Sałatka na przystawkę
Brzoskwinia to typowo wakacyjny, sezonowy owoc. Zachwyca nas przede wszystkim swoją soczystością. Owoc ten zawiera w sobie sporo witaminy A, cenny potas, fosfor, niacynę. W niewielkiej ilości znajdują się w niej także m.in.: biotyna, kwas foliowy, żelazo, magnez, wapń.
Składniki:
- 2 dojrzałe brzoskwinie,
- 4 plastry szynki,
- 1 kulka sera mozzarella,
- 2 duże garści porwanej sałaty włoskiej,
- 2 łyżki orzechów włoskich,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/2 łyżki syropu klonowego.
Przygotowanie:
Brzoskwinie umyj, usuń pestki i pokrój w cieńsze plastry. Ułóż je na talerzu razem z kawałkami szynki, pokrojonym serem mozzarella i sałatą. W mniejszym naczyniu połącz syrop klonowy, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Wymieszaj i polej przygotowaną sałatkę. Podawaj na zimno.
Wartość odżywcza 1 porcji (100g): | |
---|---|
Kalorie | 189,09 kcal |
Białka | 8,3 g |
Węglowodany | 5,01 g |
Tłuszcze | 14,77 g |
Błonnik | 1,08 g |
Komentarz:
Brzoskwinia jest uboga w kalorie (w 100 gramach owocu znajduje się tylko 46 kcal), dlatego dietetycy zalecają włączenie jej do diety odchudzającej. Ponadto, spożywanie brzoskwiń wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego poprzez pobudzenie soków trawiennych. Dzięki swoim właściwościom oczyszczającym, owoc ten wpływa na usprawnienie przemiany materii.