Owsianka z otrębami i jabłkami
Ilość porcji: 2
- 2 jabłka,
- 1 łyżka cukru,
- 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych,
- 4 łyżki otrębów pszennych,
- 1,5 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- cynamon lub mieszanka korzennych przypraw.
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w niewielką kostkę. Wraz z cukrem umieść na patelni z nieprzywierającym dnem. Duś na małym ogniu do miękkości jabłek.
Płatki owsiane, otręby oraz ekstrakt waniliowy wymieszaj z mlekiem w niedużym rondlu. Od czasu do czasu mieszając, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 5 minut, dalej mieszając od czasu do czasu.
Wyłóż owsiankę na talerze lub do miseczek. Na wierzch wyłóż ciepłe jabłka. Posyp cynamonem lub korzenną mieszanką przypraw.
Jeśli preferujesz słodsze desery, możesz dodać do owsianki nieco cukru lub słodziku. Ale uważaj! Podgotowane jabłka będą same w sobie bardzo słodkie.
Zamiast jabłek możesz użyć do owsianki gruszek lub innych owoców, świeżych bądź suszonych. Dobrze sprawdzi się również dodatek orzechów czy migdałów.
Wyliczenia na podstawie stron internetowych Folik oraz NutritionData.