Siedem najzdrowszych pokarmów na świecie
Zawiera dwa razy więcej błonnika niż inne zboża, a w dodatku dostarcza białka oraz wielu minerałów (m.in. żelaza, magnezu, wapnia). Komosa to zdrowy zamiennik dla ziemniaków, ryżu czy makaronu. Co więcej, jest bezglutenowa, dlatego bez obaw można podawać ją dzieciom uczulonym na gluten i chorującym na celiakię. Jak jeść komosę? Można z niej zrobić zdrowe burgery, dodać do sałatki albo zwyczajnie jeść jako dodatek do obiadu.
Jarmuż
Należący do rodziny kapustowatych jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Polecany dorosłym i dzieciom ze względu na bogactwo antyoksydantów, witaminy K oraz minerałów, takich jak wapń czy żelazo. Jarmuż to zimowe warzywo, ale wiosną można jeszcze spotkać zielone liście w sklepach i na straganach. Jak go przyrządzić? Dobrze smakuje w zupach, gulaszach i potrawkach. Jarmuż można podawać podobnie jak szpinak – podduszony na patelni z dodatkiem czosnku. Liście stanowią też dobrą bazę do sałatek, ale można z nich zrobić również bardzo zdrowe i niskokaloryczne chipsy.
Migdały
Zwykle po orzechy sięgamy ze względu na wysoką zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych. Okazuje się jednak, że migdały to również świetne źródło wzmacniającego kości i zęby wapnia. Właśnie z tego powodu powinny być częścią diety dla dzieci (powyżej 9. miesiąca życia). Idealne na zdrową przekąskę w ciągu dnia – zmniejszają głód i ochotę na słodycze.
Jogurt grecki
Ma gęstą, kremową konsystencję i zawiera dwa razy więcej białka niż standardowy jogurt naturalny. Jest też źródłem wapnia, potasu, cynku oraz witamin z grupy B. Jogurt grecki można wykorzystać na wiele sposobów. Na śniadanie warto zjeść z orzechami, miodem i świeżymi owocami. Jest dobrym zamiennikiem dla śmietany (np. do zup czy sosów). Sprawdza się też jako dodatek do koktajli oraz podstawa do dipów.
Oliwa z oliwek
Główny składnik diety śródziemnomorskiej to produkt, który dba o kondycję układu krążenia. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych obniża stężenie cholesterolu i redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca. Do sałatek i warzyw warto dodawać oliwę extra vergine, która ma najwięcej prozdrowotnych składników. Pamiętajmy jednak, że jest wysokokaloryczna i należy używać jej z umiarem.
Rośliny strączkowe
Soczewica, ciecierzyca czy groch to roślinne zamienniki dla mięsa – są źródłem protein oraz błonnika. Zawierają też żelazo, dzięki któremu mamy więcej energii. Warto co najmniej raz w tygodniu zrezygnować z wieprzowiny czy drobiu i zaserwować danie na bazie strączków. Można dodawać je do zup, gulaszy i sałatek.
Jabłka
Naukowcy z Australii wykazali, że wystarczy jeść jedno jabłko dziennie, aby zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci aż o 35 proc. Najwięcej cennych składników (głównie błonnika i antyoksydantów) znajduje się tuż pod skórką, dlatego lepiej nie obierać jabłek. Smaczne owoce zawierają dużo witaminy C, magnezu i potasu, czyli składników, których bardzo potrzebujemy wiosną. Dzięki nim mamy lepszą odporność i więcej energii.