Śledziki pod pierzynką

Śledziki pod pierzynką to proste w przygotowaniu danie. Aby uzyskać optymalny smak potrawy, należy odczekać co najmniej dobę z jej spożyciem. Poszczególne składniki dania muszą się bowiem "przegryźć".

Składniki:

Kuchnia dla zajętych. Błyskawiczne zdrowe dania w 15 min

  • 8 matiasów,
  • 2 cebule,
  • 2 duże gotowane marchewki,
  • 5-6 dużych ziemniaków,
  • 6-8 jajek gotowanych,
  • natka pietruszki,
  • majonez (ew. śmietana, jogurt),
  • pieprz ziołowy.

Sposób przygotowania:

Układamy warstwami (najlepiej w szklanym naczyniu):

Śledzie pod pierzynką

Doskonała sałatka warstwowa na przyjęcia i nie tylko.

  • warstwa matiasów (wcześniej wymoczonych w wodzie, do ostatniego moczenia mleko),
  • pokrojona cebulka,
  • majonez (lub majonez ze śmietaną lub jogurtem), pieprz (zwykły lub ziołowy),
  • starte ugotowane ziemniaki,
  • majonez (lub majonez ze śmietaną lub jogurtem), pieprz (zwykły lub ziołowy),
  • starta ugotowana marchewka (albo burak), i znów majonez...
  • starte białko gotowanego jajka i znów majonez...
  • starte żółtko gotowanego jaja i na wierzch dużo natki zielonej pietruszki.

Jak trochę postoją (co najmniej dobę), to wtedy są jeszcze lepsze.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 120,23 kcal
Białka 6,02 g
Węglowodany 7,95 g
Tłuszcze 6,88 g
Błonnik 1,11 g

Smacznego!

Komentarze

Dyskusje na forum