7 pomysłów na zdrowe muffiny dla dziecka
1 z 8Jaglane muffiny z borówkami
Jak przemycić kaszę jaglaną w diecie niejadka? Oczywiście w muffinkach! Jaglanka jest lekkostrawna, odżywcza, nie uczula, ponieważ nie zawiera glutenu, a w dodatku oczyszcza i odkwasza organizm.
Składniki na ok. 20 sztuk
- szklanka mąki pełnoziarnistej,
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- szklanka borówek amerykańskich,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- 150 ml oliwy z oliwek,
- 6 daktyli bez pestek,
- 3 jajka,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 2-3 ziarenka utartego kardamonu,
- szczypta kurkumy,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- garść płatków migdałowych,
2-3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego.
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dadaj przyprawy. Daktyle posiekaj. Opłucz i odsącz borówki. Następnie oddziel białka od żółtek i ubij z nich sztywną pianę. W osobnej misce utrzyj na gładką masę żółtka z cukrem.
Wciąż ucierając, stopniowo dodawaj mąkę z przyprawami i oliwę z oliwek. Do masy przełóż kaszę, jogurt i daktyle. Zmiksuj, by uzyskać jednolitą konsystencję. Teraz dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Na końcu wsyp połowę borówek.
Blachę do babeczek wyłóż silikonowymi lub papierowymi foremkami. Napełnij je do 3/4 wysokości ciastem. Wierzch babeczek udekoruj migdałami i borówkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 25 minut.