Irlandzki colcannon - smaczny i zdrowy dodatek do obiadu

Colcannon jest rodzajem puree z ziemniaków z dodatkiem kapusty i jarmużu. Wywodząca się z Irlandii potrawa, dawniej spożywana była jedynie w Dzień Świętego Patryka oraz Halloween. W święta te, do dania wkładano pierścionek. Jeśli kobiecie udało się odszukać pierścionek, wróżyło to zamążpójście. Obecnie to populrny dodatek do mięs oraz przekąska do piwa.

1. Colcannon - właściwości zdrowotne

Colcannon, oprócz tego, że jest wyraziste w smaku, dostarcza organizmowi wielu wartości odżywczych. Wszystko za sprawą jarmużu i ziemniaków - głównych składników dania, które są bogate jest w białko, witamin B, C, K, które chronią organizm przed rozwojem miażdżycy oraz biorą udział w pocesach krzepnięcia krwi.

Warzywa te są bagatym źródłem beta-karotenu oraz luteiny, które chronią wzrok i skórę, a także neutralizują działanie wolnych rodników.

Zobacz film: "Dlaczego warto jeść śniadania?"

Ziemniaki ze względu na składniki odżywcze pomagają w odchudzaniu, wpływają na dobry stan zębów i wzmacniają kości (dlatego są zalecane osobom cierpiącym na osteoporozę). Ponadto, kapusta ochrania organizm przed nowotworami i chorobami układu krążenia. Colcannom powinien znaleźć się w menu dzieci, kobiet w ciąży i karmiącym piersią.

2. Przepis na irlandzki colcannon

Irlandzki colcannon jest idealnym pomysłem na szybki i pełnowartościowy obiad, przede wszystkim dla dzieci. Danie zachwyci nie tylko smakiem, ale też wyglądem i zapachem.

2.1. Składniki:

  • 4 ziemniaki;
  • 3 szklanki posiekanego jarmużu;
  • 2 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej;
  • 3 cebule;
  • 100-150 ml mleka;
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego;
  • 6 łyżek masła;
  •  sól.

    2.2. Sposób przygotowania:

Na początek dokładnie obierz i ugotuj ziemniaki. Warzywa dopraw odrobiną soli. Kiedy będą miękkie, zdejmij z ognia i odcedź.

Następnie, w osobnym naczyniu rozpuść masło i dodaj do niego pokrojony jarmuż oraz kapustę. Składniki smaż w garnku na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wlej do nich powoli jogurt, cały czas przy tym mieszając.

Ugotowane ziemniaki należy utrzeć na puree, dodać mleko, jarmuż i kapustę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Na koniec, całość dopraw pieprzem i wyłóż na talerz. Pamiętaj, by potrawę podawać z łyżką masła.

Smacznego!

Następny artykuł: Letnie i pyszne przekąski dla dzieci

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!