Trwa ładowanie...

Najlepsze przepisy na dania z kaszy jaglanej

Avatar placeholder
09.07.2016 19:09
Najlepsze przepisy na dania z kaszy jaglanej
Najlepsze przepisy na dania z kaszy jaglanej (Źródło 123RF)

Kasza jaglana jest jednym z najzdrowszych gatunków kasz. Odkwasza organizm, nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna. Ale wiele osób nie lubi jej smaku, ponieważ nieumiejętnie przygotowana bywa gorzkawa.

Dziś dowiesz się, jak przyrządzić ją, aby zasmakowała nawet dzieciom - zwłaszcza tym chorowitym, bo one jak najczęściej powinny jeść kaszę jaglaną.

1. Właściwości kaszy jaglanej

Kasza jaglana robiona jest z prosa. Doskonale komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej.

Ma niewiele skrobi, natomiast dużo łatwoprzyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, B2 i B6 oraz żelaza i miedzi. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stany zapalne błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar oraz sezonową grypę.

Zobacz film: "Jak zadbać o prawidłowe relacje z dzieckiem?"

A oto kilka prostych przepisów na najpyszniejsze dania z kaszą jaglaną w roli głównej.

2. Placuszki jaglane

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej;
  • 6 łyżek ugotowanej i zmiksowanej cieciorki;
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej jajko lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego;
  • 2 łyżki sezamu kumin (ok. pół łyżeczki);
  • sól do smaku.

Wszystkie składniki (poza ziarnem sezamu) mieszamy ze sobą, a następnie smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Jeśli zamiast jajek używamy siemienia lnianego, przed połączeniem z masą, zalewamy je niewielką ilością gorącej wody.

3. Kotleciki jaglane

  • 1 szklanka kaszy jaglanej;
  • 2 marchewki średniej wielkości (zamiast jednej marchwi można dodać pietruszkę);
  • 2 cebule;
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego;
  • pół szklanki sezamu;
  • pół szklanki ziaren słonecznika;
  • pół szklanki pestek dyni;
  • dwie szczypty kurkumy;
  • sól i pieprz do smaku;
  • 2 ząbki czosnku (przepuszczone przez praskę);
  • posiekana natka pietruszki;
  • olej do smażenia;
  • panierka: sezam, słonecznik, płatki migdałowe.

Kaszę jaglaną gotujemy (powinny wyjśc 2 szklanki gotowanej kaszy). Na patelni prażymy sezam i słonecznik. Połowę podprażonego słonecznika, pestki dyni i len mielimy.

Marchew i ewentualnie pietruszkę ścieramy na tarce i lekko podduszamy na patelni. Cebulę kroimy w drobniutką drobną kosteczkę i dusimy w niewielkiej ilości oleju. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie wyrabiamy (najlepiej ręką). Doprawiamy.

Kotleciki formujemy dłońmi natłuszczonymi olejem (żeby masa nie przywierała), a następnie obtaczamy w panierce – można wszystkie składniki panierki zmieszać lub każdy kotlecik obtaczać w innych ziarnach.

Kotleciki smażymy na oleju, ale znacznie zdrowsze będą, jeśli ułożymy je na papierze do pieczenia lekko posmarowanym olejem i zapieczemy w piekarniku – ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.

4. Muffinki jaglane z dynią

  • 400 g puree z pieczonej dyni (najlepiej piżmowej);
  • 1 szklanka mąki jaglanej;
  • 2 jajka;
  • 4 łyżki miodu;
  • 2 łyżki masła (roztopić);
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów;
  • szczypta soli;
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • mieszanka przypraw: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, szczypta startej gałki muszkatołowej;
  • 50 g żurawiny suszonej (może też być 100 g mrożonej).

Przygotowujemy dwie „masy” – w jednej misce mieszamy puree z dyni, przyprawy, roztopione masło i miód, a na koniec dodajemy roztrzepane wcześniej jajka.

W drugiej mieszamy suche składniki (w tym rozmrożone lub suszone owoce żurawiny).

Na koniec suche składniki wsypujemy do masy jajeczno-dyniowej i lekko mieszamy (tylko do połączenia, ale niezbyt dokładnie). Ciasto wykładamy do papilotek muffinkowych, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni C.

Następny artykuł: Obiady
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze