Trwa ładowanie...

Sałatka z czerwonej kapusty

Avatar placeholder
17.03.2017 11:58
Sałatka z czerwonej kapusty
Sałatka z czerwonej kapusty (Zdjęcie kapusty / Shutterstock)

Kapusta to bardzo bogate warzywo, pełne witamin i minerałów. Najzdrowsza jest kapusta jedzona na surowo, na przykład w warzywnej sałatce.

Składniki:

  • 1/2 głowy czerwonej kapusty,
  • 4 dymki,
  • 1/2 szklanki prażonych migdałów,
  • 2 łyżki nasion sezamu,
  • 1 opakowanie makaronu nitki,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1/3 szklanki octu,
  • 2 łyżki wody,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cukru.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 1"

Kapustę i dymki pokrój w paski. Przemyj i osusz. Wrzuć do głębokiej miski i zalej octem, olejem, wodą oraz dopraw solą i cukrem. Wymieszaj dobrze. Migdały posiekaj i wrzuć na gorącą patelnię razem z sezamem. Smaż przez kilka minut, po czym gorące przerzuć do sałatki z kapusty w misce. We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj makaron, po czym odcedź i wrzuć do miski. Wszystkie składniki wymieszaj i podawaj na świeżo. Ważne, aby sezam i migdały były jeszcze w miarę ciepłe.

Komentarz:

Kapusta to bogate źródło minerałów – fosforu, siarki, manganu, miedzi, potasu, wapnia, żelaza czy sodu. Posiada także wiele ważnych witamin: A, C, E i z grupy B. Warzywa kapustne są doskonałym produktem przy dietach odchudzających, gdyż mają niewielką kaloryczność.

Wartość odżywcza 1 orcji (150 g):
Kalorie278, 54 kcal
Białka6,11 g
Węglowodany19,72 g
Tłuszcze19,3 g
Błonnik3,7 g
Następny artykuł: Sałatka na przystawkę
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze