Przystawka z cebulą i kozim serem
Quiche to rodzaj tarty, czyli jednej z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Tarta to wypiek oparty na cieście – drożdżowym lub kruchym francuskim – oraz nadzieniu.
Składniki:
- 250 g kruchego ciasta – świeżego lub mrożonego,
- 4 duże czerwone cebule,
- 6 pieczonych ząbków czosnku,
- gałązka świeżego tymianku,
- 2 jajka,
- 150 ml mleka,
- 125 g koziego sera,
- masło,
- 1/2 szklanki śmietany + 1 jajko.
Przygotowanie:
Zacznij od podpieczenia spodu z kruchego ciasta francuskiego, a następnie cebulę podsmażaj na oliwie dopóki nie uzyska brązowego koloru. Wymieszaj dokładnie pieczony czosnek, karmelizowaną cebulę oraz drobno pokruszony kozi ser. Następnie do uzyskanego farszu dodaj jaja roztrzepane w mlekiem. Dla wzbogacenia smaku dodaj szczyptę tymianku i gotowe nadzienie rozsmaruj dokładnie na cieście. W oddzielnej miseczce zmieszaj roztrzepane jajo ze śmietaną i tak powstałą miksturą polej tartę, po czym przykryj danie. Wstaw do piekarnika na 25 minut i piecz w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 10 minut odkryj pokrywę. Podawaj natychmiast.
Wartość odżywcza 1 porcji (150g): | |
---|---|
Kalorie | 245,86 kcal |
Białka | 8,23 g |
Węglowodany | 18,78 g |
Tłuszcze | 15,34 g |
Błonnik | 1,18 g |
Komentarz:
W przypadku quiche nadzienie zwyczajowo jest słone: warzywne lub, rzadziej, mięsne. Ponadto ten rodzaj wypieku zalewa się warstwą sosu jajeczno-śmietanowego i zapieka. Podany przepis jest typowym quiche, charakterystycznym dla kuchni francuskiej Alzacji.