Dlaczego warto jeść brzoskwinie?

W Chinach uchodzą za symbol szczęścia oraz długowieczności. Ludzie sięgają po nie od wieków, gdyż oprócz dobrego smaku, zapewniają mnóstwo zdrowotnych korzyści.

Dania z dodatkiem brzoskwiń to świetny pomysł na przekąskę, która pomoże szybciej pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Zjedzenie brzoskwini spowoduje uczucie sytości, tym samym zmniejszając ryzyko podjadania. Warto wiedzieć, że jeden owoc zawiera 35-50 kalorii i jest praktycznie pozbawiony tłuszczu - ma tylko 0,2g na 100g.

1. Jakie korzyści dla zdrowia?

Brzoskwinie pomagają zwalczyć cukrzycę typu 2 oraz choroby krążenia. Są bogatym źródłem fenoli, które działają tak, jak antyoksydanty.

Zobacz film: "Czego unikać w ciąży?"

Z tego też powodu chronią nasz organizm przed nowotworami, zapobiegając uszkodzeniom komórek organizmu. Dodatkowo, brzoskwinie wykazują działanie przeciwbakteryjnie.

Dietetycy zalecają ten owoc także osobom cierpiącym na dnę moczową oraz reumatyzm, gdyż brzoskwinie działają moczopędnie i lekko przeczyszczająco. Usprawniają nerki oraz chronią pęcherz moczowy.

Herbata z liści i kory drzewa brzoskwiniowego pomaga także na chroniczne zapalenie oskrzeli, przeziębienie, nieżyt żołądka. Związki zawarte w pestce zwalczają zespół metaboliczny.

123RF
123RF

2. Na uspokojenie i dobrą kondycję skóry

Dzięki zawartości witaminy A i C, brzoskwinie świetnie nawilżają skórę i pozytywnie wpływają na regenerację tkanek. Z tego powodu często można znaleźć je w składzie kosmetyków. Ten owoc redukuje także wypadanie włosów ze skóry głowy.

Brzoskwinie działają przeciwstresowowo, pomagają zredukować napięcie. Z tego też powodu Węgrzy nazywają je owocem spokoju. Kwiat brzoskwini wykazuje także podobne działanie.

3. Jedzenie brzoskwiń w ciąży

Brzoskwinie powinny być obecne przede wszystkim w diecie przyszłej mamy, gdyż dobrze wpływają nie tylko na jej zdrowie, ale także na zdrowie dziecka.

Zawarta w brzoskwiniach witamina C (2,7mg na 100g) działa korzystnie na kształtowanie się kości, zębów, mięśni, chrząstek i żył u nowo narodzonych maluchów.

Zwiększa także przyswajanie żelaza w organizmie matki. Obecność potasu (200mg na 100g) pomaga uporać się ze skurczami, zmęczeniem, zawrotami głowy oraz niepokojem. Z kolei beta karoten pobudza działanie układu odpornościowego. Kwas foliowy uchroni dziecko przed powstaniem wad cewy nerwowej.

Brzoskwinie dostarczają także organizmowi sporą porcję błonnika (1,9 g na 100 g).

123RF
123RF

4. Ciekawostki:

  • Drzewo brzoskwini należy do gatunku różowatych.
  • Istnieje aż 2000 odmian brzoskwiń.
  • Francuski malarz i rzeźbiarz, August Renoir, pomagał szlifować warsztat swoim uczniom, poprzez  malowanie brzoskwiń.
  • Sierpień to Narodowy Miesiąc Brzoskwini obchodzony w Stanach Zjednoczonych od 1982 r.
  • Stan Georgia nosi miano „stanu brzoskwiniowego”.
  • Chiny są największym producentem brzoskwiń. Włochy zajmują drugie miejsce, Kalifornia trzecie.
  • Największy pieróg z brzoskwinią powstał w Georgii i mierzył ponad 3 metry na 1,5 metra.
  • Nasiona brzoskwini są używane jako zamiennik olejku migdałowego.
  • Przetworzone brzoskwinie w puszkach posiadają o wiele mniej wartości odżywczych.

    5. Przepis na truskawkowo-brzoskwiniowe lody

Okres wakacyjny to świetna okazja do włączenia brzoskwiń do diety, gdyż wtedy ich jakość jest najlepsza. Jednym z pomysłów na wykorzystanie tych owoców może być wykonanie wegańskich lodów.

123RF
123RF

Do ich przyrządzenia potrzebujesz:

  • 1 szklankę pokrojonych brzoskwiń,
  • 1 szklankę truskawek,
  • 1 szklankę mleka kokosowego.

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieść w blenderze i blenduj aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie przelej wszystko do miseczek i umieść w zamrażarce na 3-4 godziny. Wyjmij 20-30 minut przed spożyciem. Smacznego!

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!