Pyszne krakersy
Migdały są jednymi z najsmaczniejszych i najbardziej lubianych bakalii. Jednak oprócz smaku mają one wiele więcej do zaoferowania organizmowi ludzkiemu – niezwykle korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Zapotrzebowanie na migdały jest naprawdę duże. Wykorzystywane są nie tylko w kuchni, ale także w lecznictwie czy kosmetyce – tu ogromne znaczenie ma olejek migdałowy. Używane są nawet do smarowania precyzyjnych mechanizmów.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki migdałowej,
- 2 łyżki mąki z pestek winogron,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę z pestek winogron i sól. Dolej powoli do ciasta oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj. Ugnieć ciasto i rozwałkuj je na dosyć grubą warstwę. Używając ostrego noża, potnij ciasto migdałowe na kwadraty. Rozgrzej piekarnik do 270 stopni i włóż kawałki ciasta na 10-15 minut. Uważaj, aby ich nie przypalić.
Wartość odżywcza 1 porcji (50 g): | |
---|---|
Kalorie | 317,88 kcal |
Białka | 7,6 g |
Węglowodany | 10,59 g |
Tłuszcze | 27,83 g |
Błonnik | 5,42 g |
Komentarz:
Migdały okazują się przydatne w wielu sferach naszego życia. Bakalie te są bogate w składniki mające prozdrowotne działanie na organizm. Warto wspomnieć w szczególności o zawartym w migdałach, łatwo przyswajalnym białku oraz o wapniu. Znajdziemy w nich także witaminę E – substancję młodości – oraz witaminę B2, odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i narządów wzroku. Migdały to naprawdę zdrowa przekąska.