Orzechy najzdrowsze dla ciebie

Orzechy są bogate w zdrowe kwasy tłuszczowe, minerały oraz witaminy. Mogą one wywierać korzystny wpływ na organizm człowieka. Niemniej jednak, ze względu na wysoką kaloryczność powinny one być spożywane w ograniczonej ilości. Poznaj główne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania orzechów.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie autorstwa ejaugsburg / CC BY

/ 9Pistacje

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

To zaskakujące, ale jeden orzeszek pistacjowy ma zaledwie 3 kalorie. Stanowią one bogate źródło dobrych kwasów tłuszczowych i regularnie spożywane mogą przyczynić się do obniżenia złego cholesterolu we krwi. Co więcej, badania naukowe potwierdzają, że garść pistacji spożywana każdego dnia, może przyczynić się do obniżenia ryzyka zachorowania na nowotwór płuc.

/ 9Nerkowce

Obraz
© Zdjęcie autorstwa LoggaWiggler / CC BY

Ze względu na wysoką zawartość wapnia i potasu w orzechach nerkowca, ich spożycie wywiera korzystny wpływ na układ kostny. Poza tym, zawarte w ich składzie zdrowe kwasy tłuszczowe chronią układ krwionośny przed miażdżycą.

/ 9Orzechy brazylijskie

Obraz
© Zdjęcie autorstwa nick fullerton / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/)

Orzechy brazylijskie to pokaźne źródło selenu, który chroni układ odpornościowy oraz sercowo naczyniowy przed chorobami. Poza tym, zawarta w tych orzechach witamina E spowalnia procesy starzenia się skóry.

/ 9Migdały

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

Migdały stanowią smaczną, a zarazem bardzo sycącą przekąskę. Wywierają one korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, gdyż zawierają pokaźna ilość witaminy E, która chroni mięsień sercowy przed zawałem.

/ 9Orzeszki ziemne

Obraz
© Zdjęcie autorstwa heecehil / CC BY

W przeciwieństwie do innych orzechów zawierają w składzie zdecydowanie więcej białka, które jest podstawowym składnikiem budulcowym każdego organizmu. Poza tym, zawarte w ich składzie przeciwutleniacze chronią komórki ustroju przed uszkodzeniami.

/ 9Orzechy macadamia

Obraz
© Zdjęcie orzechów macadamia / Shutterstock

Cechują się dużą chrupkością i doskonałym, maślanym smakiem. Obfitują w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zapobiegają miażdżycy oraz chorobom niedokrwiennym serca.

/ 9Orzechy laskowe

Obraz
© Zdjęcie autorstwa LoggaWiggler / CC BY

Orzechy laskowe są bogate w zdrowe tłuszcze oraz witaminę E. Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie tych orzechów znacząco obniża ryzyko wystąpienia zaćmy oraz demencji.

/ 9Orzeszki pinii

Obraz
© Zdjęcie autorstwa Kona Gallagher / [CC BY](https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

Orzeszki pinii są bogatym źródłem witaminy K, błonnika oraz niacyny. Składniki te mogą znieść dolegliwości ze strony układu pokarmowego, nadwrażliwość, bezsenność, a nawet bóle głowy.

/ 9Orzechy włoskie

Obraz
© Zdjęcie autorstwa helee54 / CC BY

Spożycie garści orzechów włoskich może przyczynić się do wzrostu poziomu serotoniny we krwi – hormonu szczęścia odpowiedzialnego za dobre samopoczucie. To z kolei ma wpływ na zniesienie napięcia nerwowego i redukcję stresu.

Wybrane dla Ciebie
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Oglądanie TV a późniejsze objawy ADHD. Brytyjczycy doszli do ciekawych wniosków
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Finlandia uczy tego już przedszkolaków. Dlaczego Polska powinna wziąć z niej przykład?
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące
Autyzm a COVID-19. Naukowcy odkryli powiązanie, wyniki są niepokojące