Trwa ładowanie...

5 produktów dobrych na śniadanie. Dzięki nim będziesz dłużej żył

Dietetycy przekonują, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie wystarczy jednak, że rano wypijemy kawę i zjemy słodką drożdżówkę. Liczy się również jakość posiłku. Dietetyk Juliette Kellow poleca 5 produktów dobrych na śniadanie. Dzięki nim dłużej zachowamy zdrowie.

Zobacz film: "Tych produktów nie jedz na pusty żołądek"

1. Obfite śniadanie wydłuża życie

Z licznych badań wynika, że zjedzenie obfitego posiłku na śniadanie pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Dietetyk Juliette Kellow i konsultant medyczny dr Sarah Brewer opracowały zalecenia dotyczące produktów, które najlepiej spożywać na śniadanie. Wśród nich wyróżniły 5 szczególnie cennych.

2. Jajka

Jajka to pierwszy produkt najbardziej polecany na śniadanie. Jak mówią ekspertki zawierają one mnóstwo substancji odżywczych, które korzystnie wpływają na stan naszego zdrowia. Zrównoważone spożycie jajek nie ma wpływu na wzrost stężenia poziomu złego cholesterolu i lipidów we krwi.

Dzięki swoim właściwościom jajka wspomagają utratę wagi, wpływają pozytywnie na wzrok i pamięć, a także na stan kości. Jedząc jajka wzmocnimy organizm. Dietetycy zalecają spożywanie około sześciu jaj tygodniowo.

Na śniadanie polecane są jajka na twardo lub miękko. Na śniadanie można też zjeść jajka zapiekane. Lepiej nie wybierać smażonych. Takie śniadanie ma dużo kalorii.

3. Banany

Owoce najlepiej spożywać na czczo. Najlepszym wyborem na śniadanie będą banany. Są dobrym źródłem węglowodanów, tryptofanu i witaminy B6. Poprawiają trawienie i regulują ciśnienie krwi. Według ekspertek tygodniowo możemy zjeść od trzech do czterech bananów.

Trzeba jednak uważać, bo są to owoce wysoko kaloryczne.

4. Owoce jagodowe

Maliny, borówki, jeżyny, truskawki stanowią bogate źródło cennych substancji odżywczych. Zawierają przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się komórek. Garść owoców jagodowych spożywana trzy lub cztery razy w tygodniu sprawi, że będziemy się czuć lepiej.

Najzdrowsze pomysły na śniadanie
Najzdrowsze pomysły na śniadanie [9 zdjęć]

Pierwszy posiłek ma ogromny wpływ na resztę dnia. Zdrowe śniadanie zapewni ci energię na długi czas.

zobacz galerię

Owoce jagodowe możesz dodawać do jogurtu naturalnego. To lepszy wybór niż gotowy jogurt owocowy, który zawiera dodatkowy cukier.

5. Jogurt naturalny

Jogurt naturalny jest jednym z dobrych produktów na śniadanie. Zawiera dobroczynne probiotyki, a także wapń i fosfor, które są budulcami kości. Ponadto liczne badania wskazują, że jogurt naturalny może pomóc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Jogurt naturalny może być wykorzystywany w profilaktyce osteoporozy. Przed wyborem odpowiedniego jogurtu naturalnego przeczytaj skład. Najlepszy jest ten bez dodatku mleka w proszku. Do jogurtu możesz dodać ulubione owoce i orzechy.

6. Produkty pełnoziarniste

Pełnoziarniste pieczywo, makarony i płatki mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez kanapek, zastąp biały chleb pełnoziarnistym.

Produkty te mają pozytywny wpływ na układ krążenia, wspomagają też działanie przewodu pokarmowego i układu odpornościowego.

Jeśli chcesz zachować dobre zdrowie i opóźnić procesy starzenia włącz do swojego codziennego jadłospisu produkty z pełnego ziarna. Na śniadanie polecamy owsiankę z owocami albo tosty z pełnoziarnistego pieczywa z ulubionymi dodatkami.

Przygotowanie zbilansowanego i wartościowego śniadania nie jest trudne, jeśli wiemy z jakich produktów skorzystać.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Dowiedz się więcej:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.