Irlandzki colcannon - smaczny i zdrowy dodatek do obiadu
Colcannon jest rodzajem puree z ziemniaków z dodatkiem kapusty i jarmużu. Wywodząca się z Irlandii potrawa, dawniej spożywana była jedynie w Dzień Świętego Patryka oraz Halloween. W święta te, do dania wkładano pierścionek. Jeśli kobiecie udało się odszukać pierścionek, wróżyło to zamążpójście. Obecnie to populrny dodatek do mięs oraz przekąska do piwa.
1. Colcannon - właściwości zdrowotne
Colcannon, oprócz tego, że jest wyraziste w smaku, dostarcza organizmowi wielu wartości odżywczych. Wszystko za sprawą jarmużu i ziemniaków - głównych składników dania, które są bogate jest w białko, witamin B, C, K, które chronią organizm przed rozwojem miażdżycy oraz biorą udział w pocesach krzepnięcia krwi.
Warzywa te są bagatym źródłem beta-karotenu oraz luteiny, które chronią wzrok i skórę, a także neutralizują działanie wolnych rodników.
Ziemniaki ze względu na składniki odżywcze pomagają w odchudzaniu, wpływają na dobry stan zębów i wzmacniają kości (dlatego są zalecane osobom cierpiącym na osteoporozę). Ponadto, kapusta ochrania organizm przed nowotworami i chorobami układu krążenia. Colcannom powinien znaleźć się w menu dzieci, kobiet w ciąży i karmiącym piersią.
2. Przepis na irlandzki colcannon
Irlandzki colcannon jest idealnym pomysłem na szybki i pełnowartościowy obiad, przede wszystkim dla dzieci. Danie zachwyci nie tylko smakiem, ale też wyglądem i zapachem.
2.1. Składniki:
- 4 ziemniaki;
- 3 szklanki posiekanego jarmużu;
- 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej;
- 3 cebule;
- 100-150 ml mleka;
- 1 szklanka jogurtu naturalnego;
- 6 łyżek masła;
- sól.
2.2. Sposób przygotowania:
Na początek dokładnie obierz i ugotuj ziemniaki. Warzywa dopraw odrobiną soli. Kiedy będą miękkie, zdejmij z ognia i odcedź.
Następnie, w osobnym naczyniu rozpuść masło i dodaj do niego pokrojony jarmuż oraz kapustę. Składniki smaż w garnku na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wlej do nich powoli jogurt, cały czas przy tym mieszając.
Ugotowane ziemniaki należy utrzeć na puree, dodać mleko, jarmuż i kapustę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Na koniec, całość dopraw pieprzem i wyłóż na talerz. Pamiętaj, by potrawę podawać z łyżką masła.
Smacznego!