Cytrynowe mufinki
Mufinki są rodzajem babeczek o okrągłym kształcie. Zawierają przeróżne dodatki – od słodkich, takich jak bakalie, owoce i czekolada, po treściwe mięso czy zdrowe warzywa.
Składniki:
- 200 g mąki,
- 1 łyżeczka drożdży,
- 100 g masła,
- 1 jajko,
- 150 g sera ricotta,
- 150 g cukru,
- skórka z jednej cytryny,
- sok z jednej cytryny,
- kilka kropli amaretto.
Przygotowanie:
Połącz mąkę i proszek do pieczenia w dużej misce. Roztop na patelni masło. W osobnym naczyniu ubij jajka, po czym dodaj ser ricotta, rozpuszczone masło, cukier, skórkę i sok z cytryny oraz kilka kropli likieru amaretto. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie, a następnie dodaj mąkę. Mieszaj do momentu, aż składniki się połączą i dadzą jednolitą masę. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ciasto przez 20-25 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 328,25 kcal |
Białka | 5,28 g |
Węglowodany | 41,86 g |
Tłuszcze | 15,33 g |
Błonnik | 0,68 g |
Komentarz:
Mufinki jest to deser bardzo popularny w kuchni amerykańskiej, kanadyjskiej, irlandzkiej oraz brytyjskiej. Są one często podawane jako deser na gorąco z masłem podczas tak zwanego five o'clock w Wielkiej Brytanii.