Pyszne krakersy

Migdały są jednymi z najsmaczniejszych i najbardziej lubianych bakalii. Jednak oprócz smaku mają one wiele więcej do zaoferowania organizmowi ludzkiemu – niezwykle korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Zapotrzebowanie na migdały jest naprawdę duże. Wykorzystywane są nie tylko w kuchni, ale także w lecznictwie czy kosmetyce – tu ogromne znaczenie ma olejek migdałowy. Używane są nawet do smarowania precyzyjnych mechanizmów.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki migdałowej,
  • 2 łyżki mąki z pestek winogron,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek.

Zobacz film: "Wykorzystaj zioła w kuchni"

Przygotowanie:

Krakersy na deser
Krakersy na deser

Migdały to jedne z najsmaczniejszych bakalii. Ten rodzaj bakalii zawiera wiele drogocennych, korzystnie...

zobacz galerię

W dużej misce wymieszaj mąkę migdałową, mąkę z pestek winogron i sól. Dolej powoli do ciasta oliwę z oliwek i dobrze wymieszaj. Ugnieć ciasto i rozwałkuj je na dosyć grubą warstwę. Używając ostrego noża, potnij ciasto migdałowe na kwadraty. Rozgrzej piekarnik do 270 stopni i włóż kawałki ciasta na 10-15 minut. Uważaj, aby ich nie przypalić.

Wartość odżywcza 1 porcji (50 g):
Kalorie 317,88 kcal
Białka 7,6 g
Węglowodany 10,59 g
Tłuszcze 27,83 g
Błonnik 5,42 g

Komentarz:

Migdały okazują się przydatne w wielu sferach naszego życia. Bakalie te są bogate w składniki mające prozdrowotne działanie na organizm. Warto wspomnieć w szczególności o zawartym w migdałach, łatwo przyswajalnym białku oraz o wapniu. Znajdziemy w nich także witaminę E – substancję młodości – oraz witaminę B2, odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i narządów wzroku. Migdały to naprawdę zdrowa przekąska.

Następny artykuł: Sfermentowane jabłka w cynamonie – idealna przekąska dla najmłodszych

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!