Siedem najzdrowszych pokarmów na świecie

Zawiera dwa razy więcej błonnika niż inne zboża, a w dodatku dostarcza białka oraz wielu minerałów (m.in. żelaza, magnezu, wapnia). Komosa to zdrowy zamiennik dla ziemniaków, ryżu czy makaronu. Co więcej, jest bezglutenowa, dlatego bez obaw można podawać ją dzieciom uczulonym na gluten i chorującym na celiakię. Jak jeść komosę? Można z niej zrobić zdrowe burgery, dodać do sałatki albo zwyczajnie jeść jako dodatek do obiadu.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Sylwia Stachura

/ 6Jarmuż

Należący do rodziny kapustowatych jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Polecany dorosłym i dzieciom ze względu na bogactwo antyoksydantów, witaminy K oraz minerałów, takich jak wapń czy żelazo. Jarmuż to zimowe warzywo, ale wiosną można jeszcze spotkać zielone liście w sklepach i na straganach. Jak go przyrządzić? Dobrze smakuje w zupach, gulaszach i potrawkach. Jarmuż można podawać podobnie jak szpinak – podduszony na patelni z dodatkiem czosnku. Liście stanowią też dobrą bazę do sałatek, ale można z nich zrobić również bardzo zdrowe i niskokaloryczne chipsy.

/ 6Migdały

Obraz
© 123RF

Zwykle po orzechy sięgamy ze względu na wysoką zawartość zdrowych kwasów tłuszczowych. Okazuje się jednak, że migdały to również świetne źródło wzmacniającego kości i zęby wapnia. Właśnie z tego powodu powinny być częścią diety dla dzieci (powyżej 9. miesiąca życia). Idealne na zdrową przekąskę w ciągu dnia – zmniejszają głód i ochotę na słodycze.

/ 6Jogurt grecki

Obraz
© 123RF

Ma gęstą, kremową konsystencję i zawiera dwa razy więcej białka niż standardowy jogurt naturalny. Jest też źródłem wapnia, potasu, cynku oraz witamin z grupy B. Jogurt grecki można wykorzystać na wiele sposobów. Na śniadanie warto zjeść z orzechami, miodem i świeżymi owocami. Jest dobrym zamiennikiem dla śmietany (np. do zup czy sosów). Sprawdza się też jako dodatek do koktajli oraz podstawa do dipów.

/ 6Oliwa z oliwek

Obraz
© 123RF

Główny składnik diety śródziemnomorskiej to produkt, który dba o kondycję układu krążenia. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych obniża stężenie cholesterolu i redukuje ryzyko wystąpienia chorób serca. Do sałatek i warzyw warto dodawać oliwę extra vergine, która ma najwięcej prozdrowotnych składników. Pamiętajmy jednak, że jest wysokokaloryczna i należy używać jej z umiarem.

/ 6Rośliny strączkowe

Obraz
© 123RF

Soczewica, ciecierzyca czy groch to roślinne zamienniki dla mięsa – są źródłem protein oraz błonnika. Zawierają też żelazo, dzięki któremu mamy więcej energii. Warto co najmniej raz w tygodniu zrezygnować z wieprzowiny czy drobiu i zaserwować danie na bazie strączków. Można dodawać je do zup, gulaszy i sałatek.

/ 6Jabłka

Obraz
© 123RF

Naukowcy z Australii wykazali, że wystarczy jeść jedno jabłko dziennie, aby zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci aż o 35 proc. Najwięcej cennych składników (głównie błonnika i antyoksydantów) znajduje się tuż pod skórką, dlatego lepiej nie obierać jabłek. Smaczne owoce zawierają dużo witaminy C, magnezu i potasu, czyli składników, których bardzo potrzebujemy wiosną. Dzięki nim mamy lepszą odporność i więcej energii.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące