Śledziki pod pierzynką
Śledziki pod pierzynką to proste w przygotowaniu danie. Aby uzyskać optymalny smak potrawy, należy odczekać co najmniej dobę z jej spożyciem. Poszczególne składniki dania muszą się bowiem "przegryźć".
Składniki:
- 8 matiasów,
- 2 cebule,
- 2 duże gotowane marchewki,
- 5-6 dużych ziemniaków,
- 6-8 jajek gotowanych,
- natka pietruszki,
- majonez (ew. śmietana, jogurt),
- pieprz ziołowy.
Sposób przygotowania:
Układamy warstwami (najlepiej w szklanym naczyniu):
- warstwa matiasów (wcześniej wymoczonych w wodzie, do ostatniego moczenia mleko),
- pokrojona cebulka,
- majonez (lub majonez ze śmietaną lub jogurtem), pieprz (zwykły lub ziołowy),
- starte ugotowane ziemniaki,
- majonez (lub majonez ze śmietaną lub jogurtem), pieprz (zwykły lub ziołowy),
- starta ugotowana marchewka (albo burak), i znów majonez...
- starte białko gotowanego jajka i znów majonez...
- starte żółtko gotowanego jaja i na wierzch dużo natki zielonej pietruszki.
Jak trochę postoją (co najmniej dobę), to wtedy są jeszcze lepsze.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 120,23 kcal |
Białka | 6,02 g |
Węglowodany | 7,95 g |
Tłuszcze | 6,88 g |
Błonnik | 1,11 g |
Smacznego! |