10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz
Podstawą zdrowego żywienia są produkty pełnoziarniste, chude mięso, nabiał, owoce oraz warzywa. Istotna jest również ilość i częstotliwość spożywanych posiłków oraz łączenie ze sobą poszczególnych grup żywności. Co warto wiedzieć?
Częste jedzenie
Ważną zasadą racjonalnej diety jest spożywanie 4-5 posiłków dziennie, w odstępach nie większych niż 3-4 godziny. W ten sposób regulujemy pracę układu pokarmowego, a tym samym zmniejszamy zapotrzebowanie organizmu na magazynowanie tłuszczu.
Uczucie głodu
Uczucie silnego głodu to znak, że jesz za rzadko lub produkty żywnościowe są za bardzo przetworzone i nie zapewniają organizmowi dostatecznej ilości energii. Co więcej, głód nie jest sprzymierzeńcem odchudzania, bo często prowokuje nas do sięgania po niezdrowe i kaloryczne przekąski. Dlatego zadbaj o to, aby w ciągu dnia jeść w regularnych odstępach czasu, a do przyrządzania dań wybieraj jedynie produkty pełnowartościowe, które nie są przetworzone.
Ostre potrawy
Dodatek ostrej papryczki do dań może znacząco przyśpieszyć metabolizm. Zawarta w jej składzie kapsaicyna stymuluje pracę układu pokarmowego, a tym samym wspomaga procesy odchudzania. Chociażby z tego względu warto każdego dnia przyrządzić w domu jakąś pikantną potrawę.
Węglowodany
Wiele osób na diecie odchudzającej rezygnuje ze spożywania produktów bogatych w węglowodany. Jednak pełnowartościowe produkty zbożowe są źródłem długotrwałej energii i powinny one stanowić podstawowy element śniadania. Ważne jest to, aby nie spożywać produktów przetworzonych, takich jak białe pieczywo i makarony, cukier i słodycze.
Makaron
Wiele osób dbających o linię unika makaronu. W rzeczywistości produkt ten może stanowić cenne dla naszego organizmu źródło węglowodanów złożonych, które zapewniają energię na długi czas. Istotne jest to, aby wybierać makaron pełnoziarnisty albo z pszenicy durum i nie dodawać do niego tłustych sosów na bazie śmietany.
Przekąski z owoców
Owoce są bardzo szybko trawione przez nasz organizm, a składniki w nich zawarte w równie szybkim tempie są wykorzystywane na energię. W celu wydłużenia w czasie tego procesu warto połączyć owoc z nabiałem lub zdrowymi tłuszczami. Przykładowo, banana można posmarować masłem orzechowym (oczywiście bez zawartości cukru), a truskawki zjeść wraz z twarogiem. Dzięki takiemu połączeniu otrzymamy posiłek stanowiący źródło długotrwałej energii.
Mrożonki
Powszechnie panuje przekonanie, że warzywa oraz owoce tracą większość witamin i minerałów w trakcie procesu mrożenia. Jednak nowoczesne techniki mrożenia umożliwiają zachowanie w ich składzie nawet 90% składników odżywczych.
Zalety mrożonek
Mrożonki powinny być obecne w naszej diecie szczególnie w zimie, gdyż wtedy na rynku dostępny jest niewielki wybór świeżych warzyw i owoców. Produkty te stanowią źródło cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów. Chociażby z tego względu w tym czasie warto sięgać po mrożonki, które zawierają w składzie niemal identyczną zawartość składników odżywczych jak ich świeże odpowiedniki.
Tłuszcze
Niedostateczna ilość tłuszczu w diecie ogranicza wchłanianie w układzie pokarmowym witaminy A, D, E oraz K. To ważne, aby w zdrowej diecie wykorzystywać zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Powinny one stanowić nieodłączny element sałatek i warzyw.