Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Makaron w sosie carbonara dla niejadka
Makaron carbonara to jeden z najpopularniejszych przepisów na spaghetti. Nie oprze mu się żaden wybredny gust.
Składniki na 4 porcje:
- 300g razowego lub pszennego makaronu (kokardki, kółka),
- 3 jajka,
- 3 łyżki creme fraiche lub śmietany o niskiej zawartości tłuszczu,
- 50g drobno startego parmezanu lub sera cheddar,
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
- 50g gotowanej szynki pokrojonej na cienkie paseczki.
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy al dente - w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Jajka rozstrzepujemy widelcem, dodajemy śmietankę, połowę sera, natkę pietruszki i pieprz. Gdy makaron się ugotuje, wyłączmy palnik, odlejmy wodę i wrzućmy go z powrotem do gorącego garnka. Wlewamy masę z jajek z paskami szynki i dokładnie mieszamy. Jajka zetną się pod wpływem wysokiej temperatury makaronu, tworząc sos. Posypujemy pozostałym serem i podajemy.
P.S. Zamiast szynki możemy dodać smażonego kurczaka lub indyka pokrojonego na kawałki, gotowane warzywa (marchewka, groszek, brokuły).
Wartość odżywcza 1 porcji (150 g): | |
---|---|
Kalorie | 324,28 kcal |
Błonnik | 2,45 g |
Białka | 10,60 g |
Węglowodany | 21,00 g |
Tłuszcze | 14,40 g |