Kobiety w ciąży powinny jeść czekoladę
Zaskakujące wyniki badań, na które czekało wiele pań. Naukowcy wykazali, że kobiety w ciąży powinny częściej sięgać po czekoladę. Jedna z najczęstszych zachcianek nie tylko poprawia nastrój, ale również pozytywnie wpływa na zdrowie. Kilka kostek dziennie pomaga rozwijać się dziecku i chroni przed poważnymi schorzeniami w ciąży, takimi jak stan przedrzucawkowy.
Zachcianki jedzeniowe są charakterystyczne dla ciąży – kobiety często mają ochotę na coś pikantnego, kiszonego lub słodkiego. Na liście ciążowych kaprysów wysokie miejsce zajmuje czekolada. Chociaż nadmiar słodyczy jest niewskazany dla przyszłych mam, naukowcy nie mają wątpliwości, że czekolada powinna na stałe zagościć w menu ciężarnej.
Naukowcy z Uniwersytetu Laval w Kanadzie poprosili 129 kobiet w ciąży o jedzenie 30 gramów czekolady każdego dnia przez 12 tygodni. Połowa otrzymała czekoladę bogatą we flawonole (o dużej zawartości kakao, czyli gorzką lub deserową), a druga grupa jadła czekoladę o mniejszej zawartości tych substancji (mleczną). Grupa badaczy obserwowała kobiety aż do porodów.
Okazało się, że regularne spożywanie czekolady w ciąży przynosi wiele korzyści – wspomaga rozwój płodu i prawidłową pracę łożyska. Podczas eksperymentu kobiety przeszły badanie dopplerowskie. Dzięki jedzeniu czekolady wyniki się poprawiły, co oznacza, że tlen i składniki odżywcze były efektywniej przekazywane dziecku.
Naukowcy zauważyli również, że dzięki włączeniu do diety czekolady, spadło ryzyko chorób u ciężarnych, takich jak stan przedrzucawkowy czy nadciśnienie.
Co ważne, badacze nie zaobserwowali, by gorzka czekolada była bardziej wskazana niż mleczna. Jedzenie obu rodzajów przyniosło podobne rezultaty. Oznacza to, że zawartość flawonoli nie jest najważniejsza – ważne, żeby nie odmawiać sobie słodkiej przyjemności.
Naukowcy dostarczyli doskonałej wymówki dla jedzenia czekolady. Należy jednak pamiętać, że ciąża nie usprawiedliwia objadania się słodyczami. Jeśli dopada nas ochota na coś słodkiego, bez obaw można sięgnąć po ulubioną czekoladę. Warto jedynie pamiętać, aby porcja nie była większa niż 30 gramów, czyli około sześciu kostek.