Najzdrowsze pomysły na śniadanie
Pierwszy posiłek ma ogromny wpływ na resztę dnia. Zdrowe śniadanie zapewni ci energię na długi czas. Dzięki temu organizm przez cały dzień będzie mógł pracować na najwyższych obrotach.
Błonnik w ilości 5 g
Błonnik to ważny składnik pokarmowy, który reguluje rytm wypróżnień. To bardzo ważne, aby znalazł się on w śniadaniu w ilości nie mniejszej niż 5 g. Wystarczy, że do talerza płatków owsianych czy muesli dodasz jedno całe jabłko, 1⁄2 filiżanki jagód lub dwie kromki pieczywa pełnoziarnistego.
Połowa grejpfruta
Warto przynajmniej dwa razy w tygodniu jeść połówkę grejpfruta. Owoc ten jest bogatym źródłem kwasu foliowego, który chroni organizm człowieka przed udarem. Warto jednak pamiętać, aby w trakcie jego spożywania nie przyjmować żadnych leków, gdyż sok z tego owocu może wchodzić z nimi w interakcję.
Łyżeczka nasion z lnu
Ziarenka lnu mają doskonały, orzechowy smak i stanowią idealny dodatek do smoothie, jogurtu, ryb, a nawet jaj. Stanowią one źródło cennych dla organizmu kwasów tłuszczowych omega-3, które regulują poziom cholesterolu we krwi.
Zielona herbata
Powinna stanowić nieodłączny element każdego śniadania. W jej składzie zawarte są przeciwutleniacze, które mogą uchronić organizm przed chorobami nowotworowymi. Co więcej, wywierają one korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
Świeżo wyciskany sok pomarańczowy
Regularnie wypijany na śniadanie sok z pomarańczy może przyczynić się do obniżenia złego cholesterolu we krwi. Najlepsze rezultaty uzyskuje się poprzez wypicie każdego dnia trzech szklanek tego soku.
Mleko sojowe
Wiele osób cierpi z powodu nietolerancji laktozy pochodzącej z mleka krowiego. Na szczęście, istnieje równie zdrowy zamiennik tego produktu, tj. mleko sojowe. Wzmacnia serce, a jednocześnie korzystnie wpływa na kości.
Kurze jaja
W żółtku jaj zawarte są zdrowe kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do wzrostu poziomu dobrego cholesterolu we krwi. Badania naukowe sugerują również, że regularne spożywanie jaj może zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Kilka kostek gorzkiej czekolady
Ciemna czekolada sprawi, że poranna owsianka czy muesli nabierze przyjemnego, słodkiego smaku. Co więcej, zawarte w jej składzie przeciwutleniacze mogą obniżyć cholesterol LDL, który może być przyczyną rozwoju miażdżycy.