Sfermentowane jabłka w cynamonie – idealna przekąska dla najmłodszych

Dzieci lubią słodkie przekąski, ale nie zawsze te zdrowe. Nasza propozycja ma w sobie wszystko czego chce i potrzebuje twoja pociecha – jest nie tylko pełna składników odżywczych, ale i też bardzo smaczna. Poznaj przepis na sfermentowane jabłka w cynamonie – przygotujesz je w bardzo łatwy sposób. Uważaj - smakuje również dorosłym.

1. Fermentowanie owoców

Owoce fermentowano już w starożytności. Proces ten zmniejsza zawartość substancji antyżywieniowych – toksycznych związków wytwarzanych przez większość roślin. Fermentacja wspiera także proces trawienia: produkty tego rodzaju oczyszczają organizm, tym samym zapobiegając gromadzeniu się toksyn w narządach wewnętrznych.

Najbardziej znanymi sfermentowanymi produktami w Polsce są kiszona kapusta i kefir.

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść śniadania?"

123rf
123rf

2. Idealna przekąska

Sfermentowane jabłka są przepyszną probiotyczną przekąską, której nikt się nie oprze. Posiłki z ich dodatkiem zapewnią na dłużej uczucie sytości. Dzięki właściwościom cynamonu, który jest jednym ze składników dania, obniżają także poziom złego cholesterolu.

Przekąska jest bogata w błonnik – substancję, która wpływa na perystaltykę jelit. Może być więc naturalnym sposobem na zaparcia. Jest także źródłem wielu składników odżywczych, jabłka zawierają witaminę C, beta-karoten i potas.

Po sfermentowaniu mogą być wykorzystywane do różnego rodzaju posiłków: jogurtu, naleśników, smoothie czy sałatek.

3. Składniki

  • 3-4 średniej wielkości jabłka,
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej,
  • 1 laska cynamonu,
  • woda naturalna.

    4. Przygotowanie

Jabłka pokrój w plasterki. Przelej odrobinę wody do słoika, wsyp do niego sól. Następnie umieść w wodzie pokrojone owoce. Dodaj laskę cynamonu. Wszystko zalej wodą tak, by każdy kawałek jabłka był przykryty. Szczelnie zamknij słoik i odstaw go na 2-3 dni w chłodne miejsce.

Stan jabłek sprawdzaj co jakiś czas. Jeżeli wydaje ci się, że słoik może zaraz "wybuchnąć" – delikatnie odkręć wieczko, by wytworzone gazy opuściły naczynie.

Po upływie wyznaczonego czasu przenieś słoik do lodówki. Tak przygotowane jabłka powinny mieć słodko-słony smak.

Smacznego!

Następny artykuł: Zdrowe słodkości bez cukru - idealne dla twojego dziecka!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!