Przystawka z cebulą i kozim serem

Quiche to rodzaj tarty, czyli jednej z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Tarta to wypiek oparty na cieście – drożdżowym lub kruchym francuskim – oraz nadzieniu.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 250 g kruchego ciasta – świeżego lub mrożonego,
  • 4 duże czerwone cebule,
  • 6 pieczonych ząbków czosnku,
  • gałązka świeżego tymianku,
  • 2 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • 125 g koziego sera,
  • masło,
  • 1/2 szklanki śmietany + 1 jajko.

Przygotowanie:

Zacznij od podpieczenia spodu z kruchego ciasta francuskiego, a następnie cebulę podsmażaj na oliwie dopóki nie uzyska brązowego koloru. Wymieszaj dokładnie pieczony czosnek, karmelizowaną cebulę oraz drobno pokruszony kozi ser. Następnie do uzyskanego farszu dodaj jaja roztrzepane w mlekiem. Dla wzbogacenia smaku dodaj szczyptę tymianku i gotowe nadzienie rozsmaruj dokładnie na cieście. W oddzielnej miseczce zmieszaj roztrzepane jajo ze śmietaną i tak powstałą miksturą polej tartę, po czym przykryj danie. Wstaw do piekarnika na 25 minut i piecz w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 10 minut odkryj pokrywę. Podawaj natychmiast.

Wartość odżywcza 1 porcji (150g):
Kalorie 245,86 kcal
Białka 8,23 g
Węglowodany 18,78 g
Tłuszcze 15,34 g
Błonnik 1,18 g

Komentarz:

W przypadku quiche nadzienie zwyczajowo jest słone: warzywne lub, rzadziej, mięsne. Ponadto ten rodzaj wypieku zalewa się warstwą sosu jajeczno-śmietanowego i zapieka. Podany przepis jest typowym quiche, charakterystycznym dla kuchni francuskiej Alzacji.

Komentarze

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Przystawka po francusku

Przystawka po francusku

Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przystawki

Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy.

Przystawki

Frytki z awokado - zdrowsza alternatywa

Frytki z awokado - zdrowsza alternatywa

Frytki z awokado to świetny pomysł na zdrową przekąskę dla malucha i nie tylko. Ich przygotowanie zajmuje chwile i jest banalnie proste, a smakują naprawdę wyjątkowo. Zdrowy fast food?   Niestety większość dzieci przepada za jedzeniem typu fast food....

Przystawki

Letnie i pyszne przekąski dla dzieci

Letnie i pyszne przekąski dla dzieci

Kanapki - nuda, owoce - nuda, warzywa - nie chcę. Jak tu zadowolić małego niejadka? Zadanie nie jest proste, szczególnie latem, gdy dzieci nie chcą jeść żadnych posiłków - może jedynie lody. Nie samymi jednak mrożonymi słodyczami może żyć nasza pociecha....

Przystawki

Przystawka z bekonem

Przystawka z bekonem

Danie canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Składniki: 270 g mąki, 2 g soli, 2 g cukru, 9 g proszku do pieczenia, 100...

Przystawki

Tamales - kukurydziana przekąska, która wzmocni twoje zdrowie

Tamales - kukurydziana przekąska, która wzmocni twoje zdrowie

Jest to jedno z najstarszych dań w Meksyku, a pochodzenie nazwy „tamales" zmienia się w zależności od tego, z kim się w tym państwie rozmawia. Po raz pierwszy danie pojawiło się 5-8 tys. lat temu. Jedli je już Aztekowie, którzy nadziewali je mięsem indyka,...

Przystawki

Tarta z szynką i serem

Tarta z szynką i serem

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Składniki: 3 jajka, 1,5 filiżanki mleka, 4...

Przystawki

Przystawka z koziego sera

Przystawka z koziego sera

cięższych. Ponadto, jest powszechnie używany jako składnik francuskich deserów i wielu przystawek.

Przystawki

Canele z bekonem

Canele z bekonem

Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach.