Irlandzki colcannon - smaczny i zdrowy dodatek do obiadu

Colcannon jest rodzajem puree z ziemniaków z dodatkiem kapusty i jarmużu. Wywodząca się z Irlandii potrawa, dawniej spożywana była jedynie w Dzień Świętego Patryka oraz Halloween. W święta te, do dania wkładano pierścionek. Jeśli kobiecie udało się odszukać pierścionek, wróżyło to zamążpójście. Obecnie to populrny dodatek do mięs oraz przekąska do piwa.

Colcannon - właściwości zdrowotne

Colcannon, oprócz tego, że jest wyraziste w smaku, dostarcza organizmowi wielu wartości odżywczych. Wszystko za sprawą jarmużu i ziemniaków - głównych składników dania, które są bogate jest w białko, witamin B, C, K, które chronią organizm przed rozwojem miażdżycy oraz biorą udział w pocesach krzepnięcia krwi.

Polecane wideo:

Warzywa te są bagatym źródłem beta-karotenu oraz luteiny, które chronią wzrok i skórę, a także neutralizują działanie wolnych rodników.

Ziemniaki ze względu na składniki odżywcze pomagają w odchudzaniu, wpływają na dobry stan zębów i wzmacniają kości (dlatego są zalecane osobom cierpiącym na osteoporozę). Ponadto, kapusta ochrania organizm przed nowotworami i chorobami układu krążenia. Colcannom powinien znaleźć się w menu dzieci, kobiet w ciąży i karmiącym piersią.

Przepis na irlandzki colcannon

Irlandzki colcannon jest idealnym pomysłem na szybki i pełnowartościowy obiad, przede wszystkim dla dzieci. Danie zachwyci nie tylko smakiem, ale też wyglądem i zapachem.

Składniki:

  • 4 ziemniaki;
  • 3 szklanki posiekanego jarmużu;
  • 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej;
  • 3 cebule;
  • 100-150 ml mleka;
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego;
  • 6 łyżek masła;
  •  sól.

    Sposób przygotowania:

Na początek dokładnie obierz i ugotuj ziemniaki. Warzywa dopraw odrobiną soli. Kiedy będą miękkie, zdejmij z ognia i odcedź.

Następnie, w osobnym naczyniu rozpuść masło i dodaj do niego pokrojony jarmuż oraz kapustę. Składniki smaż w garnku na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wlej do nich powoli jogurt, cały czas przy tym mieszając.

Ugotowane ziemniaki należy utrzeć na puree, dodać mleko, jarmuż i kapustę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Na koniec, całość dopraw pieprzem i wyłóż na talerz. Pamiętaj, by potrawę podawać z łyżką masła.

Smacznego!

Komentarze

Dyskusje na forum

Artykuły Przystawki
Przystawki

Pomysły na zdrowe dania z arbuzem

Pomysły na zdrowe dania z arbuzem

z serem. Arbuz przekładany np. kawałkami fety to idealna przystawka na przyjęcie. Aby wzbogacić jej smak, użyj octu balsamicznego. Jeśli robisz danie

Przystawki

Sałatka domowa

Sałatka domowa

Sałatka powinna zawierać nasze ulubione składniki, które jednocześnie będą odżywcze i zdrowe.

Przystawki

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy

Chleb słonecznikowy jest smacznym i zdrowym sposobem na przekąskę lub dodatek do dań mięsnych i sałatek.

Przystawki

Crottin z jabłkiem

Crottin z jabłkiem

Crottin to jeden z najbardziej popularnych we Francji rodzajów koziego sera. Pasuje do wielu potraw, zwłaszcza do mięs oraz do deserów.

Przystawki

Tarta z szynką

Tarta z szynką

Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami czy mięsem). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw...

Przystawki

Canele z bekonem

Canele z bekonem

Deser canele to jeden z najpopularniejszych przepisów francuskiej kuchni pochodzący z regionu Bordeaux. Są to małe ciasteczka o delikatnym i kremowym smaku oraz grubym i ciemnym cieście. Tradycyjne canele są pieczone w malutkich, wysokich foremkach.

Przystawki

Przystawka po francusku

Przystawka po francusku

Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.

Przystawki

Wegetariański pasztet

Wegetariański pasztet

Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy.

Przystawki

Przystawka z cebulą i kozim serem

Quiche to rodzaj tarty, czyli jednej z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Tarta to wypiek oparty na cieście - drożdżowym lub kruchym francuskim - oraz nadzieniu. Składniki: 250 g kruchego ciasta - świeżego lub mrożonego, 4 duże czerwone...