Polędwiczki wieprzowe
Doskonałym pomysłem na niedzielny obiad są lubiane przez zarówno najmłodszych, jak i tych trochę starszych domowników polędwiczki wieprzowe. Podane z serowymi tostami i pożywną sałatką z kalarepy dostarczą nam wielu cennych składników odżywczych.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut.
Składniki (na 4 porcje):
- 400 g polędwiczek wieprzowych,
- 1 łyżeczka przyprawy do mięs,
- 1/4 paczki chleba tostowego,
- 100 g sera pleśniowego,
- 10 g orzechów włoskich,
- 8 plastrów wędzonego boczku,
- 1 gałązka rozmarynu,
- Fix Knorr Danie na dziś Bitki w sosie z grzybów leśnych – 1 opakowanie,
- 1 marchewka,
- 1 jabłko,
- 1 kalarepa,
- 1 cykoria,
- 50ml oliwy z oliwek,
- 50ml soku jabłkowego,
- 1 op. sosu sałatkowego koperkowo - ziołowego.
Sposób przygotowania:
Polędwiczki umyj, osusz, pokrój w niewielkie medaliony. Zamarynuj przyprawą do mięsa i zawiń w plastry boczku. Przekłuj wykałaczkami, po czym odstaw w chłodne miejsce.
Ser pleśniowy, chleb tostowy (bez skórki), orzechy włoskie i rozmaryn dokładnie posiekaj lub zmiksuj. Polędwiczki obsmaż na patelni z obu stron, na jego powierzchni ułóż warstwę chleba, a następnie sera. Całość wstaw do piekarnika na najwyższą półkę i piecz do momentu, aż chleb tostowy z serem zacznie się zapiekać na złoty kolor. Na koniec w 300 ml zimnej wody przygotuj sos grzybowy z opakowania Fixu. Tak przygotowanym sosem zalej mięso. Duś pod przykryciem około 5 minut.
Sałatka:
Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem jabłkowym. Obierz kalarepę, jabłko i marchew. Zetrzyj na grubych oczkach tarki. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj. Sałatkę układaj na liściach cykorii.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 304,48 kcal |
Białka | 16,73 g |
Węglowodany | 15,00 g |
Tłuszcze | 19,31 g |
Błonnik | 1,49 g |