Dieta niezwykle bogata w błonnik

Polacy nie jedzą wystarczająco dużo błonnika. Przeciętnie dostarczamy go o połowę mniej niż powinniśmy.

Błonnik, zwany również włóknem pokarmowym, odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Jego głównym zadaniem jest wspieranie pracy układu trawiennego, ponieważ reguluje perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Działa niczym miotełka, oczyszczając jelita z resztek pokarmowych i toksyn. Zapobiega zaparciom i chroni przed rozwojem raka jelita grubego.

Spożycie błonnika sprzyja również utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą. Dzięki zdolności do wiązania wody, błonnik zapewnia uczucie sytości na dłużej, co pomaga w kontrolowaniu masy ciała. Ponadto błonnik wpływa korzystnie na mikroflorę jelitową, będąc pożywką dla dobrych bakterii, które wspierają naszą odporność.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa Rachel Hathaway / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

/ 9Błonnik w świeżych owocach

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Każdy świeży owoc stanowi doskonałą i zdrową przekąskę. Jednak nie wszystkie zawierają taką samą ilość błonnika. Największą ilość, bo aż 9 gramów posiada duży owoc gruszki.

Maliny, jeżyny, jagody i banany to inne wysokobłonnikowe owoce. W diecie powinny również znaleźć się jabłka ze skórką.

/ 9Spróbuj pełnoziarnistego pieczywa

Obraz
© Zdjęcie autorstwa romanov / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

W czasie lunchu zjedz kanapkę z pełnego ziarna. Produkty pełnoziarniste zawierają otręby i zarodki pszenicy, posiadające wiele składników odżywczych.

Dieta bogata w produkty wysokobłonnikowe i pełnoziarniste pomaga zmniejszyć ryzyko raka i cukrzycy.

/ 9Jedz warzywa

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Jedz warzywa zawierające dużą ilość błonnika, takie jak zielony groszek, brokuły, ziemniaki i zboże. Tak naprawdę każde warzywo zawiera pewną ilość błonnika. Dodawaj więc warzywa do omletów, kanapek, zup czy nawet pizzy. Przyrządzaj sałatki warzywne oraz surówki.

/ 9Suszone owoce

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Śliwki znane są z bardzo korzystnego wpływu na przewód pokarmowy. Niewielka porcja śliwek zawiera około 3,8 grama błonnika. Większość suszonych owoców bogata jest w błonnik, dzięki czemu ułatwiają ruchy jelit i zapobiegają zaparciom. Oprócz tego, że są bardzo zdrowe, suszone owoce są również bardzo smaczne. Jako przekąskę spróbuj suszonych fig, rodzynek i moreli.Suszone owoce

/ 9Błonnik w roślinach strączkowych

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Rośliny strączkowe, jak soczewica, ciecierzyca, bób i zielony groszek, stanowią bogate źródło błonnika i protein. Soczewicę gotuje się szybciej niż inne rośliny strączkowe i może być wspaniałym dodatkiem do zup, podczas gdy ciecierzyca dodawana jest do sałatek. Rośliny strączkowe należy wprowadzać do diety stopniowo, tak aby zapobiec gazom i wzdęciom.

/ 9Orzechy i nasiona

Obraz
© Zdjęcie autorstwa LoggaWiggler / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Orzechy i nasiona mogą być cennym źródłem błonnika i składników odżywczych. Jednak wiele osób trzyma się od nich z dala z powodu wysokiej kaloryczności.

Nie trzeba jednak spożywać ich w dużych ilościach. Wystarczy dodać np. nasiona słonecznika lub pokrojone orzechy do sałatki czy jogurtu.

/ 9Len jako źródło błonnika

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Łyżka stołowa nasion lnu zawiera 2,8 grama błonnika. Siemię lniane jest często używane jako lewatywa. Dodatkowo redukuje poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza napady gorąca podczas menopauzy.

Możesz dodawać nasiona lnu do chleba lub z nasion sporządzać specjalny napar, który pity regularnie reguluje pracę jelit, a także łagodzi objawy wrzodów żołądka i dwunastnicy.

/ 9Produkty pełnoziarniste na obiad

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Steven Depolo / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Wybierz brązowy ryż zamiast białego. Spróbuj pełnoziarnistego makaronu, kaszy jaglanej i pszennej. Nie martw się, że przytyjesz!

Produkty bogate w błonnik pozwolą ci pozostać sytym na dłużej i poprawią przemianę materii, dzięki czemu schudniesz.

/ 9Jedz fasolę

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/)

Aby zwiększyć spożycie błonnika, dwa razy w tygodniu zastąp mięso daniem z fasolą. Spróbuj przyrządzić zupę fasolową, sałatkę czy popularną fasolkę po bretońsku.

Źródło artykułu: WP Parenting
Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące