Bawarka – historia, współcześnie
Nazwa bawarka kojarzy się przede wszystkim z Bawarią. Współcześnie przyjmuje się, iż jest to napój wywodzący się z kuchni francuskiej. Współcześnie bawarka to herbata, do której dodaje się mleko lub na odwrót – do mleka dolewa się esencji herbacianej. Poznaj historię herbacianego napoju, a także sposoby przyrządzania. Dzisiaj bawarka niejedno ma imię.
1. Bawarka – historia
Tak, jak wspomniano w tytule bawarka wywodzi się z kuchni francuskiej. Początkowo bawarka składała się z herbaty oraz syropu z paproci. Był to oczywiście napój podawany na ciepło. W wielu źródłach spotkamy się z opisem, według którego bawarka jest produktem sporządzonym z wrzątku i mleka (lub ewentualnie śmietanki). Reasumując bawarkę pito w Paryżu głównie, jako połączenie herbaty z mlekiem. Początkowo była to herbata zielona z dodatkiem śmietanki. Bawarka była preferowana początkowo głównie przez przedstawicielki płci pięknej.
Później wprowadzono herbatę czarną, do której dolewano arak, sok z cytryny, łyżeczkę śmietanki, sok lub wino. Ciekawostką jest, że wyraz bawarka pochodzi od języka francuskiego i w odniesieniu do napoju z mlekiem funkcjonuje tyko w Polsce. Słowem, od, którego pochodzi bawarka, czyli, bavaroise, czyli herbata osłodzona specjalnym sokiem z paproci. Takie właściwości były wykorzystywane w celach leczniczych, na przykład, jako lekarstwo na przeziębienie. Początek nazwy się roku 1689, kiedy emigrant z Sycylii Francesco Procopio otworzył w Paryżu kawiarnię. To właśnie tam stała się popularna herbata z dodatkiem syropu kapillorowego – smakująca głównie bawarskim książętom. Syrop był sporządzany z paproci niekropienia właściwego. Spożywanie takiego napoju, jak bawarka było polecane także na choroby górnych dróg oddechowych.
To też warto wiedzieć
2. Bawarka – współcześnie
Bawarka trafia do polskiej kuchni w okresie Sejmu Czteroletniego. W Polsce jednak zmodyfikowano tradycyjny przepis. Bawarka była wzbogacana następującymi ziołami: kwiat bzu, lipa, rumianek, szałwia, mięta, dziewanna, melisa, bratki, róża, poziomki suszone itd. W książce kucharskiej Marii Disslowej pochodzącej z 1945 roku można przeczytać, iż bawarka to napój przygotowywany z połowy szklanki śmietanki i połowy szklanki wrzątku z dodatkiem kawałka cukru. Taka bawarka powinna być podawana do śniadania – głównie osobom chorym i dzieciom. Bawarka uznawana była zatem za napój smaczny oraz pożywny.
Niektórzy nie utożsamiają tak przyrządzanego napoju z bawarką. Przez niektórych wrząca woda ze śmietanką nazywana jest do tej pory ukropkiem. Dzisiaj bawarka to przede wszystkim napój nazywający herbatę z mlekiem parzoną w tradycyjny, angielski sposób. Według przepisu szklankę zagrzanego mleka należy zmieszać z połową szklanki mocnego naparu z czarnej herbaty. Bawarka sporządzana w Anglii parzy się w czajniczku, mleko zaś dolewane jest już w filiżance. Bawarka polecana jest kobietom karmiącym. Chociaż nie ma potwierdzenia w badaniach naukowych, iż bawarka wzmaga laktację, to jednak jest zdrowa dla kobiet karmiących swoje dzieci.