Trwa ładowanie...

Polędwiczki wieprzowe

Avatar placeholder
16.03.2017 16:41
Polędwiczki wieprzowe
Polędwiczki wieprzowe

Doskonałym pomysłem na niedzielny obiad są lubiane przez zarówno najmłodszych, jak i tych trochę starszych domowników polędwiczki wieprzowe. Podane z serowymi tostami i pożywną sałatką z kalarepy dostarczą nam wielu cennych składników odżywczych.

Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 20 minut.

Składniki (na 4 porcje):

Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"
  • 400 g polędwiczek wieprzowych,
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs,
  • 1/4 paczki chleba tostowego,
  • 100 g sera pleśniowego,
  • 10 g orzechów włoskich,
  • 8 plastrów wędzonego boczku,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • Fix Knorr Danie na dziś Bitki w sosie z grzybów leśnych – 1 opakowanie,
  • 1 marchewka,
  • 1 jabłko,
  • 1 kalarepa,
  • 1 cykoria,
  • 50ml oliwy z oliwek,
  • 50ml soku jabłkowego,
  • 1 op. sosu sałatkowego koperkowo - ziołowego.
Przepisy na polędwiczki wieprzowe
Przepisy na polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe mają szerokie zastosowanie, mogą być wykorzystane do dań smażonych, pieczonych

zobacz galerię

Sposób przygotowania:

Polędwiczki umyj, osusz, pokrój w niewielkie medaliony. Zamarynuj przyprawą do mięsa i zawiń w plastry boczku. Przekłuj wykałaczkami, po czym odstaw w chłodne miejsce.

Ser pleśniowy, chleb tostowy (bez skórki), orzechy włoskie i rozmaryn dokładnie posiekaj lub zmiksuj. Polędwiczki obsmaż na patelni z obu stron, na jego powierzchni ułóż warstwę chleba, a następnie sera. Całość wstaw do piekarnika na najwyższą półkę i piecz do momentu, aż chleb tostowy z serem zacznie się zapiekać na złoty kolor. Na koniec w 300 ml zimnej wody przygotuj sos grzybowy z opakowania Fixu. Tak przygotowanym sosem zalej mięso. Duś pod przykryciem około 5 minut.

Sałatka:

Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem jabłkowym. Obierz kalarepę, jabłko i marchew. Zetrzyj na grubych oczkach tarki. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj. Sałatkę układaj na liściach cykorii.

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie304,48 kcal
Białka16,73 g
Węglowodany15,00 g
Tłuszcze19,31 g
Błonnik1,49 g
Następny artykuł: Makaron w sosie carbonara dla niejadka
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze