jest nie tylko pełna składników odżywczych, ale i też bardzo smaczna. Poznaj przepis na sfermentowane jabłka w cynamonie – przygotujesz je w bardzo łatwy sposób. Uważaj - smakuje również dorosłym.

1. Fermentowanie owoców

Owoce fermentowano już w starożytności. Proces ten zmniejsza zawartość substancji antyżywieniowych – toksycznych związków wytwarzanych przez większość roślin. Fermentacja wspiera także proces trawienia: produkty tego rodzaju oczyszczają organizm, tym samym zapobiegając gromadzeniu się toksyn w narządach wewnętrznych.

Najbardziej znanymi sfermentowanymi produktami w Polsce są kiszona kapusta i kefir.

Sfermentowane jabłka w cynamonie mogą być doskonałą przekąską
Sfermentowane jabłka w cynamonie mogą być doskonałą przekąską (123RF)

2. Idealna przekąska

Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"

Sfermentowane jabłka są przepyszną probiotyczną przekąską, której nikt się nie oprze. Posiłki z ich dodatkiem zapewnią na dłużej uczucie sytości. Dzięki właściwościom cynamonu, który jest jednym ze składników dania, obniżają także poziom złego cholesterolu.

Przekąska jest bogata w błonnik – substancję, która wpływa na perystaltykę jelit. Może być więc naturalnym sposobem na zaparcia. Jest także źródłem wielu składników odżywczych, jabłka zawierają witaminę C, beta-karoten i potas.

Po sfermentowaniu mogą być wykorzystywane do różnego rodzaju posiłków: jogurtu, naleśników, smoothie czy sałatek.

3. Składniki

  • 3-4 średniej wielkości jabłka,
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej,
  • 1 laska cynamonu,
  • woda naturalna.

    4. Przygotowanie

Jabłka pokrój w plasterki. Przelej odrobinę wody do słoika, wsyp do niego sól. Następnie umieść w wodzie pokrojone owoce. Dodaj laskę cynamonu. Wszystko zalej wodą tak, by każdy kawałek jabłka był przykryty. Szczelnie zamknij słoik i odstaw go na 2-3 dni w chłodne miejsce.

Stan jabłek sprawdzaj co jakiś czas. Jeżeli wydaje ci się, że słoik może zaraz "wybuchnąć" – delikatnie odkręć wieczko, by wytworzone gazy opuściły naczynie.

Po upływie wyznaczonego czasu przenieś słoik do lodówki. Tak przygotowane jabłka powinny mieć słodko-słony smak.

Smacznego!

Następny artykuł: Zdrowe słodkości bez cukru - idealne dla twojego dziecka!
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze