Kobyle mleko – alternatywa dla mleka krowiego
Kiedy mama przestaje karmić dziecko piersią, wówczas jako zamiennik podaje mu najczęściej modyfikowane, a później tradycyjne mleko od krowy. Jest ono łatwo dostępne, a poza tym każdy z nas się na nim „wychował”. Znają je nasze mamy i babcie. Czy nie korzystniejsze jest jednak zastępowanie go innym mlekiem?
1. Czy może być lepsze mleko?
Być może fani mleka zadają sobie teraz pytanie: czy może być coś lepszego niż tradycyjne mleko od krowy? Jest zdrowe, pyszne i można wykorzystać je do wielu potraw. Okazuje się, że tak – znacznie lepsze pod względem właściwości jest mleko od kobyły (samicy konia). Posiada ono nie tylko wiele ważnych dla naszego zdrowia składników odżywczych, ale może nawet działać leczniczo. Ponadto kobyle mleko nie uczula, tak jak to od krowy.
2. Czy warto pić mleko kobyle?
Mleko kobyle znane jest ze swych cennych właściwości. Jego skład jest bardzo podobny do pokarmu ludzkiego. Zawiera prawie tyle samo laktozy – mleko od krowy ma w swoim składzie około 4,5 proc. tego związku, od kobyły 6,1 proc., zaś pokarm z kobiecej piersi ma jej 7 proc. Dlaczego obecność laktozy jest tak ważna? Związek ten ma istotny wpływ na wchłanianie fosforu, magnezu oraz wapnia.
Dlaczego jeszcze warto pić kobyle mleko? Zawiera ono m.in. kwas orotowy. Wpływa on na obniżenie poziomu cholesterolu i kwasu moczowego we krwi. Wspomaga leczenie stwardnienia rozsianego. W mleku kobylim znajdziemy również kwasy omega-6 i omega-3, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe. Związki te są konieczne do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego oraz pokarmowego. Chronią przed niebezpieczną utratą wody z organizmu, a także działają kojąco na stany zapalne.
Mleko kobyle zawiera również lizozym – związek o właściwościach antybakteryjnych, a także wzmacniających układ odpornościowy. Lista cennych składników mleka kobylego na tym się nie kończy. Znajdziemy w nim również karnitynę, która oczyszcza organizm, a także laktoferynę działającą przeciwzapalnie i antybakteryjnie, a ponadto chroniącą organizm przed szkodliwymi grzybami i wirusami. W mleku kobylim znajduje się również laktadheryna - związek ten wpływa na zdrowy wygląd skóry, ponieważ pobudza produkcję kolagenu.
3. Kobyle mleko na choroby skóry
Ze względu na cenne właściwości mleko kobyle może być stosowane przy leczeniu wielu chorób.
W klinice dermatologicznej w Iwoniczu-Zdroju przeprowadzono badania nad jego wpływem na zdrowie. Podawano kapsułki z kobylim mlekiem grupie osób mających problem z łuszczycą, atopowym zapaleniem skóry bądź trądzikiem. Po zakończeniu badań okazało się, że niecodzienne mleko poprawia wygląd skóry, a jednocześnie nie powoduje niepożądanych skutków ubocznych.
Kobyle mleko może być wsparciem w walce z różnymi chorobami skóry, a szczególnie przy jednej z najpoważniejszych – atopowym zapaleniu skóry. Może być ono rozwiązaniem wielu problemów rodziców dzieci z AZS.
4. Jak zdobyć kobyle mleko?
Niestety mleko kobyle jest trudne do zdobycia. Dlaczego? Ponieważ zwierzęta te dają go bardzo mało. Dla porównania – w ciągu jednego dnia kobyła może dać 3 litry mleka, zaś krowa 40 litrów. Ponadto kobyła może w ogóle nie produkować mleka, jeśli nie ma przy niej źrebięcia.
Wobec takich trudności nie powinno nas dziwić, że jego cena jest dosyć wysoka – i to jest kolejna przeszkoda, która może być czasem niemożliwa do ominięcia. Koszt jednego litra to ponad 100 złotych. W Polsce bardzo trudno je kupić, ale w Niemczech są całe farmy specjalizujące się w pozyskiwaniu i wysyłaniu tego cennego płynu. Koszt litra mleka z wysyłką to ok. 85 euro.
Kobyle mleko można zakupić również pod postacią kapsułek oraz proszku - opakowanie kapsułek kosztuje ok. 70 zł.