Makaron w sosie carbonara dla niejadka

Makaron carbonara to jeden z najpopularniejszych przepisów na spaghetti. Nie oprze mu się żaden wybredny gust.

Składniki na 4 porcje:

  • 300g razowego lub pszennego makaronu (kokardki, kółka),
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki creme fraiche lub śmietany o niskiej zawartości tłuszczu,
  • 50g drobno startego parmezanu lub sera cheddar,
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
  • 50g gotowanej szynki pokrojonej na cienkie paseczki.

Zobacz film: "Nie każde "E" to twój wróg"

Sposób wykonania:

Makaron gotujemy al dente - w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Jajka rozstrzepujemy widelcem, dodajemy śmietankę, połowę sera, natkę pietruszki i pieprz. Gdy makaron się ugotuje, wyłączmy palnik, odlejmy wodę i wrzućmy go z powrotem do gorącego garnka. Wlewamy masę z jajek z paskami szynki i dokładnie mieszamy. Jajka zetną się pod wpływem wysokiej temperatury makaronu, tworząc sos. Posypujemy pozostałym serem i podajemy.

P.S. Zamiast szynki możemy dodać smażonego kurczaka lub indyka pokrojonego na kawałki, gotowane warzywa (marchewka, groszek, brokuły).

Wartość odżywcza 1 porcji (150 g):
Kalorie 324,28 kcal
Błonnik 2,45 g
Białka 10,60 g
Węglowodany 21,00 g
Tłuszcze 14,40 g
Następny artykuł: Makaron z figami

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!