Śledziki pod pierzynką

Śledziki pod pierzynką to proste w przygotowaniu danie. Aby uzyskać optymalny smak potrawy, należy odczekać co najmniej dobę z jej spożyciem. Poszczególne składniki dania muszą się bowiem "przegryźć".

Składniki:

Polecane wideo:

  • 8 matiasów,
  • 2 cebule,
  • 2 duże gotowane marchewki,
  • 5-6 dużych ziemniaków,
  • 6-8 jajek gotowanych,
  • natka pietruszki,
  • majonez (ew. śmietana, jogurt),
  • pieprz ziołowy.

Sposób przygotowania:

Układamy warstwami (najlepiej w szklanym naczyniu):

Śledzie pod pierzynką

Doskonała sałatka warstwowa na przyjęcia i nie tylko.

  • warstwa matiasów (wcześniej wymoczonych w wodzie, do ostatniego moczenia mleko),
  • pokrojona cebulka,
  • majonez (lub majonez ze śmietaną lub jogurtem), pieprz (zwykły lub ziołowy),
  • starte ugotowane ziemniaki,
  • majonez (lub majonez ze śmietaną lub jogurtem), pieprz (zwykły lub ziołowy),
  • starta ugotowana marchewka (albo burak), i znów majonez...
  • starte białko gotowanego jajka i znów majonez...
  • starte żółtko gotowanego jaja i na wierzch dużo natki zielonej pietruszki.

Jak trochę postoją (co najmniej dobę), to wtedy są jeszcze lepsze.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 120,23 kcal
Białka 6,02 g
Węglowodany 7,95 g
Tłuszcze 6,88 g
Błonnik 1,11 g

Smacznego!

Komentarze

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Przystawka po francusku

Przystawka po francusku

Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przystawki

Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy.

Przystawki

Canele z bekonem

Canele z bekonem

Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach.

Przystawki

Crottin z jabłkiem

Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw, zwłaszcza do mięs oraz do deserów.

Przystawki

Tarta z szynką

Tarta z szynką

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw...

Przystawki

Sałatka domowa

Sałatka domowa

Sałatka powinna zawierać nasze ulubione składniki, które jednocześnie będą odżywcze i zdrowe.

Przystawki

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy jest smacznym i zdrowym sposobem na przekąskę lub dodatek do dań mięsnych i sałatek.

Przystawki

Pomysły na zdrowe dania z arbuzem

Pomysły na zdrowe dania z arbuzem

z serem. Arbuz przekładany np. kawałkami fety to idealna przystawka na przyjęcie. Aby wzbogacić jej smak, użyj octu balsamicznego. Jeśli robisz danie

Przystawki

Przystawka z koziego sera

Przystawka z koziego sera

cięższych. Ponadto, jest powszechnie używany jako składnik francuskich deserów i wielu przystawek.