Przejdź na WP

Bawarka – historia, współcześnie

Nazwa bawarka kojarzy się przede wszystkim z Bawarią. Współcześnie przyjmuje się, iż jest to napój wywodzący się z kuchni francuskiej. Współcześnie bawarka to herbata, do której dodaje się mleko lub na odwrót – do mleka dolewa się esencji herbacianej. Poznaj historię herbacianego napoju, a także sposoby przyrządzania. Dzisiaj bawarka niejedno ma imię.

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

spis treści

1. Bawarka – historia

Tak, jak wspomniano w tytule bawarka wywodzi się z kuchni francuskiej. Początkowo bawarka składała się z herbaty oraz syropu z paproci. Był to oczywiście napój podawany na ciepło. W wielu źródłach spotkamy się z opisem, według którego bawarka jest produktem sporządzonym z wrzątku i mleka (lub ewentualnie śmietanki). Reasumując bawarkę pito w Paryżu głównie, jako połączenie herbaty z mlekiem. Początkowo była to herbata zielona z dodatkiem śmietanki. Bawarka była preferowana początkowo głównie przez przedstawicielki płci pięknej.

Bawarka może być przygotowywana na kilka sposobów
Bawarka może być przygotowywana na kilka sposobów

Później wprowadzono herbatę czarną, do której dolewano arak, sok z cytryny, łyżeczkę śmietanki, sok lub wino. Ciekawostką jest, że wyraz bawarka pochodzi od języka francuskiego i w odniesieniu do napoju z mlekiem funkcjonuje tyko w Polsce. Słowem, od, którego pochodzi bawarka, czyli, bavaroise, czyli herbata osłodzona specjalnym sokiem z paproci. Takie właściwości były wykorzystywane w celach leczniczych, na przykład, jako lekarstwo na przeziębienie. Początek nazwy się roku 1689, kiedy emigrant z Sycylii Francesco Procopio otworzył w Paryżu kawiarnię. To właśnie tam stała się popularna herbata z dodatkiem syropu kapillorowego – smakująca głównie bawarskim książętom. Syrop był sporządzany z paproci niekropienia właściwego. Spożywanie takiego napoju, jak bawarka było polecane także na choroby górnych dróg oddechowych.

To też warto wiedzieć

2. Bawarka – współcześnie

Bawarka trafia do polskiej kuchni w okresie Sejmu Czteroletniego. W Polsce jednak zmodyfikowano tradycyjny przepis. Bawarka była wzbogacana następującymi ziołami: kwiat bzu, lipa, rumianek, szałwia, mięta, dziewanna, melisa, bratki, róża, poziomki suszone itd. W książce kucharskiej Marii Disslowej pochodzącej z 1945 roku można przeczytać, iż bawarka to napój przygotowywany z połowy szklanki śmietanki i połowy szklanki wrzątku z dodatkiem kawałka cukru. Taka bawarka powinna być podawana do śniadania – głównie osobom chorym i dzieciom. Bawarka uznawana była zatem za napój smaczny oraz pożywny.

Właściwości herbaty chaga
Właściwości herbaty chaga [7 zdjęć]

Często słyszymy, że to zielona herbata jest najzdrowszym napojem, który zawiera najwięcej właściwości...

zobacz galerię

Niektórzy nie utożsamiają tak przyrządzanego napoju z bawarką. Przez niektórych wrząca woda ze śmietanką nazywana jest do tej pory ukropkiem. Dzisiaj bawarka to przede wszystkim napój nazywający herbatę z mlekiem parzoną w tradycyjny, angielski sposób. Według przepisu szklankę zagrzanego mleka należy zmieszać z połową szklanki mocnego naparu z czarnej herbaty. Bawarka sporządzana w Anglii parzy się w czajniczku, mleko zaś dolewane jest już w filiżance. Bawarka polecana jest kobietom karmiącym. Chociaż nie ma potwierdzenia w badaniach naukowych, iż bawarka wzmaga laktację, to jednak jest zdrowa dla kobiet karmiących swoje dzieci.

Następny artykuł: Herbata z igieł sosny - lek na infekcje dróg oddechowych

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.