Omlet z cebulką
Omlet to bardzo smaczne i łatwe w przyrządzeniu danie. Jest jednym z ulubionych posiłków amatorów jajek i placków wszelkiego typu. To dobry sposób na inną formę śniadania lub lunchu. W podanym przepisie omlet zawiera cebulkę i kolendrę. Smacznego!
Składniki:
- 4 jajka,
- 2 małe cebule,
- 2 papryczki chili,
- pęczek kolendry,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
Jajka roztrzep w misce, dodaj bardzo drobno posiekaną cebulkę, cienkie plasterki chili oraz dużo posiekanej kolendry. Kilka jej gałązek możesz zostawić do dekoracji. Ciasto dopraw solą i pieprzem do smaku. Rozgrzej na dużej patelni olej, wlej rozbite jajka tak, by powstały 2 cieniutkie omlety i smaż na złoty kolor. Gotowy warzywny omlet złóż na pół i udekoruj listkami kolendry.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 147,57 kcal |
Białka | 8,59 g |
Węglowodany | 6,72 g |
Tłuszcze | 10,58 g |
Błonnik | 3,52 g |
Komentarz:
Głównym składnikiem omletu jest jajko. Krąży na jego temat wiele mitów. Z całą pewnością trzeba uważać, skąd są jajka i czy nie są zepsute. W jajkach bowiem może znajdować się bakteria salmonelli. Jednak najczęściej jajka pochodzą z wiarygodnych źródeł, a ich właściwości odżywcze naprawdę powinny zostać docenione. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To również bogate źródło witamin A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu. Warto zafundować sobie od czasu do czasu takie pożywne śniadanie.