Sałatka z czerwonej kapusty

Kapusta to bardzo bogate warzywo, pełne witamin i minerałów. Najzdrowsza jest kapusta jedzona na surowo, na przykład w warzywnej sałatce.

Składniki:

  • 1/2 głowy czerwonej kapusty,
  • 4 dymki,
  • 1/2 szklanki prażonych migdałów,
  • 2 łyżki nasion sezamu,
  • 1 opakowanie makaronu nitki,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1/3 szklanki octu,
  • 2 łyżki wody,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru.

Zobacz film: "Sycące potrawy dla zajętych"

Sałatka z kapusty
Sałatka z kapusty

Kapusta posiada ogromne ilości składników mineralnych. Znajdziemy w niej m.in. fosfor, mangan, miedź,...

zobacz galerię

Przygotowanie:

Kapustę i dymki pokrój w paski. Przemyj i osusz. Wrzuć do głębokiej miski i zalej octem, olejem, wodą oraz dopraw solą i cukrem. Wymieszaj dobrze. Migdały posiekaj i wrzuć na gorącą patelnię razem z sezamem. Smaż przez kilka minut, po czym gorące przerzuć do sałatki z kapusty w misce. We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj makaron, po czym odcedź i wrzuć do miski. Wszystkie składniki wymieszaj i podawaj na świeżo. Ważne, aby sezam i migdały były jeszcze w miarę ciepłe.

Komentarz:

Kapusta to bogate źródło minerałów – fosforu, siarki, manganu, miedzi, potasu, wapnia, żelaza czy sodu. Posiada także wiele ważnych witamin: A, C, E i z grupy B. Warzywa kapustne są doskonałym produktem przy dietach odchudzających, gdyż mają niewielką kaloryczność.

Wartość odżywcza 1 orcji (150 g):
Kalorie 278, 54 kcal
Białka 6,11 g
Węglowodany 19,72 g
Tłuszcze 19,3 g
Błonnik 3,7 g
Następny artykuł: Sałatka na przystawkę

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!