Trwa ładowanie...

Sałatka na przystawkę

Avatar placeholder
17.03.2017 12:09
Sałatka na przystawkę
Sałatka na przystawkę

Brzoskwinia to typowo wakacyjny, sezonowy owoc. Zachwyca nas przede wszystkim swoją soczystością. Owoc ten zawiera w sobie sporo witaminy A, cenny potas, fosfor, niacynę. W niewielkiej ilości znajdują się w niej także m.in.: biotyna, kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń.

Składniki:

  • 2 dojrzałe brzoskwinie,
  • 4 plastry szynki,
  • 1 kulka sera mozzarella,
  • 2 duże garści porwanej sałaty włoskiej,
  • 2 łyżki orzechów włoskich,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżki syropu klonowego.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 2"

Brzoskwinie umyj, usuń pestki i pokrój w cieńsze plastry. Ułóż je na talerzu razem z kawałkami szynki, pokrojonym serem mozzarella i sałatą. W mniejszym naczyniu połącz syrop klonowy, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Wymieszaj i polej przygotowaną sałatkę. Podawaj na zimno.

Wartość odżywcza 1 porcji (100g):
Kalorie189,09 kcal
Białka8,3 g
Węglowodany5,01 g
Tłuszcze14,77 g
Błonnik1,08 g

Komentarz:

Brzoskwinia jest uboga w kalorie (w 100 gramach owocu znajduje się tylko 46 kcal), dlatego dietetycy zalecają włączenie jej do diety odchudzającej. Ponadto, spożywanie brzoskwiń wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego poprzez pobudzenie soków trawiennych. Dzięki swoim właściwościom oczyszczającym, owoc ten wpływa na usprawnienie przemiany materii.

Następny artykuł: Tamales – kukurydziana przekąska, która wzmocni twoje zdrowie
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze