Najlepsze przepisy na dania z kaszy jaglanej

Kasza jaglana jest jednym z najzdrowszych gatunków kasz. Odkwasza organizm, nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna. Ale wiele osób nie lubi jej smaku, ponieważ nieumiejętnie przygotowana bywa gorzkawa.

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Dziś dowiesz się, jak przyrządzić ją, aby zasmakowała nawet dzieciom - zwłaszcza tym chorowitym, bo one jak najczęściej powinny jeść kaszę jaglaną.

1. Właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana robiona jest z prosa. Doskonale komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej.

Ma niewiele skrobi, natomiast dużo łatwoprzyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2 i B6 oraz żelaza i miedzi. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stany zapalne błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar oraz sezonową grypę.

A oto kilka prostych przepisów na najpyszniejsze dania z kaszą jaglaną w roli głównej.

2. Placuszki jaglane

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 6 łyżek ugotowanej i zmiksowanej cieciorki;
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej jajko lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego;
  • 2 łyżki sezamu kumin (ok. pół łyżeczki);
  • sól do smaku.

Wszystkie składniki (poza ziarnem sezamu) mieszamy ze sobą, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Jeśli zamiast jajek używamy siemienia lnianego, przed połączeniem z masą, zalewamy je niewielką ilością gorącej wody.

3. Kotleciki jaglane

  • 1 szklanka kaszy jaglanej;
  • 2 marchewki średniej wielkości (zamiast jednej marchwi można dodać pietruszkę);
  • 2 cebule;
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego;
  • pół szklanki sezamu;
  • pół szklanki ziaren słonecznika;
  • pół szklanki pestek dyni;
  • dwie szczypty kurkumy;
  • sól i pieprz do smaku;
  • 2 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę);
  • posiekana natka pietruszki;
  • olej do smażenia;
  • panierka: sezam, słonecznik, płatki migdałowe.

Kaszę jaglaną gotujemy (powinny wyjśc 2 szklanki gotowanej kaszy). Na patelni prażymy sezam i słonecznik. Połowę podprażonego słonecznika, pestki dyni i len mielimy.

Marchew i ewentualnie pietruszkę ścieramy na tarce i lekko podduszamy na patelni. Cebulę kroimy w drobniutką drobną kosteczkę i dusimy w niewielkiej ilości oleju. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie wyrabiamy (najlepiej ręką). Doprawiamy.

Kotleciki formujemy dłońmi natłuszczonymi olejem (żeby masa nie przywierała), a następnie obtaczamy w panierce – można wszystkie składniki panierki zmieszać lub każdy kotlecik obtaczać w innych ziarnach.

Kotleciki smażymy na oleju, ale znacznie zdrowsze będą, jeśli ułożymy je na papierze do pieczenia lekko posmarowanym olejem i zapieczemy w piekarniku – ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.

Najlepsze przepisy na dania z kaszy jaglanej
Najlepsze przepisy na dania z kaszy jaglanej (Źródło 123RF)

4. Muffinki jaglane z dynią

  • 400 g puree z pieczonej dyni (najlepiej piżmowej);
  • 1 szklanka mąki jaglanej;
  • 2 jajka;
  • 4 łyżki miodu;
  • 2 łyżki masła (roztopić);
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów;
  • szczypta soli;
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • mieszanka przypraw: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, szczypta startej gałki muszkatołowej;
  • 50 g żurawiny suszonej (może też być 100 g mrożonej).

Przygotowujemy dwie „masy” – w jednej misce mieszamy puree z dyni, przyprawy, roztopione masło i miód, a na koniec dodajemy roztrzepane wcześniej jajka.

W drugiej mieszamy suche składniki (w tym rozmrożone lub suszone owoce żurawiny).

Na koniec suche składniki wsypujemy do masy jajeczno-dyniowej i lekko mieszamy (tylko do połączenia, ale niezbyt dokładnie). Ciasto wykładamy do papilotek muffinkowych, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni C.

Następny artykuł: Obiady

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.