Czekolada w ciąży: zdrowa czy nie?

Czekolada w ciąży? Chciałoby się napisać: a dlaczego nie, skoro jest smaczna i potrafi poprawić nastrój. Ale jak to najczęśćiej bywa, sprawa nie jest jednoznaczna. Sprawdźmy zatem, jakie są potencjalne korzyści i ryzyka związane ze spożywaniem czekolady podczas ciąży.

Czekolada w ciążyCzekolada w ciąży
Źródło zdjęć: © https://stock.adobe.com/
Agnieszka Gotówka

Czekolada w ciąży. Czy ma prozdrowotne właściwości?

Czekolada, czyli żywność otrzymywana z kakao i cukrów, która zawiera co najmniej 35 proc. całkowitego suchego kakao, nie mniej niż 18 proc. masła kakaowego i nie mniej niż 14 proc. odtłuszczonego suchego kakao,jest najczęściej spożywanym produktem spośród słodyczy. Zawiera mnóstwo kalorii, ale także substancji aktywnych, m.in. polifenoli, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka i dzięki którym jej przechowywanie nie wymaga stosowania dodatkowych antyoksydantów. Obecne są w niej również składniki bioaktywne, w tym witaminy, składniki mineralne i kwasy tłuszczowe.

"Czekolada pozytywnie wpływa na nastrój, zmniejsza podatność na stany depresyjne oraz stres oksydacyjny. Dzięki wysokiej zawartości flawanoli wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne, przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe. Pozytywnie wpływa na pamięć i umiejętności poznawcze, może zmniejszyć ryzyko demencji" – czytamy w artykule "Wpływ czekolady na zdrowie człowieka" Małgorzaty Musioł (i innych autorów) z 2018 r.

I dalej:

"Regularne spożywanie produktów zawierających kakao zmniejsza ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych, a zwłaszcza udaru mózgu, oraz może zmniejszyć obwodową oporność na insulinę u kobiet z cukrzycą typu 2. Działa pobudzająco po wysiłku psychicznym lub fizycznym. Zapewnia uczucie sytości, dlatego była dodawana do żołnierskich racji żywnościowych w czasie I wojny światowej".

Spożywanie bogatej we flawonoidy czekolady przynosi wiele korzystnych efektów zdrowotnych dla organizmu człowieka. Przeciwdziała rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienia tętniczego, ponieważ polifenole obecne w czekoladzie poprawiają funkcje naczyń krwionośnych.

Co więcej, spożywanie gorzkiej czekolady chroni przed próchnicą, ponieważ substancje w niej zawarte obniżają liczbę bakterii w jamie ustnej.

Czy spożywanie czekolady w ciąży ma wpływ na samopoczucie kobiety?

Naukowcy szukali też odpowiedzi na pytanie, czy można jeść czekoladę w ciąży. I okazuje się, że tak, bo spożycie czekolady może poprawić stan psychiczny przyszłych matek i zmniejszyć negatywny wpływ matczynego stresu na niemowlę.

Jak wybrać najzdrowszą formę czekolady dla kobiety w ciąży?

Trzeba pamiętać, że zawartość prozdrowotnych związków w czekoladzie jest determinowana: rodzajem czekolady (zawartość miazgi kakaowej, rodzaj dodatków), rodzajem i pochodzeniem ziarna, a także sposobem obróbki ziarna.

Najzdrowsza jest gorzka czekolada w ciąży (w której kakao stanowi powyżej 40 proc. masy). To właśnie jej przypisuje się prozdrowotne właściwości. Spożywanie jej w niewielkiej ilości może przynieść prozdrowotne korzyści. A dlaczego w niewielkiej?

Otóż zagrożeniem wynikającym z jej częstego spożywania, może być otyłość. Ma to związek z faktem, że choć boagata w wiele korzystnych dla organizmu związków, czekolada jest produktem kalorycznym (525 kcal/100 g ciemnej czekolady). Zawiera też sporą ilość cukru (64,8 g/100 g) i tłuszczu (29,2 g/100 g).

Trzeba też pamiętać, że spożycie czekolady podnosi poziom kwasu szczawianowego w moczu oraz może prowadzić do zaostrzenia objawów trądziku pospolitego. Ta uwielbiana przez wielu z nas słodycz jest teź źródłem kofeiny (choć trzeba przyznać, że stężenie kofeiny w kakao i w czekoladzie jest stosunkowo niskie: 50 g czekolady mlecznej zawiera około 15 mg kofeiny).

Czy istnieje zalecana ilość czekolady, którą kobieta w ciąży może bezpiecznie spożywać?

Dowody świadczące o pozytywnym odziaływaniu gorzkiej czekolady na zdrowie są bardzo przekonujące. Problem polega jednak na tym, że mowa cały czas o czekoladzie gorzkiej, która choć jest najzdrowsza, bywa spożywana rzadziej niż mleczna.

Sam produkt wiele traci też w procesie produkcji (w procesie przetwarzania następuje częściowa utrata związków polifenolowych). Jak piszą autorzy artykułu "Gorzka czekolada – niekorzystna dla zdrowia pokusa czy wartościowy komponent diety?" z 2022 r.: "(...) aby móc stosować czekoladę w celach terapeutycznych, kluczowe jest ustalenie skutecznej dawki wywołującej zmiany istotne klinicznie. Dlatego też niezbędne jest przeprowadzenie kompleksowych badań klinicznych wraz z analizą czynników zakłócających, co pozwoliłoby sformułować zalecenia żywieniowe, których aktualnie brak".

Wiadomo zatem, że nie mleczna czekolada w ciąży, a gorzka przyniosą najwięcej korzyści. Trzeba jednak sięgać po nią rozsądnie. I pamiętać, by wybierać wyłącznie produkty wysokiej jakości (np. rzemieślnicze).

Dobra, zwłaszcza w jesienno-zimowe wieczory, będzie też gorąca czekolada w ciąży. Ale i ją należy pić w rozsądnych ilościach, zwłaszcza jeśli dosładzamy ją lub dodajemy pianki czy bitą śmietanę. W takiej sytuacji mamy do czynienia nie z napojem, a kalorycznym deserem.

Wybrane dla Ciebie
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej
Nowe normy żywienia w szkołach. Takich produktów ma być więcej
Ilu uczniów chodzi na edukację zdrowotną? Wymijająca wypowiedź Nowackiej
Ilu uczniów chodzi na edukację zdrowotną? Wymijająca wypowiedź Nowackiej
Dziecku przerzedza się czupryna? Winny może być niedobór ważnej witaminy
Dziecku przerzedza się czupryna? Winny może być niedobór ważnej witaminy
Dlaczego dziecko kaszle? Pediatra wskazuje 3 najczęstsze przyczyny
Dlaczego dziecko kaszle? Pediatra wskazuje 3 najczęstsze przyczyny
Jak odczytać potrzeby dziecka? Psycholog o tym, jak zatroszczyć się o emocje
Jak odczytać potrzeby dziecka? Psycholog o tym, jak zatroszczyć się o emocje