Dżem z zielonych pomidorów
Być może dżem z zielonych pomidorów brzmi nieco dziwacznie, ale wystarczy tylko spróbować i ma się ochotę na więcej! Poniżej podajemy prosty przepis na ten słodki, warzywny dżem. Warto wypróbować!
Składniki:
- 1 kg zielonych pomidorów,
- 1,5 szklanki cukru,
- sok z 1 cytryny,
- sok z 1/2 limonki.
Przygotowanie:
Pomidory pokrój w jak najmniejszą kostkę. Wrzuć je na patelnię lub do garnka z grubym dnem. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i limonki, a także troszkę cukru. Gotuj na niewielkim ogniu, a gdy warzywo zmięknie (po około 2 godzinach), a kolor zmieni się na bardziej żółty, dodaj resztę cukru. Następnie gotuj jeszcze kilka minut. Warto wcześniej obrać pomidory ze skóry. Jeśli gotujesz ze skórą, przetrzyj dżem przez sito. Nałóż do słoików, zakręć i postaw do góry dnem. Zostaw, aż ostygną, po czym odwróć i schowaj w chłodne miejsce.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 104,13 kcal |
Białka | 0,67 g |
Węglowodany | 25,26 g |
Tłuszcze | 0,15 g |
Błonnik | 0,9 g |
Komentarz:
To pospolite, bo dostępne dosłownie wszędzie i praktycznie zawsze, warzywo ma bardzo niepospolite właściwości lecznicze. Jest niezwykle bogatym źródłem witamin A i C, a także mikroelementów, w szczególności potasu. Kolejną zaletą tego warzywa jest niska kaloryczność. Dlatego pomidory polecane są osobom, które podejmują diety odchudzające. W warzywach tych szczególnie istotne są karoten i likopen, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne. Wspomniany likopen zapobiega nie tylko rozwojowi nowotworów, ale także wielu chorób układu krążenia. Pomidory to idealne składniki na zupy, sosy, sałatki, a także, jak się okazuje, przetwory!