Naleśniki z jagodami
Zastanawiasz się, jak wykorzystać jagody w kuchni? Jeżeli chcesz dogodzić potomkom, nie faszerując ich śmieciowym jedzeniem, postaw na naleśniki. Bezmięsny obiad na pewno przypadnie do gustu domownikom, w szczególności, że przed nami naprawdę gorące dni.
Składniki:
- szklanka mąki,
- szklanka mleka,
- 2-3 jajka,
- łyżka oleju,
- olej do smażenia,
- szklanka czarnych jagód,
- śmietana lub jogurt,
- cukier.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki do ciasta dokładnie zmiksuj. Aby naleśnik był bardziej pulchny, białka ubij oddzielnie i dopiero potem dodaj je do ciasta. Na rozgrzanej patelni z olejem smaż po kolei placki, które następnie posyp oczyszczonymi jagodami.
Tak przygotowany naleśnik zwiń w rulon lub złóż w kopertę wedle uznania i delikatnie podsmaż. Innym sposobem jest posypanie jagodami placka znajdującego się na patelni przed przewróceniem go na drugą stronę. Danie najlepiej podawać ze śmietaną lub jogurtem i cukrem.
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g) | |
---|---|
Kalorie | 274,26 kcal |
Białka | 7,96 g |
Węglowodany | 39,67 g |
Tłuszcze | 9,05 g |
Błonnik | 2,06 g |
Komentarz:
Jagody i borówki amerykańskie można spożywać na wiele sposobów – na surowo lub jako dodatek do wypieków, deserów, czy pierogów. Wielu zwolenników zyskały zupy, soki oraz kompoty sporządzone z tych owoców. Owoce te są bogate w wartości odżywcze, m.in. witaminy z grupy B, witaminy C, A i PP oraz składniki mineralne – cynk, mangan, miedź i selen.
Bardzo korzystne działanie mają również napary z suszonych jagód i borówek, które łagodzą stres i ból. W przypadku kaszlu i infekcji układu oddechowego warto zaopatrzyć się także w owocowy syrop.