Sałatka z czerwonej kapusty
Kapusta to bardzo bogate warzywo, pełne witamin i minerałów. Najzdrowsza jest kapusta jedzona na surowo, na przykład w warzywnej sałatce.
Składniki:
- 1/2 głowy czerwonej kapusty,
- 4 dymki,
- 1/2 szklanki prażonych migdałów,
- 2 łyżki nasion sezamu,
- 1 opakowanie makaronu nitki,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/3 szklanki octu,
- 2 łyżki wody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cukru.
Przygotowanie:
Kapustę i dymki pokrój w paski. Przemyj i osusz. Wrzuć do głębokiej miski i zalej octem, olejem, wodą oraz dopraw solą i cukrem. Wymieszaj dobrze. Migdały posiekaj i wrzuć na gorącą patelnię razem z sezamem. Smaż przez kilka minut, po czym gorące przerzuć do sałatki z kapusty w misce. We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj makaron, po czym odcedź i wrzuć do miski. Wszystkie składniki wymieszaj i podawaj na świeżo. Ważne, aby sezam i migdały były jeszcze w miarę ciepłe.
Komentarz:
Kapusta to bogate źródło minerałów – fosforu, siarki, manganu, miedzi, potasu, wapnia, żelaza czy sodu. Posiada także wiele ważnych witamin: A, C, E i z grupy B. Warzywa kapustne są doskonałym produktem przy dietach odchudzających, gdyż mają niewielką kaloryczność.
Wartość odżywcza 1 orcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 278, 54 kcal |
Białka | 6,11 g |
Węglowodany | 19,72 g |
Tłuszcze | 19,3 g |
Błonnik | 3,7 g |