Jajeczna rolada, czyli śniadanie doskonałe
To śniadaniowe danie zawiera wszystkie składniki, których potrzebować będzie twoje dziecko, żeby mieć siłę do zabawy, nauki i poznawania nowych rzeczy, a także do walki z chorobami. A do tego jest bardzo atrakcyjne wizualnie, co jak wiemy, w przypadku małych niejadków ma duże znaczenie. Mowa o jajecznej roladce.
Jajko jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego przez organizm białka, a także witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. W żółtku znajduje się beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem i poprawia widzenie.
Pomidor z kolei zawiera dużo witaminy C, a także K, E, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, błonnik, biotynę oraz znaczące ilości potasu, sodu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku i manganu. Unikalnym jego składnikiem jest też likopen - jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy - ma on m.in. działanie antynowotworowe. Warzywo zawiera również błonnik, który zaspokaja głód na długi czas i przyspiesza przemianę materii. Cholina z kolei wspomaga organizm podczas procesów nauki, zapamietywania, a także dba o prawidłowe kurczenie się i rozkurczanie mięśni. Dodatkowo odpowiada za proces wchłaniania tłuszczu i obniża stany zapalne w organizmie.
Trzeci składnik roladek - cukinia - ma więcej witamin i minerałów niż wszsystkie inne warzywa dyniowate. Jest ona bogatym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, (potrzebnych m.in. do prawidłowej pracy układu nerwowego, w tym mózgu i sprawnego trawienia) oraz witaminę C, która wspomaga przyswajanie żelaza, wzmacnia układ odpornościowy, jest potrzebna dla rozwoju i regeneracji tkanek oraz dobrej kondycji zębów i dziąseł. Oprócz wymienionych witamin cukinia zawiera również składniki mineralne, wśród których znajdują się m.in. fosfor, wapń, żelazo, sód, potas i jod.
A teraz czas na przepis.
1. Jajeczna roladka
- 3 jajka;
- 1/3 szklanki mąki;
- pół szklanki mleka;
- pół pomidora;
- pół niedużej cukinii;
- żółty ser (starty na tarce z drobnymi oczkami);
- szczypiorek (posiekany);
- szczypta soli.
Warzywa myjemy (pomidora po sparzeniu obieramy ze skórki). Kroimy je w kostkę. Jajka ubijamy na puch, a następnie dosypujemy do nich mąkę i dolewamy mleko (najlepiej, jeśli nie będzie całkiem zimne – dzięki temu ciasto pozostanie bardziej puszyste). Dokładnie mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (pomidor i cukinię) oraz szczyptę soli i całość dokładnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15-20 minut. Kiedy omlet będzie gotowy, posypujemy go startym serem oraz posiekanym szczypiorkiem i zwijamy w roladę. Podajemy pokrojone w plastry porcje.