Dżem żurawinowy
Głównymi składnikami tego przepisu na dżem są gruszki i żurawina. Te pierwsze są nam znane już od najdawniejszych czasów. Gruszki przede wszystkim mają wspaniały wpływ na nasz układ trawienny. Pobudzają przemianę materii i zmuszają jelita do pracy.
Składniki:
- 2 cytryny,
- 1/2 szklanki wody,
- 4 duże gruszki,
- 3 szklanki świeżych żurawin,
- 1,5 szklanki cukru.
Przygotowanie:
Cytryny umyj dokładnie, obierz ze skóry i pokrój w plastry. Usuń jak najwięcej pestek. Przenieś cytrusy do miski i dodaj wodę. Wstaw do lodówki na 15 minut. Następnie, po tym czasie, włóż do blendera żurawinę, cytryny i obrane ze skóry, z usuniętym rdzeniem gruszki. Zmiksuj lekko, po czym wrzuć składniki do garnka, dosyp cukru i podgrzewaj na wolnym ogniu. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 10 minut. Gotuj bez przykrycia, aby stworzył się gęsty dżem gruszkowy. Po około 30 minutach zdejmij garnek z ognia i na gorąco porozlewaj do słoików. Zakręć każdy i zostaw do wystygnięcia.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 104,92 kcal |
Białka | 0,41 g |
Węglowodany | 26,45 g |
Tłuszcze | 0,16 g |
Błonnik | 2,3 g |
Komentarz:
Gruszki mają zbawienny wpływ na umysł człowieka – regularne spożywanie tego owocu wpływa na zwiększenie wydajności mózgu. Dzięki znajdującemu się w gruszce pierwiastkowi zwanemu borem, praca umysłowa przychodzi nam z łatwością. Mają też dużo błonnika i prostych węglowodanów. Żurawina natomiast od setek lat była ceniona jako naturalne remedium na zakażenia układu moczowego. Owoce żurawiny są także bogatym źródłem witamin C, A, B1, B2, PP, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu oraz substancji wspomagających organizm w walce z grypą i infekcjami.