Trwa ładowanie...

Omlet z cebulką

Avatar placeholder
07.04.2023 13:08
Omlet z cebulką
Omlet z cebulką (Zdjęcie / Shutterstock)

Omlet to bardzo smaczne i łatwe w przyrządzeniu danie. Jest jednym z ulubionych posiłków amatorów jajek i placków wszelkiego typu. To dobry sposób na inną formę śniadania lub lunchu. W podanym przepisie omlet zawiera cebulkę i kolendrę. Smacznego!

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 2 małe cebule,
  • 2 papryczki chili,
  • pęczek kolendry,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"

Jajka roztrzep w misce, dodaj bardzo drobno posiekaną cebulkę, cienkie plasterki chili oraz dużo posiekanej kolendry. Kilka jej gałązek możesz zostawić do dekoracji. Ciasto dopraw solą i pieprzem do smaku. Rozgrzej na dużej patelni olej, wlej rozbite jajka tak, by powstały 2 cieniutkie omlety i smaż na złoty kolor. Gotowy warzywny omlet złóż na pół i udekoruj listkami kolendry.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie147,57 kcal
Białka8,59 g
Węglowodany6,72 g
Tłuszcze10,58 g
Błonnik3,52 g

Komentarz:

Głównym składnikiem omletu jest jajko. Krąży na jego temat wiele mitów. Z całą pewnością trzeba uważać, skąd są jajka i czy nie są zepsute. W jajkach bowiem może znajdować się bakteria salmonelli. Jednak najczęściej jajka pochodzą z wiarygodnych źródeł, a ich właściwości odżywcze naprawdę powinny zostać docenione. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To również bogate źródło witamin A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. Warto zafundować sobie od czasu do czasu takie pożywne śniadanie.

Następny artykuł: Omlet ze szpinakiem
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze