Czarny orzech - mniej znany kuzyn orzecha włoskiego
Orzech czarny (Juglans nigra) to gatunek drzewa, należący do rodziny orzechowatych. Może osiągać wysokość nawet 35 metrów. Naturalnie występuje w środkowej i wschodniej części Stanów Zjednoczonych. Jego korona przybiera szeroki, kulisty kształt. Kora jest głęboko bruzdowana, szara lub czarniawa.
Liście wyrastają długie. Składają się z kilkunastu przylistków, które u nasady są zaokrąglone i mają ostry wierzchołek. Zawierają one niewielkie ilości olejków eterycznych i wydzielają charakterystyczny zapach.
Orzechy są silnie bruzdowane, bardzo twarde, grube i czarnobrązowe. Mają kulisty kształt i średnicę ok. 3-5 cm. Jądro jest niewielkie, ale smaczne i słodkie. Spadają z drzewa na przełomie września i października.
W lecznictwie wykorzystuje się łupiny, liście i jądra orzecha. Produkuje się z nich rozmaite wyciągi. Poza tym suszone, cięte liście wykorzystywane są do produkcji herbat przeciwko pasożytom i dolegliwościom jelitowo-żołądkowym.
Jak działa czarny orzech?
Badania naukowe potwierdziły aktywne działanie związków organicznych, które są zawarte w owocach i łupinach czarnego orzecha. Jeden z nich – brązowy juglon, wykazuje różnorodne właściwości lecznicze w stosunku do organizmu ludzkiego.
Jest on jednym z najsilniejszych naturalnych leków przeciwpasożytniczych. Ponadto oczyszcza organizm z toksyn, zabija bakterie i wiąże metale ciężkie, ułatwiając usunięcie ich z organizmu.
Poza tym juglon jest świetnym środkiem antyseptycznym, zabijającym bakterie (nalewkę warto stosować w okresie przeziębienia) oraz regulującym glikemię (orzechy polecane są dla diabetyków). Wykazano także, że działa antynowotworowo i pomaga przy zaparciach.
Poza juglonem orzechy i ich otoczki zawierają także działające antyseptycznie kwasy organiczne i kwasy tłuszczowe, m.in. obniżający poziom cholesterolu kwas linolenowy, a także flawonoidy, w tym antocyjany, działające przeciwbiegunkowo garbniki i taniny, olejki eteryczne, żelazo, kobalt, mangan oraz normalizujący pracę tarczycy jod. Owoce orzecha czarnego to także źródło witamin – C, B1, B2 oraz beta-karotenu.
Wyciągi oraz krople z orzecha kupimy w sklepach zielarskich. Nie jest to jednak tani produkt. Buteleczka o pojemności 100 ml kosztuje około 55 złotych.
Pomoże na wstydliwe problemy – pasożyty i grzybicę
Kombinacja substancji leczniczych, zawartych w wyciągu z orzecha czarnego działa przeciwpasożytczniczo oraz przeciwgrzybicznie. Wspomaga więc usuwanie pasożytów z organizmu, takich jak owsiki, glisty czy tasiemiec.
Wyciąg lub krople najlepiej stosować rano, aby zatrzymać poruszanie się pasożytów w górę układu pokarmowego.
Używa się go także do leczenia kandydozy, czyli drożdżycy układu pokarmowego. Ponadto, ekstrakt z orzecha jest skuteczny w leczeniu „stopy sportowca” i innych zakażeń pochodzenia grzybiczego.
Leczy choroby skóry i poprawia jej wygląd
Już Indianie stosowali czarny orzech do leczenia chorób skóry, takich jak trądzik, egzema czy łuszczyca. Współcześnie ekstrakt z tej rośliny stanowi składnik wielu preparatów farmaceutycznych oraz kosmetyków. Można także rozcieńczyć krople z orzecha z wodą. W ten sposób uzyskamy tonik do przemywania zmian trądzikowych lub skóry z łuszczycą.
Ponadto, tanina, zawarta w orzechu wykazuje silne działanie ściągające. Dlatego pomoże na problem nadmiernego pocenia się.
Juglon znalazł swoje zastosowanie także w bronzerach i samoopalaczach. Nadaje bowiem skórze ładny złocisty odcień.
Skuteczny środek na brodawki i opryszczkę
Brodawki są zwykle wywołane zakażeniem wirusowym. Czarny orzech sprawia, że brodawka odpada. W tym celu, nakłada się go na zmianę skórną i następnie zasłania miejsce plastrem i powtarza tę czynność przez kilka dni. Warto równocześnie stosować czarny orzech doustnie, aby wzmocnić odporność organizmu.
Czarny orzech rozprawi się także z opryszczką, wywołaną przez wirusa Herpex simplex typu 2. Należy kilka razy smarować zmienione chorobowo miejsce wyciągiem z orzecha.
Na trawienie i chore gardło
Czarny orzech można z powodzeniem stosować jako środek na poprawienie trawienia. Usprawnia bowiem funkcjonowanie układu pokarmowego – poprawia wchłanianie substancji w jelitach, a także nadmierne przesączanie wody do jelita, dlatego działa zarówno na zaparcia, jak i na biegunki. Ponadto zmniejsza stany zapalne śluzówki.
To jednak nie wszystko. Taniny zawarte w orzechu czarnym łagodzą ból gardła, leczą zapalenie języka i zmniejszają zaczerwienienie w jamie ustnej.
Czarny orzech obniża poziom niebezpiecznego cholesterolu LDL o 4 proc. Poza tym, podobnie, jak inne odmiany orzecha, czarny orzech jest polecany pacjentom z cukrzycą i wysokim ciśnieniem. Powinien być stosowany również w celach profilaktycznych.
Badania wykazały, że juglon ma silne działanie przeciwnowotworowe. Niszczy komórki rakowe, ale jest przy tym bezpieczny dla chorego. Podobne działanie wykazują zawarte w orzechach polifenole, kwasy omega-3 oraz melatonina.
Kiedy zachować ostrożność?
Mimo, że czarny orzech wykazuje dobroczynne działanie na nasz organizm, nie wszyscy mogą go jednak stosować. Kto powinien unikać preparatów zawierających wyciągi z tej rośliny, a kto powinien zachować ostrożność podczas ich stosowania?
Nie ma jeszcze badań, jaki jest wpływ czarnego orzecha na płód i małe dzieci, dlatego kobiety w ciąży oraz karmiące nie powinny stosować go na skórę ani do picia.
Taniny zawarte w orzechu, wykazują silne działanie ściągające w jamie ustnej, żołądku i jelitach. Dlatego też nie należy go przyjmować bezpośrednio z lekami, ponieważ substancje aktywne leku nie zostaną przyswojone przez organizm.