Dlaczego warto jeść brzoskwinie?

W Chinach uchodzą za symbol szczęścia oraz długowieczności. Ludzie sięgają po nie od wieków, gdyż oprócz dobrego smaku, zapewniają mnóstwo zdrowotnych korzyści.

Dania z dodatkiem brzoskwiń to świetny pomysł na przekąskę, która pomoże szybciej pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Zjedzenie brzoskwini spowoduje uczucie sytości, tym samym zmniejszając ryzyko podjadania. Warto wiedzieć, że jeden owoc zawiera 35-50 kalorii i jest praktycznie pozbawiony tłuszczu - ma tylko 0,2g na 100g.

Polecane wideo:

Jakie korzyści dla zdrowia?

Brzoskwinie pomagają zwalczyć cukrzycę typu 2 oraz choroby krążenia. Są bogatym źródłem fenoli, które działają tak, jak antyoksydanty.

Z tego też powodu chronią nasz organizm przed nowotworami, zapobiegając uszkodzeniom komórek organizmu. Dodatkowo, brzoskwinie wykazują działanie przeciwbakteryjnie.

Dietetycy zalecają ten owoc także osobom cierpiącym na dnę moczową oraz reumatyzm, gdyż brzoskwinie działają moczopędnie i lekko przeczyszczająco. Usprawniają nerki oraz chronią pęcherz moczowy.

Herbata z liści i kory drzewa brzoskwiniowego pomaga także na chroniczne zapalenie oskrzeli, przeziębienie, nieżyt żołądka. Związki zawarte w pestce zwalczają zespół metaboliczny.

Na uspokojenie i dobrą kondycję skóry

Dzięki zawartości witaminy A i C, brzoskwinie świetnie nawilżają skórę i pozytywnie wpływają na regenerację tkanek. Z tego powodu często można znaleźć je w składzie kosmetyków. Ten owoc redukuje także wypadanie włosów ze skóry głowy.

Brzoskwinie działają przeciwstresowowo, pomagają zredukować napięcie. Z tego też powodu Węgrzy nazywają je owocem spokoju. Kwiat brzoskwini wykazuje także podobne działanie.

Jedzenie brzoskwiń w ciąży

Brzoskwinie powinny być obecne przede wszystkim w diecie przyszłej mamy, gdyż dobrze wpływają nie tylko na jej zdrowie, ale także na zdrowie dziecka.

Zawarta w brzoskwiniach witamina C (2,7mg na 100g) działa korzystnie na kształtowanie się kości, zębów, mięśni, chrząstek i żył u nowo narodzonych maluchów.

Zwiększa także przyswajanie żelaza w organizmie matki. Obecność potasu (200mg na 100g) pomaga uporać się ze skurczami, zmęczeniem, zawrotami głowy oraz niepokojem. Z kolei beta karoten pobudza działanie układu odpornościowego. Kwas foliowy uchroni dziecko przed powstaniem wad cewy nerwowej.

Brzoskwinie dostarczają także organizmowi sporą porcję błonnika (1,9 g na 100 g).

Ciekawostki:

  • Drzewo brzoskwini należy do gatunku różowatych.
  • Istnieje aż 2000 odmian brzoskwiń.
  • Francuski malarz i rzeźbiarz, August Renoir, pomagał szlifować warsztat swoim uczniom, poprzez  malowanie brzoskwiń.
  • Sierpień to Narodowy Miesiąc Brzoskwini obchodzony w Stanach Zjednoczonych od 1982 r.
  • Stan Georgia nosi miano „stanu brzoskwiniowego”.
  • Chiny są największym producentem brzoskwiń. Włochy zajmują drugie miejsce, Kalifornia trzecie.
  • Największy pieróg z brzoskwinią powstał w Georgii i mierzył ponad 3 metry na 1,5 metra.
  • Nasiona brzoskwini są używane jako zamiennik olejku migdałowego.
  • Przetworzone brzoskwinie w puszkach posiadają o wiele mniej wartości odżywczych.

    Przepis na truskawkowo-brzoskwiniowe lody

Okres wakacyjny to świetna okazja do włączenia brzoskwiń do diety, gdyż wtedy ich jakość jest najlepsza. Jednym z pomysłów na wykorzystanie tych owoców może być wykonanie wegańskich lodów.

Do ich przyrządzenia potrzebujesz:

  • 1 szklankę pokrojonych brzoskwiń,
  • 1 szklankę truskawek,
  • 1 szklankę mleka kokosowego.

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieść w blenderze i blenduj aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie przelej wszystko do miseczek i umieść w zamrażarce na 3-4 godziny. Wyjmij 20-30 minut przed spożyciem. Smacznego!

Monika Matuszko, 9 miesięcy temu

Składniki odżywcze

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Składniki odżywcze
Składniki odżywcze

Kwas foliowy - czy wiesz, ile go potrzebujesz?

zapotrzebowanie (Estimated Average Requirements), czyli takie, które wg badań zaspokaja zapotrzebowanie na dany składnik 50% populacji w danej grupie (...) wiekowej. RDA - zalecane dzienne spożycie (Recommended Dietary Allowances),...

Składniki odżywcze

Nietypowe objawy niedoboru błonnika w organizmie

Nietypowe objawy niedoboru błonnika w organizmie

Błonnik w diecie Każdy z nas powinien przyjmować 25 gramów błonnika dziennie. Najlepszym sposobem na uzyskanie prawidłowej ilości jest odpowiednia dieta. Powinna być bogata w warzywa i owoce, ale także w produkty pełnoziarniste. Najbardziej znanymi objawami...

Składniki odżywcze

Błonnik

ciężarnej potrzebuje około 30 gr. błonnika. Aby dostarczyć dostatecznych ilości tego składnika odżywczego, należy sięgać po zboża pełnoziarniste (...) Jednym z ważniejszych składników pokarmowych...

Składniki odżywcze

Młody bób - dlaczego warto go jeść

Młody bób - dlaczego warto go jeść

jak inne rośliny strączkowe, zawiera wiele składników odżywczych. Przede wszystkim ma dużo protein, które z powodzeniem mogą zastąpić białko pochodzenia (...) niestety nie dla wszystkich Mimo, że młody bób to skarbnica...

Składniki odżywcze

Węglowodany

, kasze, warzywa, owoce, miód, nasiona zbóż, ziemniaki. Węglowodany w ciąży Węglowodany są niezbędnym składnikiem pożywienia, stanowią 55-60 (...) pokłady energetyczne i odżywcze, korzystnie wpływają na ogólne samopoczucie,...

Składniki odżywcze

Minerały

i suplementacji. Niezwykle ważne jest dostarczanie maleństwu odpowiednich ilości witamin i składników mineralnych w dobrze zbilansowanej diecie (...) dziecka w czasie ciąży? Co to są minerały? Składniki mineralne...

Składniki odżywcze

Witaminy w ciąży nie są wcale potrzebne

Witaminy w ciąży nie są wcale potrzebne

Przyjmowanie witamin w ciąży to strata pieniędzy - twierdzą naukowcy. Swoje najnowsze stanowisko opublikowali w czasopiśmie "Drug and Therapeutics Bulletin". Ciąża to czas, kiedy w organizmie kobiety zachodzi szereg zmian. Dlatego też każda przyszła...

Składniki odżywcze

Dlaczego kobiety w ciąży powinny przyjmować cholinę?

Dlaczego kobiety w ciąży powinny przyjmować cholinę?

Cholina jest składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowej pracy organizmu. Pomimo, że jest produkowana przez wątrobę, wiele osób cierpi na jej niedobór. Suplementacją szczególnie powinny zainteresować się kobiety...

Składniki odżywcze

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

Jak wzbogacić swoją dietę w wapń?

odżywczą zbliżoną do mleka. Jedna porcja powinna dostarczyć około 25% dziennej zalecanej dawki wapnia i witaminy D. Ricotta Częściowo odtłuszczona

Składniki odżywcze

Nadmiar kwasu foliowego może powodować autyzm

Nadmiar kwasu foliowego może powodować autyzm

zacząć zażywać suplementy z tym składnikiem na miesiąc przed zapłodnieniem. Również w czasie ciąży kwas foliowy jest niezbędny - lekarze zalecają (...) dla ciężarnych. Wysoki poziom tego składnika może wynikać również...