Trwa ładowanie...

Podwieczorek dla dziecka: jak właściwie go skomponować?

 Agnieszka Gotówka
Agnieszka Gotówka 14.05.2024 15:09
Podwieczorek dla dziecka
Podwieczorek dla dziecka (https://stock.adobe.com/)

Podwieczorek dla dziecka to jeden z przyjemniejszych posiłków. Nierzadko kojarzy się z czymś smacznym i słodkim. Sprawdzamy, jakie są kreatywne pomysły na podwieczorek, które mogą zachęcić dzieci do jedzenia oraz czy istnieją zalecenia dotyczące zdrowego podwieczorku dla dzieci.

spis treści

1. Podwieczorek dla dziecka: dlaczego to ważny element dnia?

Według zaleceń dzieci powinny jeść 4-5 posiłków dziennie: 3 podstawowe (śniadanie, obiad, kolacja) i 1-2 uzupełniające (drugie śniadanie i/lub podwieczorek). Przerwa pomiędzy nimi powinna wynosić ok. 3-4 godzin.

– Podwieczorek może, ale nie musi pojawiać się w codziennym jadłospisie dzieci. Wszystko zależy od planu dnia, ilości posiłków i ogólnego trybu życia danego dziecka i całej rodziny – mówi Izabela Daniel-Kalicka, dietetyczka i autorka książki „Zdrowe Smaki BLW”. I dodaje:

Zobacz film: "Ile i co powinien jeść przedszkolak?"

– Mimo, że podwieczorek kojarzony jest z czymś „na słodko”, to wcale nie musi tak to wyglądać. Jeżeli po prostu traktujemy podwieczorek jako jeden z posiłków, a nie deser, to śmiało możemy zaproponować “zwykły” posiłek, np. kanapkę z pastą warzywną, szybki koktajl lub sałatkę owocową z orzechami. Jeśli jednak zależy nam na czymś słodkim to w tej sytuacji warto zaproponować deser w towarzystwie świeżych warzyw. To jeden ze sposobów na oswajanie dzieci z mniej lubianymi produktami.

2. Jak zapewnić, aby podwieczorek dla dzieci był zarówno smaczny, jak i pożywny?

Zdrowy podwieczorek dla dzieci powinien być lekki i mały, a także dostarczać witamin i minerałów. Jego zadaniem jest zmobilizować organizm do dalszej aktywności, a nie obniżyć jego wydajność poprzez poczucie sytości.

– Warto pamiętać, aby proponowane produkty składały się na pełnowartościowy, ale wciąż lekki posiłek będący źródłem zarówno białka, tłuszczów, jak i węglowodanów. Na przykładzie sałatki owocowej mogłoby wyglądać to następująco: pokrojone owoce (będące źródłem węglowodanów) z dodatkiem jogurtu naturalnego (białko i tłuszcze) posypane orzechami lub polane masłem orzechowym (białko i tłuszcze) – podpowiada Izabela Daniel-Kalicka.

3. Jakie są zdrowe i smaczne przekąski na podwieczorek dla dzieci?

3.1. Co na podwieczorek dla dzieci?

Szybki podwieczorek dla dzieci to przede wszystkim sezonowe warzywa i owoce, np. truskawki, jabłka, marchewka, borówki, arbuz. Można zabrać je ze sobą na spacer lub podać niemowlęciu w trakcie rozszerzania diety metodą BLW. Warto też zrobić z nich mus.

Smaczną opcją są też domowe ciasta z sezonowymi owocami (np. szarlotka lub ciasto z rabarbarem), a także racuchy z jabłkami i cynamonem oraz galaretki z owocami.

4. Przepisy na podwieczorek dla dzieci

4.1. Pieczony banan

Składniki:

  • banany,
  • szklanka malin lub truskawek (ewentualnie kilka kostek gorzkiej czekolady).

Umytego banana w skórce wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Zapiekamy w całości do momentu aż jego skórka zrobi się zupełnie czarna.

Następnie delikatnie wyjmujemy banana z piekarnika, rozcinamy skórkę i wykładamy na talerz. Maliny lub truskawki miksujemy, a powstałym musem polewamy banana.

4.2. Egzotyczny budyń z sosem kiwi

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • laska wanilii,
  • kiwi.

Szklankę mleka gotujemy z laską wanilii na małym ogniu. W pozostałej ilości mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Z gotującego się mleka wyjmujemy laskę wanilii i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę. Dokładnie mieszamy, aż do momentu zgęstnienia budyniu.

Następnie przygotowujemy mus z kiwi. Owoc obieramy ze skórki i miksujemy. Musem polewamy lekko ostudzony w miseczkach budyń.

4.3. Kisiel z syropu z czarnej porzeczki i mięty

Składniki:

  • 150 ml soku z czarnej porzeczki
  • 250 ml wody
  • 4 gałązki świeżej mięty
  • 2 spore łyżki mąki ziemniaczanej

Do garnka przelewamy sok z czarnej porzeczki oraz 200 ml wody, dodajemy miętę i gotujemy. W pozostałej wodzie mieszamy mąkę ziemniaczaną i rozścieramy ewentualne grudki.

Gdy sok z wodą i miętą się zagotuje, dodajemy wodę z mąką ziemniaczaną. Chwilę gotujemy razem. Rozlewamy do pucharków.

4.4. Shake malinowo-jeżynowy z melisą

Składniki:

  • 1 szkl. jeżyn
  • 1 szkl. malin
  • 2 szkl. jogurtu naturalnego
  • pęczek melisy

Z melisy obrywamy listki. Wszystkie składniki przekładamy do naczynia blendującego i ucieramy. Gotowe!

Autorką przepisu na kisiel z syropu z czarnej porzeczki i mięty oraz shake malinowo-jeżynowy z melisą jest Katarzyna Kosmala, autorka książki "Ziołowe smaki" (Wydawnictwo Gaj).

Przeczytaj również:

Następny artykuł: Śniadanie dla dziecka
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze