Sok z jarmużu - źródło zdrowia

Jarmuż święci triumfy wśród miłośników zdrowego stylu życia. I nie ma w tym nic dziwnego. To prawdziwa skarbnica białka, witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Warto więc pokochać wyrazisty, lekko pikantny smak tego warzywa.

Sok z jarmużu/123RFSok z jarmużu/123RF
Źródło zdjęć: © 123RF

Jarmuż zawiera witaminy C i K oraz witaminy z grupy B. W jego liściach znajduje się także mnóstwo przeciwutleniaczy, luteiny, żelaza, wapnia, fosforu i magnezu.

Jest lekkostrawny, działa przeciwzapalnie, zawiera mnóstwo błonnika. Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, wykazuje również właściwości antynowotworowe. Dobrze wpływa także na wzrok i chroni przed wrzodami. Jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko, dlatego sprawdza się w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy. Ze względu na bogactwo składników prozdrowotnych, powinien znaleźć się w menu dzieci oraz kobiet w ciąży, które chcą wzmocnić organizm i uzupełnić niedobory ważnych substancji.

 

Jak rozpoznać warzywa i owoce dobrej jakości?

Lista zalet jedzenia jarmużu jest długa. Jednak osoby, które mają problemy z tarczycą lub chorują na kamicę szczawianową, powinny unikać tego warzywa, ze względu na zawartość szczawianów.

Jarmuż – jak to się je?

Jarmuż wygląda jak skrzyżowanie kapusty z brokułem. I choć sezon na niego trwa od września do początku zimy, to młodymi listkami możemy się cieszyć także latem. Pamiętajmy jednak, by przed spożyciem umyć je i zamrozić. Dzięki tej sztuczce pozbędziemy się charakterystycznej goryczki.

Pomysłów na włączenie jarmużu do naszego codziennego menu jest naprawdę wiele. Młode liście możemy jeść na surowo, dodając je do surówek i sałatek, czy w postaci pesto. Te starsze lepiej podawać na ciepło – w zapiekankach, zupach, sosach. Świetnym pomysłem na wykorzystanie zielonego warzywa jest także jarmużowe smoothie lub sok.

Jarmuż można kupić na niektórych bazarach i hipermarketach. Znajdziemy go także w sklepach ze zdrową żywnością. Po zakupie najlepiej przechowujmy go w woreczku foliowym na dolnej półce lodówki, ale nie dłużej niż trzy dni.

Sok z jarmużu - zastrzyk zdrowej energii

Sok z jarmużu to orzeźwiająca bomba witaminowa. Do jego przygotowania wybierzmy młode, zdrowe liście, bez przebarwień.

Składniki na dwie porcje:

  • ok. 20 świeżych liści jarmużu,
  • 2 duże jabłka,
  • świeży ogórek,
  • pół limonki lub cytryny,
  • kilka kropli dobrego oleju (np. lnianego).

Wszystkie składniki dokładnie myjemy, osuszamy i przepuszczamy przez wyciskarkę. Dodajemy olej. Po co? Aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E, D, K), mogły zostać przyswojone przez organizm. Gotowy sok można dosłodzić miodem, cukrem trzcinowym albo stewią.

Jeśli nie mamy wyciskarki, wszystkie składniki wystarczy po prostu zblendować i rozcieńczyć całość wodą, sokiem jabłkowym lub pomarańczowym, jogurtem naturalnym, maślanką, kefirem czy mlekiem.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące