Przystawka z cebulą i kozim serem

Quiche to rodzaj tarty, czyli jednej z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Tarta to wypiek oparty na cieście – drożdżowym lub kruchym francuskim – oraz nadzieniu.

Składniki:

  • 250 g kruchego ciasta – świeżego lub mrożonego,
  • 4 duże czerwone cebule,
  • 6 pieczonych ząbków czosnku,
  • gałązka świeżego tymianku,
  • 2 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • 125 g koziego sera,
  • masło,
  • 1/2 szklanki śmietany + 1 jajko.

Zobacz film: "Nie każde "E" to twój wróg"

Przygotowanie:

Zacznij od podpieczenia spodu z kruchego ciasta francuskiego, a następnie cebulę podsmażaj na oliwie dopóki nie uzyska brązowego koloru. Wymieszaj dokładnie pieczony czosnek, karmelizowaną cebulę oraz drobno pokruszony kozi ser. Następnie do uzyskanego farszu dodaj jaja roztrzepane w mlekiem. Dla wzbogacenia smaku dodaj szczyptę tymianku i gotowe nadzienie rozsmaruj dokładnie na cieście. W oddzielnej miseczce zmieszaj roztrzepane jajo ze śmietaną i tak powstałą miksturą polej tartę, po czym przykryj danie. Wstaw do piekarnika na 25 minut i piecz w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 10 minut odkryj pokrywę. Podawaj natychmiast.

Wartość odżywcza 1 porcji (150g):
Kalorie 245,86 kcal
Białka 8,23 g
Węglowodany 18,78 g
Tłuszcze 15,34 g
Błonnik 1,18 g

Komentarz:

W przypadku quiche nadzienie zwyczajowo jest słone: warzywne lub, rzadziej, mięsne. Ponadto ten rodzaj wypieku zalewa się warstwą sosu jajeczno-śmietanowego i zapieka. Podany przepis jest typowym quiche, charakterystycznym dla kuchni francuskiej Alzacji.

Następny artykuł: Przystawka z koziego sera

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!